16. Gorski tek na Bevkov vrh

GORENJE JAZNE

24 07
 2022

 

 

 

 

Društvo za oživitev podeželja Jazne je 24. julija 2022 šestnajstič pripravilo svoj gorski tek na Bevkov vrh, tretjič kot krožni trejl dolžine 10 kilometrov, s 460 metri vzponov in spustov. Zmagala sta Jan Božič in Klara Močnik, za oba je bila to prva absolutna zmaga v PGT.

Udeležba 73 gorskih tekačev, od tega 51 odraslih, je za vodjo teka (tokrat ga je tudi odtekel) Janeza Piska »nekaj manjša kot običajno«, a iz tega ne vleče kakšnih usodnih zaključkov, saj ve, da gre za splošen padec zanimanja za teke v času korone. Tudi tokrat so bili organizatorji nadvse gostoljubni, njihova ponudba je bila kot vedno butična in navdušujoča, tako da kakšen manjši kiks pri izvedbi, gledano iz strokovnega tekaškega vidika, lahko spregledamo.

Tekačev je bilo res nekaj manj, a se Jazne lahko pohvalijo s solidno mednarodno zasedbo, ob slovenskih tekmovalcih so tekli še Italijani, trije Nizozemci in Angležinja. Mednarodni tek, skratka, in, sodeč po navdušenju treh Nizozemcev, čudovit tako zaradi izvedbe kot zaradi čudovitega okolja. Za Nizozemce, ki nimajo kakšne resne vzpetine, je tudi 460 višincev zahtevna naloga, a so ji bili kos, tudi z medaljo predstavnice nežnega spola Dorian van den Burg, absolutno četrto (kako bi to šlo na ravnini!). Nizozemska trojka je v Kranjski Gori na desetdnevnih počitnicah, za tek je izvedela prek interneta, dan pred odhodom pa utegne priti (prevaža se z električnim teslom) na še en tek iz serije PGT, na Porezen – čeprav bo ta bistveno zahtevnejši, kraljevskih gorskotekaških dimenzij, docela primerljiv s Črno prstjo.

Pred Dorian so bile predstavnice treh generacij, tretja je bila veteranka Mihaela Tušar, ki letos niza uvrstitve na stopničke kot za šalo, druga postojnska umetnica Rebeka Petrovčič, s kar triminutno prednostjo pred Rebeko pa je prva prišla v cilj Klara Močnik in vpisala svojo prvo absolutno zmago za točke PGT. Prvi Klarin nastop na tekmi PGT je bil prav v Jaznah pred letom dni, takrat je tekla v otroški konkurenci in opozorila na svoj talent (dotlej je veljala predvsem za talent v plavanju). V minulem letu je v gorskem teku vknjižila že po en državni naslov in eno drugo mesto v DP.

Tudi med moškimi smo videli prvenca, Idrc Jan Božič je kar nekoliko presenetil s prvo zmago v PGT, kjer ne nastopa pogosto, predvsem se posveča ultram. Oba zmagovalca sta sicer kar izdatno zaostala za rekordoma Uroša Rozmana in Varineje Drašler (41:45 in 45:42), a zmaga je zmaga, sploh pa, če je dosežena v takšni vročini, kot vlada tačas pri nas – tisti kilometer nad morjem temperature ni kaj prida sklestil. Janu je sledil Filippo Pagavino, ki zelo ceni slovenske in primorske teke, a ga je od nastopanja pri nas zadnji dve leti odvrnila epidemija. V Jaznah je bil navdušen nad okoljem, vzdušjem, naravo, na tek se je pripravljal predvsem v klancih, a je bil Jan premočen v spustu, je povedal za LT. Za navdušenje publike je poskrbel eden od domačih, Sašo Pagon.

Bil je to prijeten dan na Cerkljanskem, za tekače so odlično poskrbeli, in upati je, da bo tako tudi naslednjo soboto nedaleč vstran, na Poreznu. Organizatorji prvega teka na Porezen, start bo v Cerknem ob 9. uri, so v razpisu navedli, da prijave sprejemajo samo do srede, 27. julija, plačila pa do 28. julija. Tekači, bodite pozorni na to, da ne boste imeli težav na startu.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Jan Božič 45:53
  2. Filippo Pagavino (Italija) 46:01
  3. Sašo Pagon (DOP Jazne) 46:55

Ženske:

  1. Klara Močnik (KGT Papež) 50:19
  2. Rebeka Petrovčič (AK Pivka) 53:19
  3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 56:31

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Žiga Božič
člani: Jan Božič
st. člani: Filippo Pagavino
ml. veterani: Samo Leban (TSK Idrija)
veterani: Massimiliano Ferfoglia (Italija)
st. veterani: Bojan Galin (KGT Papež)
super veterani: Boris Drole
ml. članice: Klara Močnik
članice: Rebeka Petrovčič
st. članice: Sara Del Giusto (ŠD Obala Trail)
ml. veteranke:  Mihaela Tušar
veteranke: Eliana Tomasetig (Italija)
st. veteranke: -
ml. dečki: Žiga Šubic (Timing Poljane)
ml. deklice:  Neža Pirih (DOP Jazne)
st. dečki: David Burnik (ŠD Atlet Dolomiti)
st. deklice: -
 

 

 

Trije najhitrejši.

 

Tri najhitrejše.


Fotogalerija (tudi izidi) je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipMx3tqHIa0wToHP_f-SjN-FBUOzGhrBOkjNs9f2wDiyk_vLizZiySkJ56E0YwArGg?hl=sl&key=WXJSWXV2QWVmVTA4Y3ZQTW5wdjVQbXlDZkJZUU9R

Video je na:
Tek na Bevkov vrh 2022 - YouTube

 

VJ