14. Gorski tek na Malo goro

KAMNJE

11 06
 2023

 

 

 

 

Kamenjcem je lepo uspela tudi 14. izvedba teka na Malo goro. Zmagala sta Simon Alič in Ivica Žlogar, ki je tako vpisala prvo zmago v absolutni ženski konkurenci PGT. Tekma je veljala tudi za slovenski veteranski pokal. Teklo je 50 moških in 11 žensk.

Svetovno prvenstvo v gorskem in trejl teku v Avstriji je Kamenjcem izmaknilo najverjetnejše kandidatke za zmago na njihovem teku, tako da je bila za nekoliko bolj izkušene tekačice pot do stopničk odprta. Najbolje je to izkoristila Ivica Žlogar, ki je tačas v odlični formi. V finišu, na 50-metrski zaključni strmini, je zmogla za kanček več moči od vrstnice Urše Trobec in jo prehitela in ekstremis, v zadnjih metrih petkilometrske proge z 800 višinci. Leto starejša Mihaela Tušar je stopila na tretjo stopničko, še dve leti starejša Italijanka Monica Sartogo pa je bila četrta in je domov odnesla zlato v kategoriji. Za prisotnost priimka Drašler med najboljšimi dekleti je tokrat poskrbela Varinejina mama Nataša s petim mestom.

V moški konkurenci Simon Alič ni dopuščal dvomov o svojih sposobnostih, čeprav je bil tokratni čas nekaj minut slabši od (njegovega) rekorda proge. Dan prej je tekel na Krn (in zmagal). Z drugim mestom je domačine razveselil njihov sosed Uroš Vodopivec, tudi organizator, ki mu je na cilj »pomagal« sin Mark, ta je na podelitvi še dodelil glavno nagrado, glamping počitnice v Kamnjah. Tretji je bil Elis Filipič, četrti Simon Strnad, ki je za trening pred graparskim festivalom v nedeljo s progo opravil dvakrat. Peti je bil izolski ultramaratonec Mitja Volčanšek; ponovno je dokazal, da mu niti krajše sprint preizkušnje niso španska vas.

Vreme je bila prijazno, šele po koncu razglasitve in podelitve priznanj so se spustile tri kaplje, res pa je, da je bilo v spodnjih legah že kar prevroče.

Postrežba je bila – kot vselej – na visoki ravni, legendarne palačinke, zavite po kamenjsko, pa vrhunska poslastica, točno tisto, kar gorski tekač potrebuje po prihodu na cilj.

Tržačan Fabio Feri nam je povedal, da so se s kolegi pravkar odločili oblikovati svojo tekaško skupino, imenovano Tržaški tekači, po slovensko, čeprav so njeni pripadniki, pogosti udeleženci primorskih tekem, tako slovenske kot italijanske narodnosti. Nova točka za PGT!

Mark je glamping najprej izžrebal za Stanka Čuferja (ta se je dejstva, da bo izžrebana ravno njegova prijavnica, na nedoumljiv način zavedel nekaj sekund pred tem, ko je Peter Vodopivec po mikrofonu razglasil izid žrebanja), a se je Stanko za darilo zahvalil in prisotne prepričal,  da ponovijo žreb, saj se ne spodobi, da bi se okoristil domačin. Tudi temu se reče ferplej! Mark je nato izvlekel prijavnico Gorenjca Rajka Sršena.

Naslednji tek iz serije PGT (tudi za pokal Pušeljc) bo ta vikend tekaški festival v Podbrdu.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Simon Alič (ŠD Nanos) 36:50
  2. Uroš Vodopivec (ŠD Nanos) 38:15
  3. Elis Filipič (Endorfin) 42:06

Ženske:

  1. Ivica Žlogar (KGT Papež) 52:29
  2. Urša Trobec (KGT Papež) 52:31
  3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 53:56

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Alan Štor (Tekači Vipavske doline)
člani: Uroš Vodopivec   
st. člani: Simon Alič
ml. veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)
veterani: Bojan Kožuh (KGT Papež)
st. veterani: Zvonko Šulin (TKK)
ml. članice: -
članice: Lucija Rupnik (Logatec)
st. članice: Nataša Drašler (Tek je lek)
ml. veteranke: Ivica Žlogar
veteranke: Monica Sartogo (Italija)

 

Veteranski pokal, zmagovalci kategorij:

ml. veterani: Elis Filipič
veterani: Simon Alič
starejši veterani: Marko Leban (ŠD Nanos)
ml. veteranke: Iris Stubelj (ŠD Obala Trail)
veteranke: Ivica Žlogar
st. veteranke: Boža Meža (KGT Papež)

 

 

Najhitrejše tri dame na Mali gori: Urša, Ivica, Mihaela.

 

Najhitrejši moški: Uroš, Simon, Elis.

 


Fotogalerija (Google) je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipNF5DwQU1htWPX_Hvbezf1ofq-uSX4XNuduvZ4e6NPoItUi52U6IqnEYQ_Kue_YQw?hl=sl&key=UW9VZkt5cHc1QU1kX3EwOEtSN1NlV3paYkxfVEFB


Video (YouTube) je na:

https://www.youtube.com/watch?v=wpxBs2g1btU&t=6s


VJ