9. Sabotin vertikal

SOLKAN

19 02
 2023

 

 

 

 

Tudi deveta izvedba Sabotin vertikala je bila kronometrska, tako kot lani. Zmagala sta Uroš Rozman in Varineja Drašler, našteli pa smo 44 tekačev (lani 71), od tega osem žensk.

Rekord proge Mirana Cveta je ostal nedotaknjen, novinec na tej progi, Gorenjec Uroš Rozman je za njim zaostal za tri minute, pa tudi Varineja Drašler je za svojim rekordom zaostala za minuto. V okrnjeni udeležbi, za katero gre kriviti predvsem letos nenavadno darežljiv sneg, nismo videli nekaterih močnejših gorskih tekačev, niti enega z lanskih stopničk, medtem ko je pri ženskah  ostala ista zasedba, le da je na drugem mestu Klaro Močnik zamenjala Anja Mikuž.

Za razliko od zmagovalke, aktualne skupne zmagovalke PGT Varineje, sta obe zasledovalki lanska časa izboljšali, Klara (letnik 2007) za minuto, Anja pa za dve. Klara po končani devetletki šolanje nadaljuje v Ljubljani, kjer trenira pri Svjetlanu Vujasinu, ki je vzgojil Marušo Mišmaš in Žana Rudolfa. Njena postava doživlja spremembe, kot sama pravi, pa se način treniranja niti ni kaj bistveno spremenil. Prva tekma PGT v letošnjem letu ji je prinesla napredek, presenetljivo pa je zbijanje časa na progi tega mini vertikala še uspešneje šlo od nog enajst let starejši Anji. Za slednjo je uspešna bazična priprava s treningi, ki jih piše Lucija Krkoč. Anja je zimo kronala s skupno zmago v hrvaški istrski zimski ligi.

Lanski zaostanki na Sabotinu za Varinejo so se stopili, pri Anji s treh minut in pol na slabe pol minute, pri Klari s treh na manj kot eno minuto; šampionka bo morala ukrepati, če noče, da ji zasledovalki prideta preblizu.

Uroš je svoj prvi nastop na Sabotinu zaokrožil z zmago in se veseli dobre forme za ta letni čas, tudi zato, ker je zadnje čase tekel bolj po ravnini. Giorgio Turel se je na domačem terenu (domuje na italijanski strani pod tem hribom) izkazal z drugim mestom, njegova želja pa je, da mu skupaj s kolegi v domači vasi uspe izpeljati še en tekaški vzpon na Sabotin, tokrat z italijanske strani. Elis Filipič je pred nedavnim doživel poškodbo pri kolesarjenju in tretja stopnička je kar nekoliko presenetljiv uspeh po razmeroma skromnem zimskem treningu.

Izvedba je bila tekoča, vodja Miha Repič in solkanski kajakaši so se izkazali. Bo pa skromna udeležba Miho udarila po žepu, saj vse, kar je manj kot 60 udeležencev, v njegovi kalkulaciji stroškov pomeni, da bo razliko pokril sam – kot je povedal za Ljudstvo tekačev. Teklo se je na pustno nedeljo, presenetljivo pa noben od tekmovalcev s svojo opravo tega ni obeležil. Z izjemo Niki, nadobudne pomočnice pri podeljevanju priznanj, in vašega poročevalca. Pust je zakon, tudi za tekače!

Naslednji tek v PGT bo v Gradišču nad Vipavo, 22. Gradiški tek bo TD Burja pripravilo 10. aprila.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Uroš Rozman (AD Olimpic) 21:36
  2. Giorgio Turel (GSA Pulfero) 22:53
  3. Elis Filipič (Endorfin) 23:24

Ženske:

  1. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 23:55
  2. Anja Mikuž (Gozd) 24:19
  3. Klara Močnik (KGT Papež) 24:48

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Patrik Zajec
člani: Uroš Rozman   
st. člani: Giorgio Turel
ml. veterani: Eligio Petris
veterani: Bojan Galin
st. veterani: Zvonko Šulin

ml. članice: Klara Močnik
članice: Varineja Drašler
st. članice: Aleksandra Fortin (AK Gorica)
ml. veteranke: Urša Trobec (KGT Papež)  

 

Šest najhitrejših v absolutni konkurenci.

Fotogalerija je na (Google Foto):
https://photos.google.com/share/AF1QipNkSfoGrEb--lUZXhw5u0PDtN3PQ3bKDqul8Osdral36Y_S91uKICdGQwhWVOYEGw?key=eE1Sd1Y2YlFmb0NKamREekh4MnE5dzRaMFJVVlhB

Video je na (YouTube):
https://www.youtube.com/watch?v=jApz89zEmK0

 

VJ