Postojnski dobrodelni tek

POSTOJNA

21 08
 2022

 

 

 

 

Društvo Postojna teče je 21. avgusta 2022 osmič pripravilo svoj Postojnski dobrodelni tek. Sodelovalo je 264 tekačev, od tega 78 otrok in 186 odraslih. Na 10 km sta slavila Španec Xavi Tomasa Serrano in Klara Močnik, na 5 km pa Tjaž Dolgan in Pšenica Kovačič.

Postojnski tek, na katerem vselej zbirajo denar za humanitarne namene, ki ga v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine usmerijo v prave roke, sodi med največje teke Notranjskega tekaškega pokala. Organizirajo ga dobro in srčno, tekačem ničesar ne manjka, ob tehnično korektni izvedbi samih tekov tekači dobijo pijače, topli obrok, sladico pa še praktična darila. Tek združuje domačnost malih in resnost velikih tekov. Privablja otroke in odrasle, slednjih je vse več iz Italije, saj naši zahodni sosedje takšne teke hitro zaznajo in cenijo. Letos je na daljši progi tekel celo Španec, ki je v Slovenijo prišel na počitnice, ob običajnih turističnih opravkih pa si je privoščil tudi tri teke (za tri vemo, mi izključeno, da je bil še kakšen več), dva v Idriji in tega v Postojni. In to z uspehom, dvakrat je zmagal, enkrat je bil tretji – bolje mu gredo od nog ravninski teki, idrijski Hg vertikal je bil zanj prestrm za zmago. Bilo pa bi tudi nenavadno, če bi na vertikalu premagal dva najboljša gorska tekača Slovenije …

Po otroških tekih za predšolsko in osnovnošolsko mladino pri gozdarski šoli se je začelo dogajanje v samem središču mesta. Na progo z zanimivim startom in prihodom v cilj (nekakšna šikana in stopnice proti staremu delu Postojne, Majlontu) so se najprej podali tekači desetke, 15 minut kasneje pa še petke, prvih je bilo več in v povprečju so bili bolje pripravljeni, petko pa je skupina otrok izkoristila za približevanje članskim dolžinam.

Na cilju sta bila tako rekoč istočasno zmagovalca obeh tekov, oba z rekordnim časom, Tjaž Dolgan iz Košane in Xavi Tomasa Serrano iz Barcelone. Tjaž, pogost udeleženec reXovega teka Ljudstva tekačev med Izolo in Koprom, tekaško zori in je vse hitrejši (in vse višji), če bo tako nadaljeval, bo kmalu med boljšimi slovenskimi tekmovalci. Xavi je za LT povedal, da je pri nas na počitnicah z družino, imajo se odlično, potem pa priznal, da ga je tretji tek v treh dneh kar utrudil – a ne toliko, da ne bi zmogel rekorda. Tjažu je na 5 km sledil stari znanec iz Italije Filippo Pagavino, bron pa je domov odnesel še en mladi talent Tanej Fatur. Xaviju je na 10 km sledil Gorenjec Jani Mulej, tretji pa je bil domačin Jaka Grže.

Med ženskami je na 10 km slavila Klara Močnik iz Cerknega, že tudi državna prvakinja in zmagovalka v PGT. Izkazalo se je, da je zelo hitra tudi na bolj ravninski progi, ne samo na gorski. Med tekom se je dobro počutila, progo pa je označila kot zelo razgibano. Sledila ji je Italijanka Jacklin Demarchi, tretja je bila Brigita Martinčič. Četrta je bila Postojnčanka Rebeka Petrovčič, ki je tekla tako rekoč na domačem dvorišču, po progi, ki jo odlično pozna s svojih treningov. To, da je zgrešila stopničke, je ni brigalo, nekdanja zmagovalka Primorskih tekov je tekla sproščeno, za zabavo. Na 5 km je bila najhitrejša Pšenica Kovačič pred Jano Bratina, še eno gorsko tekačico. Jana se zadnja leta ukvarja z otrokoma, misli na vrnitev v gorskotekaško družbo, kjer je bila že zelo uspešna, pa še ni opustila. Tretja je bila Nina Kožman.

Z mikrofonom je prisotne zabaval in jih informiral Žig X Bombač, za razliko od nekaterih njegovih kolegov, ki preradi lovijo cenene efekte, je bil njegov nastop uglajen in prijazen. Najštevilnejši klub je bil SK Kalič.

 

Izidi:

10 km, absolutno, moški:

  1. Xavi Tomasa Serrano (Španija) 34:48
  2. Janez Mulej (Modri dirkači) 35:48
  3. Jaka Grže (AK Postojna) 37:49

Ženske:

  1. Klara Močnik (TSK Idrija) 45:21
  2. Jacklin Demarchi (Italija) 47:34
  3. Brigita Martinčič (Izišport) 47:38

5 km, absolutno, moški:

  1. Tjaž Dolgan (AK Pivka) 19:06
  2. Filippo Pagavino (Italija) 20:06
  3. Tanej Fatur (AD Mass) 21:03

Ženske:

  1. Pšenica Kovačič (Minami Kat) 24:11
  2. Jana Bratina (ŠD Tekači Vipavske doline) 26:02
  3. Nina Kožman 27:07

Izidi so na:
http://postojnatece.si/?i=1

 

 

Xavi Tomasa Serrano in Janez Mulej na cilju.


Fotogalerija (tudi z vsemi izidi) je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipNG8USDTag608N85uIrNjAxwWqBpojBd_Ad0quWj4s4jJwFcal8KiwjK89xueb6MQ?hl=sl&key=TXBWVHhTSU11emN0SDk1QmNTVXpIUml6VllfNTZB

Video je na:
Postojnski tek 2022 - YouTube


VJ