Hg vertikal

IDRIJA

19 08
 2022

 

 

 

 

Dan pred HG trejli so v Idriji izpeljali svoj drugi vertikal dolžine 2,5 km, s 500 višinskimi metri. Med 50 odraslimi tekači sta slavila Timotej Bečan in Mojca Koligar, na vrhu je prevladoval KGT Papež. Vertikal šteje za pokalno tekmo PGT, izide bodo preračunali s hendikep formulo in najboljše razglasili na zaključni prireditvi PGT 2022.

Čeprav vertikal izstopa iz trejl ponudbe idrijskega avgustovskega tekaškega vikenda, je za gorske tekače, željne ekstremnejših strmin, dobrodošla novost. Je sicer krajši od drugih primorskih vertikalov, vendar ga ne velja zamuditi, tokrat pa je predstavljal tudi lažji trening pred kraljevsko Črno prstjo (naslednji tek PGT, 3. septembra v Podbrdu). Mojca Koligar in Timotej Bečan, vodilna gorska tekača v državi, sicer ne tekmujeta za točke Primorskih gorskih tekov, a sta skočila do Idrije, Mojca že drugič – lani je zmagala. Slavila je tudi letos, Timotej pa je ob zmagi vpisal tudi novo znamko rekorda, za 13 sekund je popravil premierni čas tokrat odsotnega domačina Jošta Lapajneta.

Miran Cvet je v petih dneh še drugič šel na pot od Hrastnika do Primorske, ponedeljkovi zmagi v trejlu na Širokem je dodal drugo mesto na »mini« vertikalu. Tretji je bil Španec Xavi Tomasa Serrano, nato pa je Simon Alič začel serijo uvrstitev tekačev PGT, ki so že velikokrat stali na stopničkah tega pokala. Konkurenca je bila presenetljivo močna pri obeh spolih.

Med ženskami sta za zmagovalko tekli mladost (Varineja, Klara, Anja) in izkušenost (Mihaela, Urša, Romana …). Mojca s svojim izidom ni bila najbolj zadovoljna: "Ugotavljam, da bom morala nekaj spremeniti. V zadnjem času je preveč aktivnosti, preveč težkih treningov, tako da na tekmah ne pokažem tistega, kar želim, ker nisem spočita. Sicer pa sem vesela vsakega vertikala, ki ga pripravijo v Sloveniji, zlepa ga ne zamudim." In kaj meni o organizaciji Hg vertikala? "Organizatorji se trudijo, temu ne gre oporekati, je pa še nekaj prostora za izboljšave."

Timotej si je na povabilo Jana Božiča dva dneva pred nastopom na štafetnem teku v Collini, kjer bodo v nedeljo tekle štiri slovenske tričlanske ekipe, omislil aktivacijo pred Italijo, ta mu je tudi terminsko ustrezala, saj se je na pot lahko odpravil šele po službi. Proge ni poznal, pričakoval pa je, da bo zanjo potreboval približno 17 minut, podobno kot Jošt lani. Začel je rezervirano, končal pa pod 17 minutami in z rekordom. »To je bila zelo dobra tekma. Zadnjič sem bil v Idriji, ko sem še igral košarko, na tekmi.  Tokrat me je presenetilo, kako je mogoče sredi mesta narediti čisto pravi vertikal, čeprav krajši in na začetku manj strm.« Zmagovalca je navdušila tudi tamkajšnja narava in najbrž bo na to tekmo še prišel.

Med najmlajšimi tekači sta bila najhitrejša Jakob Petrič in Neža Pavšič.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Timotej Bečan (KGT Papež) 16:46
  2. Miran Cvet (KGT Papež) 17:47
  3. Xavi Tomasa Serrano (Španija) 18:29

Ženske:

  1. Mojca Koligar (KGT Papež) 21:29
  2. Varineja Drašler ( ŠD Nanos) 22:34
  3. Klara Močnik (KGT Papež) 23:10

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Timotej Bečan
člani: Xavi Tomasa Serrano
st. člani: Uroš Rozman (AD Olimpik)
ml. veterani: Robert Blaznik (TSK Idrija)
veterani: Miran Cvet
st. veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
super veterani: Milivoj Papič (TK Šmarnogorska naveza)
ml. članice: Klara Močnik  
članice:  Varineja Drašler
st. članice: Mojca Koligar
ml. veteranke:  -
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: -
ml. dečki:  Ian Humerca (TSK Idrija)
ml. deklice:  Neža Pavšič
st. dečki: Jakob Petrič
st. deklice: Lara Rupnik (TSK Idrija)

 

Zmagovalca, Mojca Koligar in Timotej Bečan.

 

Najhitrejše ženske.

 

Start otrok, ki so tekli na krajši progi.

 

LT