Drugo svetovno prvenstvo v gorskem in trejl teku – WMTRC 2023

INNSBRUCK

13 06
 2023

 

 

 

 

Druga izvedba združenega svetovnega prvenstva v gorskem in trejl teku (prvo so pred pol leta pripravili na Tajskem z zamikom zaradi covida-19) je pritegnila kakšnih 1.300 tekačev iz 68 držav. To je bil – po morda prenagljeni oceni LT - največji in najbolj kakovostni globalni zbor tekačev v naravi doslej. Slovenija je sodelovala s 24 tekmovalci, 8 mladinci in mladinkami ter 16 člani in članicami. Najviše se je uvrstila mladinka Klara Močnik iz Cerknega, v klasičnem gorskem teku na 7,5-kilometrski progi s 380 višinci.

 

Innsbruck je - Innsbruck

SP so v Innsbrucku in okolici, v dolini Stubai na Tirolskem, v čudovitem okolju, kjer lahko občuduješ mogočne vršace med 3.000 in 3.500 metri, izpeljali (ob izvedbi pretežno domače organizacijske ekipe) IAU, mednarodno združenje ultratekačev, ITRA, mednarodno združenje (organizatorjev) trejlov, WMRA, svetovno združenje za gorski tek, vse skupaj pa je koordinirala WA, svetovno združenje za lahko atletiko. Innsbruck je udeležence sprejel gostoljubno, z navdušenjem je pozdravljal in spodbujal junake strmin, tehnično/organizacijsko pa so – kljub nekaterim dobrim rešitvam, tudi neposrednimi prenosi tekem prek spleta (in seveda avstrijske športne TV) – stvari uhajale iz rok. Skrb za (vse) novinarje je bila na psu, razen morda za nekaj privilegiranih televizijcev, dobil si vtis, da je osnovni cilj organizatorjev novinarje odgnati stran od prireditvenih prostorov in tekmovalcev, s katerimi za kakovostno poročanje (tudi v prid neizbežne promocije za okolje!) ne gre brez živega stika. Slovenski privrženci gorskega in trejl teka so bili v domačih foteljih bistveno bolje in hitreje obveščeni o izidih kot akreditirani udeleženci SP. Ob nenehno sesutem spletnem portalu WMTRC so na srečo delovale nekatere alternativne strani.

Okrog prog, zlasti tam, kjer so se tekme odločale, se je gnetlo navdušenih pristašev športa, zadnjih nekaj sto metrov vertikala je spominjalo na gorske etape Toura, Gira in Vuelte, kjer se morajo kolesarji prebijati skozi špalir navijačev. Ni kaj, Innsbruck je gostil dvoje olimpijskih iger in kupico svetovnih prvenstev, na SP v gorskem teku je pred 21 leti sodeloval tudi Marko Tratnik, eden od štirih Slovencev na kratkem trejlu, ob njem pa trener Edvin Kosovelj, (so)tvorec dosežkov zlate dobe slovenskega gorskega teka.

 

Klara

Najviše se je v Innsbrucku zavihtela Klara Močnik iz Cerknega, letnik 2007, na 14. mesto v klasični preizkušnji, z dvema minutama in 15 sekundami zaostanka za svetovno prvakinjo Rebecco Flaherty iz Velike Britanije. Klara bo kot mladinka lahko nastopala še polna tri leta in ima obilo možnosti, da z ustreznim delom napreduje proti svetovnemu vrhu.

Glede na to, da se je v preteklih letih precej govorilo o načinu sestavljanja reprezentance, večkrat spornem, se je tokrat veljavni sistem izkazal kot dober. Dokaz je Klara Močnik, ki se pregledne tekme na Škabrijelu zaradi bolezni ni udeležila, a to ni bil vzrok za brisanje s seznama. Klara je nato odlično nastopila na evropskem mladinskem pokalu, zmagala je na balkanskem prvenstvu in narisala nasmeh na obraze naših udeležencev avstrijskega SP – in seveda domačih pristašev teka. Dobro je tudi to, da je v Innsbrucku v reprezentanci prevladovalo zelo prijetno vzdušje solidarnosti, empatije in pristnega tovarištva. To ni nepomembno za naprej, ko se v tej panogi po nekaj manj uspešnih letih, po prepričanju trenerja Edvina Kosovelja, spet zarisuje pozitivni trend – in to kljub krepko zaostreni mednarodni konkurenci.

 

Uspešnost

Vodja trenerjev Združenja za gorski tek pri AZS Boštjan Novak ocenjuje, da je bila slovenska odprava uspešna: »Menim, da smo se pravilno odločili nastopiti z dokaj številno ekipo. V splošnem 28 slovenskih nastopov v štirih dneh ocenjujem zelo pozitivno. Več je bilo tekmovalcev, ki so presegli pričakovanja, kot takšnih, ki pričakovanj niso izpolnili. Naj izpostavim naše najvišje uvrstitve: 25. mesto Martine Klančnik Potrč na dolgem trejlu, 28. mesto Klemna Španringa na vertikalu in 14. mesto mladinke Klare Močnik. To so, glede na močno konkurenco, odlični dosežki. V tekmovalnem in organizacijskem smislu smo pokazali, kaj zmoremo z veliko entuziazma in trdne volje. Če bomo želeli v prihodnosti priti bliže najboljšim, nas čaka ogromno dela na različnih področjih.«

Težave v gorskem teku so na las podobne težavam v atletiki nasploh, pa tudi v drugih športnih panogah. Govorimo o dilemi ali podpirati samo najperspektivnejše posameznike ali skrbeti za širino potencialnih vrhunskih tekmovalcev. Za oboje ni denarja, opozarja Novak. SP je podalo diagnozo slovenskega gorskega in trejl teka (dobro bi bilo najti skupno, praktično poimenovanje skupka tekov v naravi – morda prav »teki v naravi«). Zdaj je na vrsti analiza znotraj gorskotekaškega združenja, ki - za razliko od ureditve drugod po svetu - pri nas združuje gorski in trejl tek, potem pa bi moral slediti strateški načrt, kako v tem novem, združenem obdobju tekov v naravi kar najbolje uveljaviti slovenske talente in se vsaj približati nekdanjim zlatim časom.

 

Olimpijada?

Ena od težav je odsotnost teh tekov z olimpijskih iger, kamor so pot našli po prepričanju gorskih tekačev absurdne panoge, ki pa imajo močnejše gmotno ozadje. Maja Pritržnika, našega najperspektivnejšega mladinca, denimo, gorski tek zanima manj kot turno smučanje, v katerem vidi pot na olimpijado; to je njegova sekundarna športna izbira. Z združenimi močmi gorskih in trejl tekačev ter njihovih podpornikov pa olimpijski spored morda le ni tako nedosegljiv. Svoj pogled na to temo je razkril Tomo Šarf, predsednik WMRA in že četrt stoletja aktivni član svetovne gorskotekaške srenje, v pogovoru za Ljudstvo tekačev (objavljen v zadnjem delu našega videa iz Innsbrucka, kjer so objavljene tudi izjave tekmovalcev).

 

Facebook

Ljudstvo tekačev je tokrat (to je bilo tretje SP, ki smo ga spremljali v živo) za obveščanje svojih privržencev izbralo Facebook, verjetno najhitrejšo in najbolj praktično pot do tega, da si obveščen o tistem, kar te zanima. Želeli smo biti hitri, hkrati pa s še vročimi izjavami takoj po tekmah pogledati v duše naših tekmovalcev (kolikor nam to dovolijo). Do neke mere nam je to uspevalo, moramo pa povedati, da takšen način dela v Innsbrucku pri organizatorjih ni naletel na odobravanje in podporo. Se bodo že še navadili …

 

Andrea

Ne moremo mimo enega vrhuncev SP, nastopa avstrijske zdravnice Andree Mayr. Pri 43 letih je še sedmič osvojila svetovni naslov in se tako izenačila s še eno živo legendo gorskega teka, Jonathanom Wyattom. Publika je na cilju vertikala ponorela, sama Andrea je bila vsa iz sebe od sreče. Koliko je morala garati za to zmago!? Globok poklon tej tekmovalki, spoštovanje! Upajmo, da jo bomo jeseni spet videli na Šmarni gori, ki jo je osvojila že šestkrat. Letošnje je leto spreminjanja šestic v sedmice.

 

Slovenska reprezentanca (pred prihodom tekmovalcev, ki so nastopili v zadnjih preizkušnjah).

 

Klara Močnik hiti proti cilju.

 

Andrea Mayr slavi, na tleh je tretja, Grayson Murphy.

 

Fotogalerija LT je na Googlu:

https://photos.google.com/share/AF1QipMF191t0M8o9UHi8huGM_GDlglQfBoiXlOBHMamLeBxIsCjeM3nHP859bKgIPhBlQ?hl=sl&key=SER1b0NpREY2bk0zbVRKWHZwajFDdndMRzNsX2lR

Fotogalerija 2 (avtorica Jana Petrak Zajc) je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipNrtxaqxjDLOzOe1HZL80HVk7v3vaOQAlMLtH786HXcvGknLw48Oc156E_pjz2s1A?hl=sl&key=ckIzcTNSWEQ4Q3g1QUp1NjRsT0RhMVdaMzM0ZjF3

Fotogalerija 3 (avtor Zdenko Mraz) je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipNZovWgBYnLxXwtUxiTo5lIr398oZQhrh_0FMQ2qxJoMXEsemyU8j43hdE4vStCBA?hl=sl&key=Vm16Szk2S0M0WkRpY1p4QVVkYnhWUFB6NWZCM0tB


Video (YouTube) je na:

https://www.youtube.com/watch?v=93qvbc_OzJQ&t=9s

 


VENČESLAV JAPELJ (urednik spletnega portala Ljudstvo tekačev); foto: LT, Zdenko Mraz, Nejc Blatnik