Tek na Tabor in zaključek PGT 2021

GABERJE

06 03
 2022

 

 

 

 

Tekaški prijatelji Primorskih gorskih tekov se na tekmi tega pokala niso srečali od 10. oktobra lani (Nanos). Vipavsko TD Burja jih je na prvo tekmo sezone 2022 povabilo 6. marca, odzvalo pa se je 51 odraslih in šest otrok. Zmagala sta Gorenjec Uroš Rozman in Vrhničanka Varineja Drašler. Razdelili so tudi priznanja za sezono 2021, absolutno sta slavila Mihaela Tušar in Simon Alič.

Temperatura ni bila ravno prijazna, pa tudi burja je nagajala – zlasti tekmovalcem iz peresne kategorije, med katere sodi Varineja Drašler: »Domačini pravijo, da takšna burja skorajda ni omembe vredna, ampak vedeti moramo, da imajo Vipavci malo drugačne kriterije, kot jih imamo mi drugi.« Kakorkoli, vsi so prišli na cilj, vseh 51, na krajši progi pa so jim sledili otroci. Med šesterico naraščajnikov smo (če spomin ne vara) najhitrejša, tako med deklicami kot fanti, prvič videli na tem teku. Število otrok je sicer porazno nizko, a pohvaliti velja delo šampionke Lucije Krkoč z mladimi. V Gaberje je pripeljala člana ŠD Nanos Luko Rodmana in Emo Vodopivec. Njuni zmagi sta bili prepričljivi, Rodmanu ni bil kos niti tolminski Luka, Močnik (res pa je, da je član AD Posočje leto mlajši). Ema je še mlajša deklica, letnik 2011. Zanimivo: kar polovica mladih tekačev nosi priimek Močnik. Nam bodo v prihodnjih letih skuhali kakšen vrhunski močnik?

Razmeroma skromno število odraslih ni bilo ravno pogodu šefom PGT, zdi se, spraševali so se, koliko je še smiselno v zaključno prireditev, ki vedno spremlja tek na Tabor, vlagati toliko naporov. A to ne pomeni, da bodo odnehali, preveč je tekačev, ki njihovo delo visoko cenijo. Dovolimo si komentar: razmere, v katerih smo se znašli, ko se je obremenitvam covida pridružila vojna v Ukrajini, z vsemi negotovostmi in strahovi, ki to dvoje spremljajo, niso nič kaj prijetna popotnica tekačem, kljub temu, da tek lahko človeka razbremeni in mu dvigne življenjsko energijo. Razpoloženje v Gaberju sicer ni bilo vrhunsko razposajeno, a dovolj optimistično za domnevo, da smo na začetku dobrega tekaškega leta. Organizatorji so za leto 2022 pripravili kar 20 tekov, bogata je izbira različnih značilnosti prog, PGT 2022 so zelo privlačni. Predsednik društva PGT Ivo Kete, ob Klavdiju Čendaku motor pokala, je ob pregledu ponudbe tokrat dodal še en tek, ki ga v našem poročanju iz Podrage še ni bilo na seznamu, vertikal Rezija. Tačas podrobnosti še niso znane, a tek naj bi se ne premikal daleč stran od začetka julija, štel pa bo za udeležbo, tako kot jesenski drugi mini vertikal na Sabotin z italijanske strani.

Med moškimi je manjše presenečenje na vrhu tretje mesto mladega, obetavnega (letnik 2004) Filipa Jerale, zmagovalec Uroš pa je svoj doslej najboljši čas shujšal za več kot pol minute. Pri ženskah zmaga Varineje, Vari je ena od tekačev, ki so najbolj pogrešali družbo udeležencev PGT, najbrž je tudi ta dejavnik prispeval k nedeljski zmagi – in   tudi ona je osebni rekord popravila za dobre pol minute. Klara Močnik (letnik 2007), njen trener je Jošt Lapajne, sicer za Varinejo še precej zaostaja, a je pripravljena za hujšanje časov marsikaj žrtvovati. V nadaljevanju sezone utegne biti zanimivo merjenje Klare in Gaje Leban Jež, ki je na dan gabrške tekme tekla v Italiji in je prišla na slovesnost ob zaključku sezone z nekaj zamude (mlada ekipa Leban Ježevih je bila tudi tokrat najuspešnejša družina med zbiralci priznanj).

Lani absolutno najboljša Varinejo in Elis Filipiča sta zamenjala Mihaela Tušar in Simon Alič. Simona je tokrat doma zadržala bolezen. Nič novega, tako kot v dobrih starih časih, lahko si oddahnemo vsaj na tej točki, če nas že drugi problemi tako morijo. Dežurni statistik in poročevalec Ljudstva tekačev Anej Likar je priskrbel podatke o njunih prvih mestih: Mihaela osemkrat, Simon šestkrat. Podatka veljata za obdobje 2010-2021, če pa kdo premore podatke še o zmagovalcih v letih pred 2010, jih bomo z veseljem objavili.

Anej je pripravil tudi seznama prvih petih žensk in moških v obdobju 2010-2022 (vključno s tekom, a katerem pišemo). Med moškimi vodi Simon Alič (62), sledijo pa Marko Tratnik (23), Simon Strnad (13), Miran Cvet (12), Jošt Lapajne (10). Med ženskami vodi Mihaela Tušar (30), sledijo pa Petra Tratnik (21), Varineja Drašler (17), Daniela Da Forno (16), Ana Čufer (14).

Naslednji tek iz serije PGT 2022 je solkanski kronometer vertikal Sabotin 20. marca.

 

Izidi teka na Tabor, absolutno:

Moški:

  1. Uroš Rozman (AD Olimpik) 23:04
  2. Primož Piškur (ŠD Dvorska vas) 23:33
  3. Filip Jerala (Lets dance) 25:03

Ženske:

  1. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 25:49
  2. Klara Močnik (TSK Idrija) 28:37
  3. Rebeka Petrovčič (AK Pivka) 28:56

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Filip Jerala
člani: Primož Piškur   
st. člani: Uroš Rozman
ml. veterani: Elis Filipič (Endorfin)
veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)
st. veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
super veterani: Milivoj Papič (TK Šmarnogorska naveza)
ml. članice: Klara Močnik
članice: Rebeka Petrovčič
st. članice: Suzana Kaporalin (Pula)
ml. veteranke: Sara Del Giusto (ŠD Obala Trail)  
veteranke: Mihaela Tušar (ŠD Nanos)
st. veteranke: -
ml. dečki: Maj Železnik (Postojna)
ml. deklice: Ema Vodopivec (ŠD Nanos)
st. dečki: Luka Rodman (ŠD Nanos)
st. deklice: Zala Močnik (Cerkno)

Pokalna tekma s hendikepom (Gradišče):

Moški:

  1. Simon Alič (ŠD Nanos)
  2. Elis Filipič
  3. Marko Leban

Ženske:

  1. Mihaela Tušar
  2. Urša Trobec
  3. Varineja Drašler

Absolutno PGT 2021:

Moški:

  1. Simon Alič 795 točk
  2. Elis Filipič 745
  3. Primož Piškur (ŠD Dvorska vas) 730
  4. Sašo Pagon (DOP Jazne) 615
  5. Ervin Furlan (ŠD Nanos) 568

Ženske:

  1. Mihaela Tušar (Cerkno) 730
  2. Urša Trobec (Polhov Gradec) 710
  3. Varineja Drašler (Vrhnika) 701
  4. Anja Mikuž (Col) 660
  5. Romana Jemec Opeka (Grahovo) 640

 

Najboljši v PGT 2021.

 

Luka Rodman, zmagovalec med dečki.

 

Ema Vodopivec, zmagovalka med deklicami.

 

Fotogalerija na Facebooku:
https://photos.google.com/share/AF1QipPh3WYKOZAonEuV8Fotjy-JRs_Z0MMxpbOnzUVTYY9qJfceGroeBG-Cwb8LdO2MTA?hl=sl&key=eVJYQzFZT0lCd3hTRFB2ZWYtMVJxUjB5ODZaM3lB

Video na YT:
Gaberje, marec 2022 - YouTube

 

VJ