8. Gorski tek na Sabotin

SOLKAN

20 03
 2022

 

 

 

 

Miha Repič, ki pripravlja gorske teke na Sabotin (in druge teke na Goriškem), je osmi tek, kot kronometrski vertikal, na Sabotin izpeljal z ekipo Kajak kluba Soške elektrarne in v sodelovanju z novogoriško mestno občino. Zmagala sta Miran Cvet in Varineja Drašler, oba z rekordoma.


Na progi, speljani med kolesarsko stezo ob Soči in vrhom Sabotina, s polkilometrskim vzponom, se je merilo 51 moških in 20 žensk (mednarodna zasedba, ob Slovencih in Italijanih še Hrvatica in Angležinja), po lastni presoji razporejenih v skupino »počasnejših« in »hitrejših« tekačev. Padla sta oba rekorda, Miran Cvet, ki je na Sabotin tekel prvič, je postavil izreden čas 18:38, Varineja Drašler pa je tudi izboljšala rekord prvega kronometra, ki ga je leta 2020 postavila Tina Klinar. Takrat je bila Varineja druga, tokrat pa je Tinin čas izboljšala za štiri sekunde. Omenimo še odlična dosežka tretjega Andree Sdravliga iz Benečije in druge Klare Močnik iz Cerknega, oba sta 15-letnika (Andrei sta do 16. leta na Sabotinu manjkala dva dneva).

Organizatorji so razdelili tudi kakšno medaljo, ki je ne bi smeli (takšno je mnenje vašega poročevalca). V seznam izidov so namreč vnesli starejše deklice, katerih kategorija sodi med mladinske, ne pa članske teke. Pri ženskah bi morali razglasitev začeti (ali končati) z mlajšimi članicami, in med najmlajšimi dekleti je bila najboljša Klara Močnik. Ampak zapisano je zgolj neuradno mnenje Ljudstva tekačev, počakajmo na uradne izide, ki jih bodo koordinatorji PGT objavili na svoji spletni strani.

Priznanja je pomagal deliti novogoriški podžupan Simon Rosič, ki je opozoril na dodatno vrednost tekov na Sabotin, za katero z vpletanjem zgodovinskih, čezmejnih in drugih elementov vedno z občutkom poskrbi Miha Repič.

Naslednji tek iz serije PGT 2022 bo gorski tek v Gradišču pri Vipavi, na velikonočni ponedeljek (18. aprila).

 

Izidi, absolutno:

Moški:

  1. Miran Cvet (KGT Papež) 18:38
  2. David Vogrin (KGT Papež) 19:51
  3. Andrea Sdravlig (Italija) 21:24

Ženske:

  1. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 22:51
  2. Klara Močnik (TSK Idrija) 25:50
  3. Anja Mikuž 26:26

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Andrea Sdravlig
člani: Ivan Novak   
st. člani: David Vogrin
ml. veterani: Giorgio Turel (Italija)
veterani: Miran Cvet
st. veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
super veterani: Milivoj Papič (TK Šmarnogorska naveza)

ml. članice: Klara Močnik
članice: Varineja Drašler
st. članice: Federica Brida (Italija)
ml. veteranke: Cristina Bazzeu (Italija)  
veteranke: Mihaela Tušar (ŠD Nanos)

 

Najhitrejša šesterica na Sabotinu, levo Simon Rosič, desno Miha Repič.

 

Fotogalerija na Facebooku:

https://photos.google.com/share/AF1QipOmWrrtmCfpBngjsKemGuPAv32Y9HHt0NhWOp59Lre5f5G9R2c7D0a5iC7UFZrr6w?hl=sl&key=SXpINlZ2RngzenR2S1hmd3pfM3o1X3BFcDFSX3NB
Video na YT:

Kronometer Sabotin 2022 - YouTube

 

VJ