Kokoš trejl

BAZOVICA

19 03
 2023

 

 

 

 

Nedelja, 19. marca 2023, je bil čudovit dan za čudovit tek v naravi po Krasu. Italijanski organizatorji (društvo Evinrude iz Milj) je dvanajstič izpeljalo trejl na Kokoš, po italijanski in slovenski strani meje, ki je že postal tradicija in sinonim za odlično tekaško prireditev. Tako kot na večini teh tekov so se slovenski tekači izkazali tudi tokrat, na najdaljši in najbolj cenjeni progi (16 km s 600 višinci) sta zmagala Timotej Bečan in Lucija Krkoč.

Priložnost za udeležbo na trejlu, ki ga tekači vse bolj hvalijo, je tokrat izkoristilo nekaj več kot 20 udeležencev iz Slovenije, med njimi smo ob članih ŠD Nanos zaznali še skupino članov ŠD Postojna, ostali pa so bili razpršenega porekla. Res je, da omejitev iz časa korone ni več, ostajajo pa pravila, veljavna v italijanskem športnem svetu, ki na ustrezne (priznane) klube nevezanim tekačem otežujejo  udeležbo. V Italiji namreč ni tako kot pri nas, ko plačaš, prideš in tečeš na lastno odgovornost – in se zaradi tega ne dogaja nič pretresljivega. Kljub birokraciji organizatorji skušajo biti čimbolj življenjski, a tudi minimum, ki ga zahtevajo od prijavljenih, marsikoga odvrača.

Na srečo tisti najboljši, te Italijani znajo prijazno povabiti na prireditev in jim posvetijo ustrezno pozornost, tovrstnih težav nimajo, termin, lokacija, način izvedbe itd. pa jim dokaj ustrezajo. In na stopničke stopajo praviloma slovenski šampioni, po besedah enega od organizatorjev Stefana Bevilacque je zmago na najdaljši in najbolj spoštovani progi samo prvič odnesel italijanski tekač, reprezentant Gabriele Abate (eno srebro na SP v gorskem teku posamično, 5 zlatih medalj na SP ekipno), vseh enajst preostalih (moških) zmag pa je bilo slovenskih. Mitji in Mateji Kosovelj so sledili naši drugi šampioni, zadnji dve leti zmaguje Timotej Bečan, Matejina kolegica iz zlatih časov slovenskega gorskega teka Lucija Krkoč pa je tokrat zmagala tretjič. Stefana niti najmanj ne moti prevlada slovenskih tekačev, zatrjuje, da je z njihovo udeležbo počaščen in vsako leto si prizadeva za to, da se vračajo v Bazovico (sam se z veseljem udeležuje štafete Ljudstva tekačev med Koprom in Bovcem).

Izvedba tekme je bila tudi tokrat uglajena, odlično organizirana, obenem pa s tipičnim italijanskim glamurjem, nepogrešljivim na vsaki, tudi manj pomembni prireditvi. Graziano Ferlora, vodja organizacije, je v svojem nagovoru udeležencem obnovil dogajanje v minulih koronskih letih in z zadovoljstvom ugotovil, da je trejl uspešno prebrodil vse ovire tudi v obdobju 2020-2022 in da se ob pomoči sponzorjev veseli še novih nadaljevanj.

Natančnejših podatkov o skupni udeležbi ni na voljo, domnevamo pa, da je v Bazovici teklo kakšnih 500 tekačev, kar je za ta čas, ko udeležbe na tekih še krepko zaostajajo za predkoronskimi, odličen podatek. Na cilju so našteli 102 udeleženca desetke, 16-kilometrski glavni tek pa je končalo 315 tekačev. Temu moramo dodati še kakšno stotino tekače oziroma hodcev na netekmovalni 8-kilometrski trasi. Najdaljši tek je bil tehnično manj zahteven kot lani (tokrat so tekli najdalj na slovensko stran, do Velikega Gradišča), bolj tekaški, omogočal je višje hitrosti. Organizatorji so ga takšnega naredili zavestno, pričakovali so nižje čase najboljših, vseeno pa jih je najboljši slovenski gorski tekač Timotej Bečan presenetil, ko je uro ustavil pri uri, petih minutah in 35 sekundah. Dve minuti za njim je tek končal Marko Tratnik, še dobro minuto več je potreboval Gašper Bregar, slovensko falango pa je zaključil Uroš Vodopivec. Najboljši Italijan je bil šele peti, to je bil Lorenzo Buttazzoni.

Dobrih osem minut za Timotejem je bila na cilju najhitrejša ženska, Lucija Krkoč, z izdatno prednostjo pred najhitrejšo »domačinko«, Tržačanko Caterino Stenta, s katero je tekmovala Petra Tratnik, na cilju tretja s 17 sekundami zaostanka za Italijanko.

Simon Alič, legenda primorskih gorskih tekov, je bil deveti (potarnal je, da na progi ni našel nobenega pravega klanca), triatlonec Aleš Suhadolnik je tokrat »prisprintal« na 13. mesto (vajen je bistveno daljših prog), njegova boljša polovica Marjeta Šibelja pa je zmagala v kategoriji F40. Veteran Asim Kaltak je zašel in nasprotnikom podaril dva kilometra proge (en kilometer v napačno smer, nato pa še vračanje na pravo pot) …

Slovenski gorski tekači bodo v soboto, 25. marca, tekli k Sv. Primožu nad Kamnikom, dan pozneje bodo ravninski tekači tekli na Malem kraškem maratonu.

Izidi:

16 km, moški absolutno:

 

  1. Timotej Bečan (KGT Papež) 1:05:35
  2. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 1:07:36
  3. Gašper Bregar (Slovenija) 1:08:44

  1. Lucija Krkoč (ŠD Nanos) 1:14:15
  2. Caterina Stenta (Trieste Atletica) 1:16:44
  3. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 1:17:01

 


Fotogalerija (Facebook), tudi z izidi na 16 km, je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipOpONfsa5MX9wFOnpJ7jm6xj_tBr-hMmkjaU04_b_fJ_nPSQcnmVseUENvGh2JkVQ?key=WmVmczhnNFdHME1MRFUycGVMaWIxUWpaWEJYZGx3

Video (Youtube) je na povezavi:
https://www.youtube.com/watch?v=y83Bz6oCiQ8

 

VJ