Razglasili najboljše gorske tekače 2021

KAMNIK

28 01
 2022

 

 

 

 

V kamniškem kulturnem domu so 28. januarja 2022 na tradicionalnem srečanju slovenskih gorskih tekačev, v izvedbi Združenja za gorski tek pri Atletski zvezi Slovenije, pregledali lansko sezono, napovedali glavne dogodke sezone 2022 v Sloveniji in tujini ter razglasili najboljše tekače leta 2021. Med člani in članicami sta naslova najboljših osvojila Nuša Mali in Timotej Bečan.

Udeležence, zaradi pandemije jih je bilo nekaj manj kot običajno, je pozdravil kamniški župan  Matej Slapar, tudi tokrat je bil prisoten predsednik Atletske zveze Slovenije Roman Dobnikar, WMRA je zastopal sekretar Tomo Šarf. Dogajanje je bilo podrejeno varstvu pred covidom-19, kljub temu pa se zbor ni iztekel brez – čeprav mini – tradicionalne pogostitve, priložnostno sladico je spekla vnukinja predsednika Združenja Dušana Papeža Lara Potokar.

Dobnikar je predstavil knjigo o stotih letih slovenske atletike Sledi odličnosti, poudaril je v ten predvolilnem času aktualno sporočilo, da šport ljudi nikoli ni razdvajal, temveč jih je združeval.

Papež je orisal lansko sezono, ki je ostala brez slovenskega pokala, kljub oteženim razmeram pa so izpeljali  prvenstva za vse starostne kategorije in se z najboljšimi tekmovalci udeleževali tudi mednarodnih tekem ter tako omilili tovrstno pomanjkanje, vključno z odpovedjo evropskega in svetovnega prvenstva. Sezona 2022 bo – če bo šlo po sreči – prinesla deset domačih tekaških dogodkov in vrnitev tekem (preimenovanega) slovenskega pokala. Aprila se bo začelo s tekom k sv. Primožu, v oktobru končalo z mednarodno tekmo na Šmarno goro. Predsednik Združenja je med drugim napovedal kandidaturo Tomota Šarfa za mesto predsednika svetovnega združenja, ki po novem združuje gorske in trejl tekače.

Udeleženci zbora v Kamniku so imeli priložnost iz prve roke izvedeti novice iz WMRA. Šarf je potrdil  Papeževe besede, na februarskem kongresu WMRA bo kandidiral za predsednika, saj Jonathan Wyatt ne namerava ponoviti svoje kandidature. Kaže, da bo Šarf edini kandidat, zato je zelo verjetno, da bo s kandidaturo uspel.  Ena prednostnih nalog njegovega predsedovanje bo utrditev povezovanja gorskih in trejl tekačev, v prvi vrsti izpeljava evropskega (julija) in svetovnega (novembra) prvenstva s tekmami obeh specialnosti. Letos bo evropsko v Španiji, svetovno pa na Tajskem. Šarf se je s Tajsko že precej ukvarjal, v času priprav na prvi (kasneje odpovedani) termin SP. Slikovito je opisal tamkajšnje razmere, bujno in darežljivo rastje, a tudi težko prehodnost tajskih gozdov, povsem neprimerljivih z evropskimi. Tajska gorskega teka tako rekoč ne pozna, a Šarf je prepričan, da bo prvenstvo zelo zanimivo za udeležence in da ga bodo izpeljali uspešno. Šarf je v svojem nastopu napovedal bitko za uvrstitev gorskih in trejl tekov na olimpijske igre v Los Angelesu leta 2028: »Ni nemogoče, da bo gorski tek na sporedu olimpijade že čez sedem let!« Seznam tekov pod okriljem WMRA bo kmalu objavljen na spletni strani svetovnega združenja. Tekme za svetovni pokal bodo z eno samo izjemo (Peru) iz zdravstvenopreventivnih razlogov izpeljali v Evropi, kar bo logistično ugodno za slovensko ekipo, dobra novica pa je tudi napoved, da se bo pokal znova končal na Šmarni gori.


Razdelili so priznanja najboljšim gorskim tekačem lanskega leta, med člani sta na tretjem mestu Ana Čufer in Miran Cvet, na drugem Mojca Koligar in Gašper Bregar, zmagovalca pa sta Nuša Mali in Timotej Bečan. S priznanji so se zahvalili organizatorjem tekov in Jožetu Dakskoblerju, ki po dolgih letih zapušča izvršni odbor Združenja.

 

Koledar tekem pod okriljem Združenja za gorske teke pri AZS v letu 2022

1.   26. 3.  Tek k sv. Primožu
Prvenstvo Slovenije gor in pokalna tekma  za kategorije U12, U14, U16


2.   10.4.  Kronometer Bukovica
Prvenstvo Slovenije v kronometru za kategorije U12, U14, U16, mladince in mladinke, tudi njihova pokalna tekma

3.   23.4.  Hrastnik trail
Prvenstvo Slovenije gor-dol za člane, članice, mladince in mladinke ter pokalna tekma za članski, mladinski in veteranske kategorije

4.   7.5.  Vipava trail
Prvenstvo Slovenije v dolgem trailu, 50 km, za člane in članice, tudi njihova pokalna tekma

5.   5. 6.  Tek na Ratitovec
Prvenstvo Slovenije gor za člane, članice, mladince, mladinke, veterane in veteranke, tudi prvenstvo Slovenije gor-dol za kategorije U12, U14, U16, tudi pokalna tekma za vse kategorije

6.    11.6.  Rogla trail
Prvenstvo Slovenije v kratkem trailu, 10 km, za mladince inmladinke, tudi njihova pokalna tekma

7.   18.6.  GM4O Podbrdo
Prvenstvo Slovenije v kratkem trailu,  27 km, za člane in članice, tudi njihova pokalna tekma

8.   20.8. HG Trail Idrija
Berkmandlc trail, prvenstvo Slovenije v kratkem trailu za veterane in veteranke, tudi njihova  pokalna tekma

9.    3.9.  Tek na Črno prst
Prvenstvo Slovenije vertikal za člane in članice, tudi pokalna tekma za člane, članice, veterane in veteranke

10.   1.10.  Tek na Šmarno goro
Ekipno prvenstvo in pokalna tekma za vse kategorije (tudi mednarodna tekma pod okriljem WMRA)

Tekmovanje za pokal Slovenije gorskem teku se preimenuje v Pokal  Slovenije v gorskem in trail teku. Tekmovanja po kategorijah vsebujejo naslednje število tekem: člani in članice 6 tekem, štejejo 4 najboljše uvrstitve; mladinci in mladinke 5 tekem, štejejo 3 najboljše uvrstitve; U12, U14 in U16 4 tekme, štejejo  3 najboljše uvrstitve; veterani in veteranke 5 tekem, štejejo 3  najboljše uvrstitve.

Najboljši gorski tekači leta 2021:

U12: Kiara Blatnik (ŠD Blanca), Svit Leban Jež (AD Posočje)
U14: Zoja Per (AK Domžale), Maj Repovž (AK Sevnica)
U16: Sara Bilban (TK Šmarnogorska naveza), Domen Žerjav (TK Šmarnogorska naveza)
Mladinke: Loti Rotar (TK Šmarnogorska naveza)
Mladinci: Klemen Španring (AD Slovenska Bistrica)
Članice: 1. Nuša Mali, 2. Mojca Koligar (KGT Papež), 3. Ana Čufer (ŠD Nanos)
Člani: 1. Timotej Bečan, Gašper Bregar (KGT Papež), Miran Cvet (KGT Papež)

 

Najboljša gorska tekača lanske sezone sta Nuša Mali in Timotej Bečan. Priznanja sta jima predala kamniški župan Matej Slapar in predsednik AZS Roman Dobnikar.


Fotogalerija je na povezavi:
https://photos.google.com/share/AF1QipMISH4m9OxBKMlDW7hELTJPNRJxo6rXHH8_3RQGJupT8iiAcVjZaJL5tBi-or2ukQ?hl=sl&key=VjdOTjhTU0hZZk1iQ1U1YWNJLThzX05ic1lhNVBB

 

VJ