14. Tek po Šentviški planoti

PONIKVE

03 07
 2022

 

 

 

 

Smučarski skakalni klub Ponikve je pri lovski koči in (propadajoči) skakalnici 3. julija pripravil 14. izvedbo  svojega gorskega Teka po Šentviški planoti. Med odraslimi sta slavila Primož Piškur in Lucija Krkoč.

Teklo je 31 odraslih in 11 otrok (lani 39 + 16), padajoči trend je značilen tudi za Ponikve in je že pravilo v času korone. Ni pa za vse kriva epidemija, verjetno bi z nekaj več skrbnosti pri napovedovanju tekov in njihovi izvedbi, sicer po pravilu gostoljubnih, organizatorji dosegli večji odziv tekačev. Omenimo samo urejenost in informativno vrednost spletnih strani, tako uradne strani PGT kot posameznih tekov. Ponikve so dober primer te slabe prakse. Tekači so nas opozorili, da podatki o progi niso posodobljeni in da strani organizatorjev niso dosegljive. Tako kot spletna zmešnjava pri organizatorjih (ne vseh) na teke PGT ne meče dobre luči, tudi uradna stran pokala ne ponuja tistega, kar tekač pričakuje: objavljenih je zelo malo izidov (za tri tekme od prvih desetih, o skupnih izidih pa posledično sredi sezone ne duha ne sluha).

Organizatorji šentviškega teka so spreminjali proge, tako da se beleženje rekordov spet začenja znova, so pa – po mnenju tekačev – te spremembe usmerjene v pravo smer. Pri članski progi so upoštevali pripombe o težavnosti glavnega spusta in ga ublažili, otrokom pa so prihranili ubijalski vzpon pri koncu (prej predolge) proge. Zdaj 1,2-kilometrska otroška proga v prvem delu prijetno spominja na kros, medtem ko je drugi del še vedno speljan po cesti. Odraslim ostaja spopad z omenjeno strmino, ki je niti tokrat ni pretekel niti en tekmovalec, vsi so zahodili.

Izvedba teka je bila v slogu, ki ga redni obiskovalci Ponikev zelo dobro spoznajo: ponudba slaščic, dobre pašte, domačnost, zmagovalne stopničke so se tudi tokrat borile s strmino, ki ne popušča – a za razliko od kakšne prejšnjih izvedb se tokrat niso prevrnile.

Dobili smo nova rekorda 8,8-kilometrske proge s 400 metri vzponov, pa ne samo zaradi dejstva, da je proga spremenjena, temveč tudi zaradi odličnih tekov zmagovalcev. Primož Piškur je ponovil zmago iz Vrhpolja, pravzaprav so vsi trije najhitrejši zadržali ista mesta na stopničkah, in dokazuje, da se resen trening obrestuje. Njegova pripravljenost je v vzponu in tačas se zdi, da ni vprašanje, kdo od dveh članov Olimpika, Primož ali Uroš, je hitrejši. Ugotovimo še, da trenutno v vrhu PGT prevladujejo Gorenjci – in en Štajerc, Lucijan Zalokar. Lucijan, magister novinarstva, je do nedavno uspešno tekmoval na stadionskih srednjih progah, zdaj pa uživa v gorskih tekih – in s treningi ne pretirava, priznajmo.

Primoževemu rekordu, izboljšal je lanski čas Urbana Lavrenčiča 35:17, a progi nista bili enaki, dodajmo čas Lucije Krkoč, prve slovenske osvajalke svetovnega pokala v gorskih tekih. Lucijo je na začetku leta doletele poškodba in odpihnila željo po rednem treningu, a 50 kilometrov treninga tedensko je vseeno zadoščalo za to, da je šampionka rekord spustila krepko pod 40 minut (koprska Angležinja Madeleine Whybrow je lanski rekord postavila na 45:43, to je bila njena prva absolutna zmaga v PGT). Klara Močnik je spet stopila na stopničke, bila je druga, Mihaela Tušar pa je bila tretja, mesto pred Madeleine. Opozorilo: na listi izidov je zapisana napačna starost Klare, neupravičeno so ji dodali 10 let (njen letnik je 2007). Mimogrede, tokrat je tekla tudi dve leti mlajša Klarina sestra Zala.

Dan prej so tekli v Tolminu, na isti dan pa v Reziji (vertikal), kar vse je zmanjšalo udeležbo na Ponikvah. Rezjanski vertikal je že bil na seznamu tekov PGT (za udeležbo) in je med tekači cenjen, zato bi bilo dobrodošlo, če bi prišlo do ustreznega dogovora o razdelitvi terminov, ki bi Rezijo ohranjal na seznamu PGT. Še opozorilo organizatorjem tekov: dobro bi bilo preveriti, ali so tekači pravilno uvrščeni v starostne kategorije, saj se dogaja, da se enkrat znajdejo v tej, drugič pa v kakšni drugi kategoriji.

Naslednjič se bodo tekači PGT zbrali v Jaznah, tamkajšnji tek bodo pripravili 24. julija. Tudi tamkajšnji organizatorji z razpisom nekoliko zamujajo (tako da vam tačas še ne moremo postreči s kakšno podrobnostjo), kljub temu pa je pričakovati eno boljših udeležb v PGT.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Primož Piškur (AD Olimpik) 35:11
  2. Uroš Rozman (AD Olimpik) 35:45
  3. Lucijan Zalokar (AD Kladivar) 38:30

Ženske:

  1. Lucija Krkoč (ŠD Nanos) 39:06
  2. Klara Močnik (KGT Papež) 42:59
  3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 49:08

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Lucijan Zalokar
člani: Primož Piškur
st. člani: Uroš Rozman
ml. veterani: Borut Mlakar
veterani: Simon Strnad
st. veterani: Marko Leban
super veterani: Zvonko Šulin
ml. članice: Klara Močnik
članice: Lucija Krkoč
st. članice: Nataša Drašler
ml. veteranke:  Mihaela Tušar
veteranke: -
st. veteranke: -
ml. dečki: Gašper Krištofič
ml. deklice:  Neja Močnik
st. dečki: Luka Močnik
st. deklice: Zala Močnik

 

Dva najhitrejša, Uroš in Primož, in najhitrejša ženska, Lucija, od katere je bil hitrejši samo še Lucijan.

 

Fotogalerija (z izidi) je na

https://photos.google.com/share/AF1QipPqqhnK90HSAJST8W-2oP4o5z6InE3a5pcaZENkCJS6rHFKWsGSyLFerhBnSwU24A?hl=sl&key=NDl6R29mQVB3TWxHeDVnQmdJOVlvQndQSGtIRE53


Video je na

14 Tek po Šentviški planoti - YouTube

 

VJ