26. Mednarodni tek na Ratitovec

ŽELEZNIKI

05 06
 2022

 

 

 

 

Timotej Bečan je ponovno osvojil članski naslov v gorskem teku, disciplina gor, in rekord desetkilometrske proge spustil pod uro. Državni prvaki so postali še Mojca Koligar ter Žan Šubic in Ana Novak iz mladinskih vrst.

Dan je bil lep, a za tekače že prevroč. Z začetkom ob 9.30 se je zvrstilo kar osem različnih tekmovanj na progah za otroke, sedemkilometrski prenovljeni progi Panoramskega teka in klasični desetkilometrski. Poskusimo jih našteti: DP gor dol in slovenski pokal za mlajše kategorije, DP gor za člane in mladince, DP za veterane, slovenski pokal za člane in mlajše veterane na daljši progi, slovenski pokal za mladince in starejše veterane na krajši progi, ob tem pa bodo izidi veljali še za Primorske gorske teke in štirilistni Pušeljc (na srečo s temi izidi niso obremenjevali razglasitve, ta posel bodo opravili koordinatorji teh dveh tekmovanj naknadno). Organizatorji iz AD Železniki so morali pokazati kar precej zbranosti, da so pripravili številne sezname izidov, nato pa še razdelili veliko medalj. Zaključku je prisostvovalo malo tekmovalcev, tako da so imeli težave pri žrebanju praktičnih nagrad zaradi odsotnosti. Morda bi veljalo razmisliti o kakšni poenostavitvi oziroma zmanjšanju števila tekmovanj ali njihovi razporeditvi na nekatere druge lokacije; res pa je, da za gorskotekaško združenje sedanja rešitev ubije več muh na mah, in na izkušene organizatorje se je mogoče zanesti. Precejšnjemu delu tekačev bi to ustrezalo, kajti sedanji način izvedbe za marsikoga ni dovolj razumljiv.

Sicer pa se je ves dan odvijal tekoče, tudi brez poškodb na zahtevni, kraljevski progi. Še celo vreme je bilo usmiljeno, dež je počakal na kasnejši čas.
Otroci so tekmovali pod goro, disciplina je bila gor dol, največ točk pa so zbrali člani TD Bovec (132), sledila sta AK Sevnica (84) in AD Železniki (80).
Največ pozornosti je veljalo članskemu teku za državne naslove na daljši, klasični progi. Zaradi težav s poškodbo Mirana Cveta ni bilo mogoče pričakovati ponovitve dvoboja do zadnjega atoma, kot smo mu bili pred časom že priča na cilju, med Hrastničanom in Timotejem Bečanom. Timotej je tačas očitno zelo dobro pripravljen, uspelo mu je postaviti nov mejnik in čas spustiti za minuto, pod magično mejo ene ure. Pri tem pa je bilo videti, da njegove zaloge moči na cilju še niso bile izčrpane. Pričakovani dvoboj Cveta in Klemna Španringa je izostal, mlajši tekmec je zaostal za več kot tri minute, četrti je bil Gašper Bregar, peti najboljši Primorec Marko Tratnik in njemu za petami njegov prijatelj Simon Alič (tudi s težavami zaradi poškodbe).

V odsotnosti mladih upov Nuše Mali in Špele Gonza ter še katere odlične tekačice zadnjih let je bila razporeditev medalj med kraljico Mojco Koligar, princeso Varinejo Drašler in (recimo) novinko na teh progah Martino Potrč pričakovana. Najhitrejša Primorka je bila Markova sestra Petra, najbrž sta se Tratnika dogovorila, da si tokrat oba privoščita peto mesto.

V mladinski konkurenci sta slavila Ana Novak in Žan Šubic, oba še mlajša mladinca. Vse tri osvajalke stopničk so članice TK Šmarnogorska naveza, ob njih še tudi Žan. Prihaja generacija 2006, kateri ne pripadata samo zmagovalca, temveč kar 80 odstotkov deklet in polovica fantov. Je pa tudi res, da je nastopilo samo osem mladincev in pet mladink.

Najhitrejša veteranka je bila Mihaela Tušar, najhitrejši veteran Bojan Galin (govorimo o starejših veteranskih kategorijah, ki so tekle na krajši progi).
Najštevilnejša je bila populacija veteranov, našteli smo 98 njihovih nastopov, članskih je bilo 80, otrok je bilo 71 (te številke je treba jemati z rezervo, ki jo narekuje veliko število različnih kategorij oziroma uvrstitev).

Tek je štel tudi za PGT (točke na daljši in udeležba na krajši progi). Naslednji tek iz serije PGT bo 12. junija tek na Malo goro (Kamnje).

 

Izidi:

DP za člane, moški:

  1. Timotej Bečan (KGT Papež) 59:04
  2. Miran Cvet (KGT Papež) 1:04:06
  3. Klemen Španring (AD Slovenska Bistrica) 1:07:39

Ženske:

  1. Mojca Koligar (KGT Papež) 1:13:47
  2. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 1:15:34
  3. Martina Potrč (AK Poljane MB) 1:17:44

Mladinci:

  1. Žan Šubic (TK Šmarnogorska naveza) 42:06
  2. Nil Kerin (AK Šentjernej) 43:04
  3. Mark Kočar (AK Domžale) 43:22

Mladinke:

  1. Ana Novak (TK Šmarnogorska naveza) 47:14
  2. Katarina Lampič (TK Šmarnogorska naveza) 52:43
  3. Lara Papič (TK Šmarnogorska naveza) 53:55

Vsi izidi so na:

http://www.atletsko-drustvo-zelezniki.si/AK/stran/tek-na-ratitovec/rezultati

 


Timotej Bečan prihaja v cilj z udobno prednostjo pred starim rekordom, temu so štete sekunde.

 

Mojca Koligar je zmagala kljub temu, da je le nekaj dni pred tem nastopila na eni zahtevnejših tekem v Italiji.


Fotogalerija na Facebooku je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipMP1KfCVaDQUl8hobVxMBa6ctW6GirgCGKZLNIL8zEFRgGVCXsk04uXeZJEDncaYw?hl=sl&key=eFg4SE9MQnNMam9JNWJJdGp3em9ZeUZFS2RWSnFn

 

Video na YT je na:

(1) 26 Tek na Ratitovec - YouTube

 

VJ