Dušan Mravlje bo tudi letos spodbujal istrske maratonce

ISTRA

11 03
 2022

 

 

 

 

Ultramaratonec Dušan Mravlje, letos je napolnil 69 let, ni samo legenda svetovnega ultra maratona, temveč tudi eden najzvestejših spremljevalcev Istrskega maratona. 10. aprila bo v Strunjanu sedmič spodbujal maratonce na osmem Luka Koper Istrskem maratonu in jim ponujal požirek piva (in seveda vode, ki je na maratonskih okrepčevalnicah nikoli ni preveč).

Z izjemo virtualnih izvedb IM je Dušan vedno stal ob progah, včasih za maratonce, drugič za polmaratonce, pa tudi za tekače na četrtinki maratona.  Pobudniki in organizatorji njegove neformalne okrepčevalnice pri strunjanskem avtokampu, poimenovane Okrepčevalnica pri Mirjani, Dušanov stil, so upravljalci Gostilne Strunjan, Mirjana in Tomo z družino, spletni portal Ljudstvo tekačev – in seveda Dušan, ki nikoli, niti po izteku profesionalne tekaške kariere, ni izgubil naklonjenosti do teka, svoje navade, za marsikoga bizarne, a dolgoprogašem povsem samoumevne, da med tekom in po njem z veseljem zvrne vrček piva, pa se prav tako ni nikoli znebil. Niti danes, ko se bliža sedmemu križu, a vsak dan še vedno odteče nekaj deset kilometrov in redno pohaja po svojih gorenjskih planinah. Izdeluje pa tudi odlične klobase in rad kuha – Ani Roš pa za zdaj še ne namerava konkurirati, zadovoljen je z domačim kuhinjskim okoljem in najbližjimi odjemalci njegove kulinarike.

V nedeljo, 10. aprila, bo Gostilna Strunjan ob 11. uri na progi za maratonce (tokrat samo zanje), na 30. (približno) kilometru proge, uredila improviziran šank s ponudbo vode in piva, ki bo odprt štiri ure, v času, ko se bodo maratonci po startu v Ankaranu ob 9. uri borili za pravočasen prihod v cilj v Kopru do 15. ure (časovna zapora na cilju bo šest ur). V razpisu maratona je proga pravilno opisana, le skica je na delu strunjanske trase zavajajoča: maratonci glavne ceste Izola-Portorož ne bodo prečkali pri krožišču, kjer bi morali ustavljati promet, temveč bodo glavno prometnico obšli skozi podvoz, tako kot vselej doslej. Torej: po Parencani bodo iz Izole pritekli do podvoza (mini predora), po stotih metrih dosegli Mravljetovo okrepčevalnico, zavili desno in mimo avtobusnega postajališča nadaljevali okrog strunjanske lagune. Po treh kilometrih bodo s strani Salinere pritekli nazaj do Mravljeta in skozi podhod nadaljevali proti Izoli in cilju v Kopru. To med drugim pomeni, da bodo osvežitve Okrepčevalnice pri Mirjani lahko deležni dvakrat.

Dušan bo tekače spodbujal, z njim se bodo lahko fotografirali, vse skupaj pa bo povsem neformalno, neuradno, vsi, ki se bodo odločili za znano češko pivo, bodo to počeli na lastno odgovornost. Še vsakokrat doslej so bili tekači navdušeni in Dušanovo sodelovanje je bilo neredko ena pomembnejših postavk pri odločanju: IM da ali IM ne …

Za osmi IM se po sedanji ceni 37 evrov lahko prijavite še do 24. marca (kasneje 50, podatek velja za individualce). Tačas je prijavljenih približno 200 maratoncev, torej je na voljo še 100 mest. Več na: Razpis - Istrski Maraton (istrski-maraton.si)

 

 

Pobudo Dušana Mravljeta, enega od dveh Zemljanov, ki so pretekli Avstralijo, Severno Ameriko in Evropo (ker je IM primorski tek, dodajmo še, da je bil Dušan zmagovalec prvega primorskega in slovenskega maratona v Bovcu), tudi avtorja knjige Tek – moja norost, smo leta 2014, pred prvim Istrskim maratonom, na spletni strani Ljudstva tekačev predstavili tako.

 

VJ