21. Gradiški gorski tek

GRADIŠČE PRI VIPAVI

18 04
 2022

 

 

 

 

Na 21. Gradiškem teku, ki velja za pokal PGT, sta slavila Simon Alič in Varineja Drašler. Teklo je 82 odraslih in rekordnih 36 otrok, med udeležence pa lahko prištejemo še devet pohodnikov – in pridemo do števila 127, enega najvišjih v vseh letih Gradiškega teka.

Na velikonočni ponedeljek si je sonce prizadevalo ogreti prizorišče tretjega letošnjega teka PGT, ki ga je pripravila utečena ekipa TD Burja pod vodstvom Darka Hrovatina, a sprva ni bilo uspešno, šele po vrnitvi tekačev v dolino se je ozračje nekoliko otoplilo. Zanimivo, v Gradišču so bili od tekačev najzgodnejši Gorenjci z mini navijaško skupino. Med njimi je bil Simon Alič, ki ga na prvih dveh letošnjih tekih (Gaberje, Sabotin) zaradi zdravstvenih težav nismo videli, na tretjem pa je ponovno dokazal, kako močan je. Na Vipavsko je sicer prišel tudi Miran Cvet, zmagovalec Sabotina, a je pred startom ugotovil, da je bilo upanje na nastop zaman, kajti noga ga je, ko je prišel iz avtomobila, opozorila, da še ni nared.

Simon je tako vpisal svojo 63. zmago na PGT po letu 2010, sledil pa mu je stalni reprezentant Gašper Bregar.  Za Gašperjem je bil na cilju njegov klubski kolega iz KGT Papež David Vogrin, četrti je bil Uroš Rozman, še en od Gorenjcev, ki z veseljem hodijo na primorske teke, peti pa najboljši tako rekoč domačin Jan Batagelj z Goriškega, ki se je razveselil uspešnega nastopa po kar dveh desetletjih tekaške pavze, kot je povedal. Visoko, na 15. mesto je pritekel  14-letni Luka Rodman; namesto otroške si je tokrat izbral člansko konkurenco.

Med dekleti se je tretjič letos ponovila zmagovalna kombinacija Varineja Drašler – Klara Močnik na prvih dveh mestih, na tretjem pa se jima je pridružila Anja Mikuž. Varineja je osebni rekord popravila tudi tokrat, to je bil njen dnevni cilj – ob zmagi, seveda. Seznam prvih mest v PGT je že dolg, to je bila njena že 18. zmaga. Klari se pozna trening pod vodstvom Jošta Lapajneta. Vse hitrejša je, medtem ko je na prvih dveh letošnjih tekih za Varinejo zaostajala približno tri minute, je bil tokratni zaostanek dvominuten. V ženski konkurenci  omenimo še Pavlino Margon, pred leti serijsko absolutno zmagovalko Primorskih pokalnih (ravninskih) tekov. Zmagala je v svoji kategoriji, uspešna pa sta bila tudi njena otroka Izak in Ivana.


Naslednji tek PGT bodo pripravili na Colu že 24. aprila.

 

 Najhitrejši trije na cilju.

 

Varineja je zmagala tudi na tretjem letošnjem teku.

 

Izidi, absolutno:

Moški:

  1. Simon Alič (ŠD Nanos) 25:11
  2. Gašper Bregar (KGT Papež) 25:49
  3. David Vogrin (KGT Papež) 26:23

Ženske:

  1. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 29:54
  2. Klara Močnik (TSK Idrija) 32:00
  3. Anja Mikuž (Grad) 32:58

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Lucijan Zalokar (Kladivar Celje)
člani: Gašper Bregar   
st. člani: David Vogrin
ml. veterani: Pavlo Šorli  (PD Podbrdo)
veterani: Simon Alič
st. veterani: Bojan Galin (KGT Papež)
super veterani: Milivoj Papič (TK Šmarnogorska naveza)
ml. članice: Klara Močnik
članice: Varineja Drašler
st. članice: -
ml. veteranke: Pavlina Margon (ŠD Nanos)
veteranke: Urša Trobec KGT Papež)  
st. veteranke: Marija Moser (PGT)
ml. dečki: Anej Curk (CC)
ml. deklice: Julija Brus (TSK Idrija)
st. dečki: Izak Margon (ŠD Nanos)
st. deklice: Isa Valič (ŠD Nanos)

Vsi izidi so na:
https://www.td-burja.com/rezultati

Fotogalerija je na Facebooku:

https://photos.google.com/share/AF1QipMERRCHzL9AJUNGuU8y-jTxv2V0ChfCDxRqJxDB4BFCDQboowk9YP2XP__nBxZnSA?hl=sl&key=RlBXV0R2R1VHd3doR3BCSDVQdXNXdWM3XzJiLTJn


Video je na YT:

Gradiški tek 2022 - YouTube

 

VJ