19. Tek na Špičasti vrh

ZADLOG

29 05
 2022

 

 

 

 

Društvo Trma je 29. maja 2022 izpeljalo že 19. izvedbo svojega teka, ki sodi v pokal PGT. Njegov predsednik s taktirko teka Florjan Lampe je povedal, da še nikoli niso delali v tako deževnih razmerah, zaradi katerih so zaključek, pogostitev, delitev praktičnih nagrad in razglasitev iz domačega Zadloga preselili v črnovrški kulturni dom. Zmagala sta (presenetljivo) Lucijan Zalokar in (pričakovano) Varineja Drašler.

Pa razmere za 51 odraslih in 43 otrok, udeležencev teka, niti niso bile tako slabe, saj so tekmovali v že precej zahtevnejših razmerah, skrb organizatorjev pa vseeno ni bila odveč in jo tekači cenijo, tako kot pozornosti, s katerimi jih zasipajo vsakokrat v Zadlogu. V tudi za organizacijo oteženih razmerah je zadloška ekipa delovala usklajeno, saj je za njo že veliko izvedb, mlajše sile, ki se vključujejo vanjo, pa se hitro navzamejo dobrih navad predhodnikov. Naš video tokrat ne govori samo o tekaških dosežkih, temveč tudi o drugih spretnostih organizatorjev. Ujeli smo obračanje traktorja s prikolico na konici Špičastega vrha, kjer bi imel težave že vsak voznik avtomobila, čemur je sledil spust po tudi 25-odstotnem klancu, po zaraščeni gozdni poti s serpentinami. (Na posnetku tega sicer ni videti, toda na tistem prostoru je prostor zasedal tudi poltovornjak – ki je isto pot kot traktor opravil, kot da vozi po avtocesti – seveda s 4WD.) Poskrbljeno je bilo za toplo okrepčilo in mrzel sladoled, pijačo, številne praktične nagrade, ne samo za streho nad glavo, začenši s tradicionalno kavo ob prihodu.


Zdaj pa k tekmovalcem. Spričo slabih razmer je 94 udeležencev odlično število, tako članov kot še precej bolj mladine. Še do nedavnega maloštevilnim Mohikancem se zadnje čase pridružujejo močne ekipe obetavnih gorskih tekačev z Idrskega in Vipavsko-Ajdovskega, v kombinacijami z vedno močno domačo zasedbo pa smo prišli letos do neverjetno izenačenega razmerja odrasli:mladi. Bravo, Lucija, bravo Jošt! In ostali trenerji, ki jim je pri srcu tek mladih. Na tem mestu opravičilo mladim tekačicam, katerih identitete smo zamenjali v prvi verziji videa. Vzrok je banalen: prvi dve med deklicami sta še mlajši deklici, ne pa starejši, kar bi se zdelo logično, a v tem primeru ni; na napako so nas opozorili pozorni spremljevalci zapisov LT. Hvala! Tako se zdaj na Youtube vrti video s popravljeno vsebino.

Potem ko smo vsi na cilju najprej pričakovali Simona Aliča, se je iz zelenja izvil in pretekel ciljno črto Lucijan Zalokar, štajerski ravninski tekač, ki se je – tako kaže – zaljubil v primorske gorske teke. Ta je bil njegov tretji, pa že kar prva zmaga za tekača srednjih prog s Celjskega. Ima stalno startno številko in ga bomo še videvali na naših tekih. Stalno ima tudi Gorenjec Uroš Rozman, tokrat tretji, da o Simonu Legendi ne govorimo. A tokrat Alič ni tekel sam, družbo so mu delale bolečine, dan prej si je poškodoval rebra. Pa je namesto zlate dobil srebrno medaljo – kar je samo prispodoba, ker so najboljšim, kot običajno, delili tamkajšnjo znamenitost matucke, ki so uporabni tudi za – recimo – tlačenje krompirja, a še za kaj drugega. Anej Likar, poročevalec Ljudstva tekačev na Facebooku (za tiste, ki se ga otepajo: FB prinaša številne delčke naših tekaških zgodb, povedane iz zelo različnih zornih kotov, pri tem pa je kulturna raven oglašanja precej višja kot sicer na tem omrežju; da bi le ostalo tako!).

Med dekleti je Varineji Drašler uspel dosežek, ki ga na PGT ne pomnimo še od časov največjih slovenskih junakinj gorskega teka, Mateje in Lucije: v tekmovanju z najboljšimi moškimi si je Vari izborila četrto mesto. Na cilju je sicer dihala malo živahneje in izjava za LT je bila jedrnata, njen tokratni izid pa vseeno ni bil osebni rekord. Klara Močnik, druga Slovenka med starejšimi deklicami (ni še niti mladinka), je bila tudi tokrat druga, zaostanek za Varinejo je bil običajnih dimenzij, samo tri sekunde za njenimi petami pa je prišla na cilj Anja Mikuž, ki za vidnejšimi kolegicami korak za korakom utrjuje svojo tekaško moč. Kakorkoli, dokler Klara teče na PGT, uživajmo v njenih dosežkih, ko bo odšla v katero od ljubljanskih šol in se morda začela ukvarjati s triatlonom, bo manj na očeh, a to odlično (tudi) plavalko morebiti čaka še bleščeča kariera v znamenju trojke. Omeniti je treba, da je zmagovalka KBK trejla Mihaela Tušar končala »samo« na petem mestu, tokrat je bila hitrejša njena prijateljica Urša Trobec, toda po zanjo tačas (pre)dolgem trejlu prejšnji vikend si je upravičeno lahko privoščila malo manj intenzivnega grizenja v strmino.

Medtem ko smo bili pri dečkih priča prepričljivi zmagi varovanca Lucije Krkoč Luke Rodmana nad domačim favoritom Tinetom Rupnikom, seveda tudi odličnim kolesarjem, kar v tistih krajih ni nobena novica, oba sta starejša dečka, pa so bile med deklicami hitrejše tiste mlajše. Neža Pavšič je po izenačenem boju premagala Julijo Brus, Lina Božič pa je osvojila bron in zagotovila popolno zmagoslavje mlade ekipe Jošta Lapajneta v tej kategoriji. Coubertinovo olimpijsko geslo pomembno je sodelovati, ne zmagati, je tokrat branil osmerec zadloških deklet, ki jim dvokilometrska proga, polovička članske, ni bila pretežka, čeprav pred tekom niso trenirale.

Naslednji tek v PGT bo zahtevni Ratitovec, veljal bo tudi za državno prvenstvo. Pripravili ga bodo v Železnikih 5. junija. Žal se bo ta termin pokril tako z jubilejnim 20. Malim kraškim maratonom kot s kranjskim 12-urnim ultramaratonom za DP, na katerem bosta udeleženca tudi svetovna legenda ultramaratona Janis Kuros (tako se njegovo ime piše po slovensko) in Patrycja Bereznowska, lastnica ženskega rekorda na slovitem Špartatlonu. Ne, naša slovenska svetovna legenda Dušan Mravlje ne bo manjkal. Takšnega tekaškega karambola terminov že dolgo ni bilo.

 

Izidi, absolutno:

Moški:

  1. Lucijan Zalokar (Kladivar) 22:18
  2. Simon Alič (ŠD Nanos) 22:46
  3. Uroš Rozman (AD Olimpik)  23:11

Ženske:

  1. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 24:59
  2. Klara Močnik (TSK Idrija) 27:40
  3. Anja Mikuž (Gozd) 27:43

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Lucijan Zalokar
člani: Bojan Pivk (Kmetija Klančar)   
st. člani: Uroš Rozman
ml. veterani: Igor Primožič (Knaufinsulation)
veterani: Simon Alič
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Danilo Božič
ml. članice: Klara Močnik
članice: Varineja Drašler
st. članice: Sara Del Giusto (ŠD Obala)
ml. veteranke: Urša Trobec (KGT Papež)
veteranke: -  
st. veteranke: Marija Moser (PGT)
ml. dečki: David Rupnik (Zadlog)
ml. deklice: Neža Pavšič (TSK Idrija)
st. dečki: Luka Rodman  (ŠD Nanos)
st. deklice: Janja Rupnik (Zadlog)

 

Najhitrejši trije.

 

Najhitrejše tri.

 

Fotogalerija je na

https://photos.google.com/share/AF1QipMn7TJuBa9LIKc8O0CN4ZjTeuPbi-VAL5dbER_KsGfwbId28kk3u7kUYjP6mY6v7w?hl=sl&key=dmJpeWhhN2VBZ3V6OVo1dlo2SWpMX1EtTWZRU0t3

 

Video je na

19. Tek na Špičasti vrh - YouTube

 


VJ