Tek na Porezen

CERKNO

30 07
 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planinsko društvo Cerkno je zadnjo soboto v juliju 2022 prvič pripravilo Tek na Porezen, 1630-metrsko goro nad Cerknim. Na progi, dolgi 7,4 kilometra, med središčem Cerknega in vrhom gore, s 1.300 višinskimi metri sta slavila David Vogrin in Lucija Krkoč. To je bila prva Davidova zmaga v pokalu PGT. Na cilju so našteli 74 (odraslih) tekačev.

Zmagovalec in torej rekorder proge David Vogrin je bil presenečen, ko so mu na cilju povedali, da je zmagovalec. Prvi favorit Simon Alič, s katerim se je v PGT meril na aprilskem Gradiškem teku, tam je Simon zmagal, David pa je bil tretji, je namreč zgrešil pravo smer, ob iskanju le-te pa je izgubil precej časa in na cilj prispel z dvema minutama in 42 sekundami zamude za Davidom. Tako je prvi rekord ostal nad uro, Alič in njemu najbližji pa si lahko za prihodnje teke zadajo nalogo minute spraviti pod 60.

Ni znano, da bi še kateri od tekačev zgrešil pot, tako da ni bilo dileme o tem, kdo je kriv, je pa tudi res, da Simon redko izgubi orientacijo. Dogaja se, da tekači zaidejo, težava pa je toliko večja, bolj ko je tekač izpostavljen na čelu tekaške kolone in višja ko je njegova hitrost, zato morajo organizatorji vodečemu posvetiti ustrezno pozornost. Drugi je bil (skoraj, z druge strani gore) domačin Marko Abram, ki je za LT povedal, da mu je proga všeč (malo bolj pa bi mu bila, če sredi nje ne bi bilo kilometrske ravnine). A to pomeni, da je – v primerjavi s podobno progo na Črno prst – bolj raznovrstna in zahtevna ter da omogoča več taktičnih pristopov. Četrti je bil Simon Strnad, z nadimkom Svetovni, na novo evropski veteranski prvak (plus en bron). Poslej je menda dovoljeno, da ga imenujemo tudi Evropski …

Za to četverico pa je bila že v cilju najhitrejša ženska, Lucija Krkoč. S sedanjim trenutkom forme je zelo zadovoljna, sploh pa, ker je tej zmagi predhodil minimalen trening. Varineja Drašler je bila druga s poltretjo minuto zaostanka, tretja pa Anja Mikuž z manj kot dvema minutama zamude za Varinejo; njene uvrstitve na stopničke so stalnica in zmogljivost je v porastu.

Na srečo lahko srečanje nekaterih tekačev (tekačic) z osami na progi lahko uvrstimo med zanimivosti, saj pikanje ni imelo omembe vrednih posledic - za razliko od pikov obadov na teku na Nanos pred leti, ko je tekač končal v novogoriški bolnišnici.

PD Cerkno in organizacijska ekipa pod vodstvom Marka Makuca si zaslužijo pohvalo in napoved, da se teku, če bodo z njim nadaljevali in odpravili nekaj malenkosti, za katere na premieri niti niso mogli vedeti. Več pozornosti bodo morali posvetiti prehrani tekačev; možnost prijavljanja bi morala biti redno dana tudi na dan izvedbe; dobro bi bilo preveriti, kako je s starostjo (mladostjo) tekačev, da najboljši med njimi ne bi bili prikrajšani za tek, ki bi utegnil krojiti vrh končne skupne uvrstitve (Klara Močnik, že tudi zmagovalka v PGT, denimo, tokrat zaradi previsoke letnice rojstva ni smela nastopiti). Skratka, tek bi moral osvojiti standarde, ki veljajo v PGT, ob tem pa ne bi bilo slabo okrepiti ekipo organizatorjev.

So pa fizične značilnosti proge, primerljive s kraljevsko Črno prstjo, in izkušnje sodelovanja pri GM4O in PTRF obetavno izhodišče za naprej, če se bo izkazalo, da je Cerkno pripravljeno teku posvetiti ustrezno pozornost – in se z njim tudi samo uveljavljati v Sloveniji in tujini. Prisotnost župana Gašperja Uršiča na premieri in njegova podpora sta že dober znak.

Še o vremenu. Prijetno je bilo priti iz koncev Slovenije s temperaturo okrog 35 stopinj na Porezen, kjer je kazalo 18, a je veter večino časa vzbujal vtis, da smo padli pod 10 stopinj in je marsikoga premrazilo. Udeležencem je dež prizanesel, nočna pošiljka pa tudi ni pretirano pokvarila oprijema. Skratka, odlične razmere.

Naslednji tek bo 15. avgusta Vzpon na Široko, 14. letošnja tekma PGT. Zna se zgoditi, da bo sodeloval tudi Miran Cvet, kateremu so se primorski teki priljubili, veteran iz špice slovenskih gorskih tekačev. Za Porezen je bil prijavljen, a so se počitnice na morju končale prepozno. Tudi to ni slabo, če malo razmislimo …

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. David Vogrin (KGT Papež) 1:01:48
  2. Marko Abram 1:03:17
  3. Simon Alič (ŠD Nanos) 1:04:30

Ženske:

  1. Lucija Krkoč (ŠD Nanos) 1:07:19
  2. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 1:09:55
  3. Anja Mikuž 1:11:45

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Marko Abram
člani: Domen Vogrin (KGT Papež)
st. člani: David Vogrin
ml. veterani: Aleš Boškin (MBK Črni Vrh)
veterani: Simon Alič
st. veterani: Bojan Galin (KGT Papež)
super veterani: Milivoj Papič (TK Šmarnogorska naveza)
ml. članice: Marjeta Mavri
članice: Lucija Krkoč
st. članice: Nives Brauner
ml. veteranke:  Saša Bevk
veteranke: Mihaela Tušar (ŠD Nanos)
st. veteranke: -

 

 

Lucija Krkoč prihaja v cilj.

 

 

Trije najhitrejši moški.

 

 


Druga in tretja med dekleti.

 

Fotogalerija, vključno z izidi, je na (Google Foto):
https://photos.google.com/share/AF1QipOkh3JWYH-InViwVK7H3uAgC5K6oLTdYiNG1HDieLwoarNsw3KBfrR4lYFfcKCwng?hl=sl&key=eGwzXzJKOVFKeFlwU0d0VDBnaTloTF9VWXZMLXpn

 

Fotogalerija FOTO ART Time Jože Opeka s.p.

(14) Jože Opeka | Facebook

 

Video je na (Youtube):
(2) Tek na Porezen 2022 - YouTube

 

VJ