18. Bubin tek

COL

24 04
 2022

 

 

 

 

Društvo Trillek je na volilni dan izpeljalo 18. Bubin spominski gorski tek na Javornik. Med 50 tekači sta na 8,8-kilometrski progi s 530 metri vzponov slavila domača favorita, Petra in Marko Tratnik.

Organizatorji so najprej poskrbeli za primerno vreme, nato pa še za vse ostale podrobnosti po utečenem protokolu. Deževalo je ves sobotni popoldan, ponoči in še dve uri pred startom, potem se je moča uvidevno ustavila in se je celo prikazalo sonce, tako da so bili tekači mokri samo od pota. In kmalu po razglasitvi izidov na Colu se je dež spet vrnil.

Med moškimi sta se za zmago borila predvsem prijatelja in klubska kolega Marko Tratnik in Simon Alič. Marko je bil uspešnejši od starejšega Simona, vpisali mu bomo deveto zmago na Javorniku, medtem ko je Simon ostal pri sedmih. Sedmo zmago si je priborila tudi Markova sestra Petra.

Med moškimi je bil tretji Gorenjec Uroš Rozman. Klementina Lemut je povedla, strmina pa ji ni šla dobro od nog, morda zato, ker se zadnji čas pripravlja bolj na daljše proge. Po drugem kilometru je tako šla naprej Petra in si do cilja pridelala skoraj dve minuti prednosti. Tretja je bila, presenetljivo pred Anjo Mikuž,  boljša polovica Marka Tratnika, žena Nadja, ki je doslej še nismo videli teči na tekmah PGT (očitno tekaška blagovna znamka Tratnik širi svojo ponudbo).

Petra in Marko sta bila na startu v dvomih, kar zadeva njuno pripravljenost. Pozimi se s »suhim« tekom nista ukvarjala, a je za njima veliko kilometrov smučarskega teka, na pomlad pa tudi turne smuke – a preizkušnja na Javorniku  je vendarle nekaj drugega. Na podelitvi priznanj pa sta bila zadovoljna, uspeh je dober znak za prihajajočo vipavsko tekmo na 50 kilometrov, na katero se zadnje čase intenzivneje pripravljata. Nadaljevanje sezone jima zna prinesti zanimive preizkušnje, denimo julijsko evropsko prvenstvo v Španiji in novembrsko svetovno prvenstvo na Tajskem, če bosta na dolgih progah uspela svojo pripravljenost dvigniti na primerno raven. Javornik sta tokrat, po skoraj petmesečni tekmovalni pavzi, premagala hitreje kot lani, kar je že dober znak.

Letošnja trikratna zmagovalka Varineja Drašler in Klara Močnik sta dan prej nastopili na državnem prvenstvu v gorskem teku v Hrastniku, tako da sta colsko tekmo izpustili (na DP pa sta bili uspešni, Varineja je bila druga med članicami, Klara pa je med mladinkami zmagala).

Olimpijec Danilo Pudgar je zmagal v najstarejši kategoriji. Tudi tokrat je sejal dobro voljo, čeprav je – po lastnih besedah – na progi »drobencljal«. Povejmo, da si bo Danilo v kratkem naložil sedmi križ in za zdaj kaže, da ga bo dobro nosil.

Tekači so bili deležni običajne pogostitve, tokrat so jim organizatorji (ob testeninah in že tradicionalnem ajdovskem sladoledu) namenili darilca v obliki avtohtonih sirov in salam. Razveseljivo hitra je bila razglasitev izidov, vzdušje pa je bilo prijetno, domače.
Naslednji tek iz serije PGT bo 21. maja KBK trejl v Hotavljah.

 

Izidi, absolutno:

Moški:

  1. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 41:41
  2. Simon Alič (ŠD Nanos) 42:33
  3. Uroš Rozman (AD Olimpik) 42:52

Ženske:

  1. Petra Tratnik (ŠD Nanos) 48:07
  2. Klementina Lemut (ŠD Nanos) 49:57
  3. Nadja Tratnik (ŠD Suhi vrh) 53:14

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Lucijan Zalokar (Kladivar Celje)
člani: Marko Tratnik   
st. člani: Uroš Rozman
ml. veterani: Elis Filipič (Endorfin)
veterani: Simon Alič
st. veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
super veterani: Danilo Pudgar (ŠD Burja)
ml. članice: Anja Mikuž
članice: Petra Tratnik
st. članice: -
ml. veteranke: Klementina Lemut
veteranke: Mihaela Tušar (ŠD Nanos)
st. veteranke: Marjetka Vrhunc (Lesce)

 

Najhitrejši moški.

 

Najhitrejše ženske.

 

Izidi, moški.

 

Izidi, ženske.

 

 

AL, VJ, foto: Milan Žgavec