29. Gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst

PODBRDO

03 09
 2022

 

 

 

 

Planinsko društvo Podbrdo je prvo soboto v septembru pripravilo svoj tradicionalni gorski tek. Zmagala sta Urban Jereb in Nuša Mali, slednja je druga ženska v zgodovini teka, ki je tekla pod eno uro, postavila je rekord.

Tek je veljal za PGT in Pušeljc, pa tudi za državno prvenstvo v vertikalnem teku, na katerem so lahko sodelovali samo tekači, člani katerega od klubov AZS. Ob Nuši je naslov državnega prvaka osvojil še Simon Alič.

Dan je bil prelep, eden najlepših v zgodovini teka, ki je pred nekaj leti zaradi slabega vremena doživel celo odpoved uro pred napovedanim startom. Udeležba je bila razveseljiva, našteli smo 102 gorska tekača, je pa bilo tudi letos, tako kot že nekaj let prej, zelo malo tekmovalcev v tradicionalnih kategorijah Gorske reševalne službe, teklo jih je samo sedem.

Zmagovalec Urban Jereb je  bil presenečenje, saj smo ga zadnjih deset let srečevali samo na ravninskih tekih, njegovi zadnji gorski teki sodijo v mladinske čase. A zdaj se preizkuša v različnih tekaških disciplinah, in gorski tek mu očitno leži, kar je dokazal na Črni prsti. Ker je tekel za svoje domače Žiri, in ne za kakšen klub AZS, je ostal brez naslova. Čas 52:49 je dober, a je za pet minut slabši od vesoljskega časa Petra Lamovca iz leta 2006 (47:46). Tokrat je tekel tudi pred leti zelo uspešen gorski tekač, nekaj časa tudi rekorder transverzale, Klemen Triler. Seveda zaradi odsotnosti treninga, Klemen se intenzivno ukvarja s podjetništvo, ni mogel visoko, zasedel je 20. mesto. Na stopničke je prišel tudi Matjaž Mikloša, specialist za tek po stopnicah in v jamah, ki se je veselil uspeha, še zlasti zato, ker je za njim zdravljenje poškodbe roke. Uspešno.

Nušo Mali, ki strmine trenira na gorenjski strani Črne prsti, smo videli v sijajni formi. Tekla je sproščeno, brez kakšnih posebnih pričakovanj, rekorda pa se je zelo razveselila, je dobrodošel obliž na njeno poškodbo, zaradi katere lahko teče samo navzgor, po ravnini in navzdol pa ne. Vsekakor je potrdila pričakovanja strokovne javnosti, da je že blizu vrha slovenskega gorskega teka in obet uspešnih nastopov na velikih mednarodnih tekih. Varineja Drašler tačas še lovi dobro formo, medtem ko Dominika Zupančič trenira predvsem na kolesu, kar ji je tokrat (nekoliko presenetljivo) prineslo srebro. Zmagovalka je rekord Simone Žabjek iz leta 2003 59:38 popravila za 11 sekund.

Tudi tokrat je tekel Peter Čufer, edini udeleženec vseh 29 tekov, vključno s prvim slovenskim gorskim tekom leta 1970. Spremljal je ženo Milojko, letos nekaj slabše pripravljeno, a s trmo ji je uspelo priti na cilj. Milojka ni tekla samo prvega teka, vsi ostali so odkljukani na njeni listi. Bila je tudi med tistimi, ki so letos za Pušeljc odtekli vse štiri teke (še Blegoš, Ratitovec in GM4O), za dekleta je tudi tokrat pripravila lične šopke – in enega dobila nazaj …

Naslednji gorski tek iz serije PGT, Tek na Angelsko goro, bo na sporedu v nedeljo, 11. septembra, s startoma članov in mladine ob 10. uri, le da na različnih lokacijah, članov v Ajdovščini, mladine na Otlici.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Urban Jereb (Žiri) 52:49
  2. Simon Alič (ŠD Nanos) 54:37
  3. Matjaž Mikloša (KGT Papež) 56:36

Ženske:

  1. Nuša Mali (KGT Papež) 59:27
  2. Dominika Zupančič Valant (TK Šmarnogorska naveza) 1:01:12
  3. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 1:05:19

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Urban Jereb
člani: Primož Porenta (AD Olimpik)
st. člani: David Vogrin (KGT Papež)
ml. veterani: Matjaž Mikloša
veterani: Simon Alič
st. veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
super veterani: Milivoj Papič
ml. članice: Nuša Mali
članice: Varineja Drašler
st. članice: Petra Miklavčič (KGT Papež)
ml. veteranke:  Urša Trobec (KGT Papež)
veteranke: -
st. veteranke: Dragica Cvišič (KGT Papež)

 

 

Nuša Mali, kraljica na kraljevski progi nad Baško grapo.

 

Fotogalerija je na Facebooku:

https://photos.google.com/share/AF1QipOOpRAohpwTkN5hHX_H246Fqwaq4Zj8yFeLe9S9B2e0LcE7YkoDlFDK2Pz0_OGblg?hl=sl&key=ckk1NWVVT3ZPSmNQOU5WZS04YTdIcFE3bUJNQ3VB

Video je na You Tube:

Gorski tek na Črno prst 2022 - YouTube

 

VJ