13. Tek na Malo goro

KAMNJE

12 06
 2022

 

 

 

 

Športno kulturno turistično društvo Kamnje – Potoče je 12. junija 2022 trinajstič pripravilo svoj gorski tek na Malo goro. Teklo je 55 gorskih tekačev, zmagala sta Miran Cvet in Mojca Koligar.

Tudi tokrat je tekaška prireditev na pobočjih Male Gore in Čavna udeležence očarala s svojo prijaznostjo in neposrednostjo. Postrežba je bila bogata (osebno mnenje: češnje in kot vedno predvsem palačinke!), izvedba teka takšna, kot mora biti (le da bi podelitev lahko izpeljali malo prej – a očitno je bila ponudba na mizah  tako rekoč neizčrpna in je terjala svoj konzumacijski čas). Sprva je bilo na slabih pet kilometrov dolgi progi z 800 višinskimi metri prijetno, a vročina je bila vse bolj moreča, niti gozdna senca pri vračanju v dolino ni veliko pomagala. Pohvale torej organizatorjem, a tudi tekačem. Tekmoval je dobršen del smetane slovenskega gorskega teka, pridružili pa so se jim (maloštevilni) Italijani.

Naša najboljše gorska tekačica Mojca Koligar, ki ljubi predvsem ekstremno strme, dolge vzpone, je na poti proti Ajdovščini padla v prometni zastoj, tako da so na Mali gori že razmišljali, koliko minut odloga starta lahko namenijo šampionki. Na srečo se je dobro izteklo, Mojca starta ni zamudila, je pa ostala brez ogrevanja, kar pa je ni prehudo oviralo, da ne bi na progi uveljavila svojih prednosti, slabi dve minuti pred Varinejo Drašler in še dodatnih pet pred tako rekoč domačinko (s Cola) Anjo Mikuž. Tako kot vselej je zmagovalka za LT po prihodu na cilj pošteno priznala, da ji proga ni najbolj všeč. Ne, ni predolga (za marsikoga je bila zeloooo dolga), temveč prekratka. Kakšna dva kilometra v višino, pri štirih ali petih kilometrih dolžine, to bi bile njene idealne dimenzije. Res pa je, da slovenske gore ne nudijo ravno veliko takšnih prog, s katerimi je Italija bistveno bolj bogata.
Miran Cvet se je tako kot Mojca na tek pripeljal od daleč, a je skupaj z boljšo polovico Marino na pot odšel pravočasno, da se je izognil gneči na cesti. Pogosto naše občudovanje velja tekmovalcem, ki so dan prej že tekli kakšno zahtevno tekmo (in po možnosti zmagali), in tako je bilo tudi tokrat. S tem, da ne Miran ne Simon Alič ne štejeta 25, temveč dvakrat več let. Miran je celo tekel z nekaj rezerve, kajti poškodba noge še ni 100-odstotno sanirana, njegov naslednji veliki cilj v tej sezoni pa je evropsko prvenstvo. Dan prej je – tako mimogrede – zmagal v moški konkurenci DM teka in opravil še daljši trening. Simon Je bil zahtevnejši. Skočil je po zmago na Krn, njegov sobotni iztek pa ni bil ravno tekaški: čakalo ga je namreč delo s senom. Njegov rekord na Mali gori 33:14 ni bil v nevarnosti, in ker je že prestal napad najboljšega, Timoteja Bečana, lahko domnevamo, da bo ostal zapisan še nekaj časa.

Šest najhitrejših je bilo za svoje dosežke nepravično kaznovanih, v dolino so morali odnesti pokale v kamenjskem slogu, kombinaciji kovanega železa in – kaj bi drugega – kamnov. Se najdejo že še kakšni lažji pokali … Najstarejši udeleženec je bil Jože Vrhunc, letnik 1947, najmlajši pa, edini rojen v novem tisočletju, Miha Valič, letnik 2009.

Naslednji tek iz serije PGT bo 18. junija tekaški festival v Podbrdu. Če bo šlo naprej tako kot doslej, bo v Grapi najhujši sovražnik vročina, ne pa težavnost prog.

 

Najhitrejši trije na Mali gori.

 

Najhitrejše tri.

 

Izidi, absolutno:

Moški:

  1. Miran Cvet (KGT Papež) 35:49
  2. Simon Alič (ŠD Nanos) 37:01
  3. Uroš Rozman (AD Olimpik) 38:40

Ženske:

  1. Mojca Koligar (KGT Papež, Scarpa) 40:16
  2. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 42:04
  3. Anja Mikuž (Col) 47:49

ml. člani: Lucijan Zalokar (Kladivar)
člani: Alan Štor (Cesta)   
st. člani: Uroš Rozman
ml. veterani: Elis Filipič (Endorfin)
veterani: Miran Cvet
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Danilo Pudgar (TD Burja)
ml. članice: Anja Mikuž
članice: Varineja Drašler
st. članice: Mojca Koligar
ml. veteranke: Mihaela Tušar (ŠD Nanos)
st. veteranke:  Marija Moser (PGT)

 

Fotogalerija (tudi vsi izidi) je na Facebooku:

https://photos.google.com/share/AF1QipPl3e0dCARMU0oHrjpeV1W9QnC6Flzfov3xrtKMGO50Qv-6Z6voVKZPw8BaWgNOWQ?hl=sl&key=bkJIZHdSOGg2SjJxc05lcmk1WjZUQXc3a0dwVmtR

 

Video je na Youtube:

13 Tek na Malo goro - YouTube

 


VJ