Vzpon na Široko 2022

MOST NA SOČI

15 08
 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

21. izvedba Vzpona na Široko je prinesla razveseljujočo množičnost po letošnji seriji slabše obiskanih tekov v PGT. Kolesarjev je bilo več kot lani, kljub temu, da gorskokolesarske dirke letos ni bilo, gorskih tekačev, odraslih in mladine, smo našteli 90, temu pa dodajmo še 61 tekačev trejla, ki je pritegnil precej večjo udeležbo kot lanska premierna izvedba. Skupno skoraj 300 udeležencev vzpona je bilo deležnih bogate kulinarične ponudbe in za tekmovanje prijetnega vremena, čeprav za marsikoga prevročega. Padli so trije rekordi.

Po svoje je bil junak dneva domačin Tomaž Kenda, čeprav je bil edini med štirimi tekaškimi zmagovalci, ki ni postavil rekorda. Lani je zmagal v trejlu, letos pa v gorskem teku, čeprav je tekel tudi Simon Alič (in ob njem še nekaj odličnih konkurentov). Z dosežkom je bil nadvse zadovoljen in morda bo prihodnje leto poskusil zmagati še na kolesu. Ali pa bosta z Ano spet pestovala, če bosta medtem Žanu podarila sestrico ali bratca, kot se je pošalil Tomaž. Ob prihodu na cilj je bil Tomaž presenečen, ker je tam videl Mirana Cveta, ki ga ni pričakoval. A se je Miran tokrat odločil za trejl in mu ni bil konkurenca. Zaokrožimo to zgodbico s podatkom, da je bila Ana Radivo v gorskem teku absolutno peta, v starostni kategoriji pa je zmagala. Žan ima zelo verjetno odlične tekaške gene.

Rekorde so postavili Lucija Krkoč, za 12 sekund je izboljšala znamko Varineje Drašler, v trejlu pa Miran Cvet in Nastja Mihelčič, ki sta popravila premierna rekorda Tomaža Kende in Tee Oberdank. Za Lucijo se je uvrstila Nuša Mali, ena najperspektivnejših gorskih tekačic v državi, ki pa jo je na začetku članske kariere doletela zoprna poškodba (izjava za video LT).

Peto mesto v gorskem teku, ta je štel za točke PGT, medtem ko je trejl štel za udeležbo v tem pokalu, je zasedel komaj 16-letni Andrea Spraulig iz Benečije, že nekajkrat udeleženec PGT in tudi osvajalec medalj. Andrea je bil nekaj dni pred tem deležen trenerskih nasvetov Edvina Kosovelja, pred njim pa se odpirata dve možni športni poti, sodeč po njegovem talentu zelo obetavni, v kolesarjenju in gorskem teku. In morda tudi v slovenskem dresu …

Na progi smo po dveh letih odsotnosti zaradi zdravstvenih težav na Širokem spet videli Cveta Tavčarja, enega najboljših slovenskih tekačev v najstarejših kategorijah. Cveto dokazuje, da je z voljo marsikaj mogoče in da takšne vrnitve na tekme niso privilegij zgolj mladine. Ko smo pri mladini, med najmlajšimi sta zmagala domačina, Iris Zagožen, na start je prišla z zamudo in je startala povsem neogreta, in Luka Manfreda, ki je bil najboljši že lani.

Naslednja tekma PGT bo že v petek, v Idriji bodo pripravili Hg vertikal dolžine 2.450 in višinske razlike 495 metrov. Ker je v obroku nekaj različnih ur startov, priporočamo ogled spletne strani organizatorja Hg trejla. Tam so objavili, da bo mladina startala ob 17., odrasli pa ob 18. uri. Tek bo štel za pokalno tekmo PGT, izide bodo dodelovali s hendikep preračunavanjem, razglasitev pa bo na zaključni prireditvi PGT.

 

Izidi:

Gorski tek, absolutno, moški:

  1. Tomaž Kenda (Gostol – TST) 26:34
  2. Simon Alič (ŠD Nanos) 26:52
  3. Lucijan Zalokar (Kladivar) 27:04

Ženske:

  1. Lucija Krkoč (ŠD Nanos) 29:18
  2. Nuša Mali (KGT Papež) 30:50
  3. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 31:59

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Lucijan Zalokar
člani: -
st. člani: Tomaž Kenda
ml. veterani: Pavlo Šorli (PD Podbrdo)
veterani: Simon Alič
st. veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
super veterani: Danilo Pudgar (TD Burja)
ml. članice: Nuša Mali
članice: Lucija Krkoč
st. članice: Ana Radivo
ml. veteranke:  Mihaela Tušar
veteranke: -
st. veteranke: -
ml. dečki: Grega Levpušček (ŠKTD Lom)
ml. deklice:  Iris Zagožen
st. dečki: Luka Manfreda (ŠKTD Lom)
st. deklice: -

Trejl (12 km), absolutno, moški:
 

  1. Miran Cvet (KGT Papež) 53:36
  2. Simon Strnad (ŠD Nanos) 58:51
  3. Gregor Močnik (AD Posočje) 59:13

Ženske:

  1. Nastja Mihelčič 1:13:51
  2. Lilijana Berginc (Liwk) 1:16:23
  3. Nives Brauner 1:18:23

Vsi izidi so na:
https://prijavim.se/results/all

 

Trije najhitrejši na gorskem teku.

 

Tri najhitrejše ženske gorskega teka.

 

Najhitrejši moški na trejlu.

 

Najhitrejše ženske na trejlu.


Fotogalerija (z večino izidov) je na Google:
https://photos.google.com/share/AF1QipMXbVbTw2pXUpRW7b2QdwD9LhI8mIawNxRU8xiKbh7YfvwBH7qqyL8_vtW1Qlu9ng?hl=sl&key=VUlJd0RRNWp3Y25DaGdfeVhzNjBIY1JpXzd0WUlB

Video je na You Tube:
Vzpon na Široko 2022 - YouTube

 

VJ