Blitz Bovec maraton

BOVEC

18 09
 2021

 

 

 

 

Na cilju treh tekov za odrasle so našteli 380 tekačev, od tega 52 maratoncev. Zmagovalca na kraljevski razdalji sta bila Avstrijec Niklas Kroehn in Neža Mravlje, za katero je to druga zmaga na »najlepši maratonski progi, kar jih je«, kot je povedala za Ljudstvo tekačev.

Po tem, ko so lani zaradi pandemije izvedbo petega bovškega maratona novega štetja odpovedali, so trmasti Bečani, organizator je bilo ŠD Bovec maraton, letošnji maraton vendarle izpeljali. Pri tem jim je bila narava naklonjena, dan za maraton  je bil izbran optimalno, sončna sobota med še nočnim dežjem s petka na soboto in spet kislo nedeljo. Vročina ni bila prehuda niti za maratonce, ki so se spopadli s težavno, a čudovito progo, krivcem za precej višje časovne izkupičke tekačev, če jih primerjamo z drugimi maratoni.

Covid-19 je narekoval uporabo PCT pogoja in odpoved toplega obroka, tisto, kar so tekači prihranili pri znižani startnini, pa so lahko vnovčili pri prijaznih Bečankah, ki so ponujale letos še posebej dobre krafe, slovite bovške štruklje. Piva (nealkoholnega) pa je bilo dovolj brezplačno.

Tudi letos so Bovec obiskali zvesti ambasadorji maratona Dejan Zavec, Jure Košir, Jasmina Kozina Praprotnik, Urban Praprotnik in Matjaž Vrhunc, Urške Žolnir Jugovar in Tadeja Pogačarja pa nismo opazili.

Sodelovali so tekači iz 13 držav, od šestih naslovov sta dva odšla iz Slovenije. Niklas Kroehn (že tretjič v Bovcu) in Alessandra Gratton, Avstrijec in Italijanka sta bila najhitrejša na maratonski in polmaratonski progi, sicer pa je kraljica tega maratona Neža svoj naslov izpred dveh let potrdila – potem ko niti ni pričakovala, da bo še kdaj zmagala na 42-kilometrski progi, kot je povedala.

S tehničnega vidika je bil največ vreden čas zmagovalke na najkrajši progi Neje Kršinar, kljub temu, da je moči hranila za večerni nastop v domačih Medvodah, zelo uspešni so bili domači  tekači oziroma njihovi bližnji sosedi (Kenda, Kovač, Leban Jež, Mlekuž, Kutin …).

Vredno je povedati, da je bila ta prireditev jubilejna deseta, če štejemo vse uspešno izpeljane bovške maratone. Prvih pet so organizirali med leti 1981 in 1985, še en maraton, prvega rekreativnega v Sloveniji, pa so se lotili že leta 1980, a zaradi slabega usmerjanja tekačev neuspešno. Prvi bovški zmagovalec na maratonski progi je bil Nežin oče Dušan Mravlje, leta 1981.

Kot vedno so tudi tokrat pri izvedbi maratona pomagali člani ekipe Istrskega maratona, skrbeli so za okrepčevalnico na cilju. Letos štafete, s katero Ljudstvo tekačev vsako leto poveže Istrski (Koper) in Bovški maraton, zaradi epidemije in pomanjkanja ustreznih terminov izjemoma niso izpeljali.

 

Najhitrejše maratonke.

 

Najhitrajši maratonci.

 

Izidi:

Maraton, absolutno, moški:

  1. Niklas Kroehn (Avstrija) 2:51:18
  2. Aleš Debeljak (AD Olimpik) 2:54:49
  3. Klemen Rojnik  (Olimpija TK) 2:58:35

Ženske:

  1. Neža Mravlje (AD Kronos) 3:29:43
  2. Maja Podbevšek  (resi-me.si) 3:57:43
  3. Bojana Klančar (Redke zverke) 4:08:51

Polmaraton (22 km), absolutno, moški:

  1. Tomaž Kenda (Most na Soči) 1:24:44
  2. Tomaž Rep (AK Ormož) 1:26:32
  3. Adrijano Vrbetič 1:28:15

Ženske:

  1. Alessandra Gratton (Italija) 1:42:57
  2. Petra Forjanič 1:44:22
  3. Katarina Pišotek 1:44:32

Zabavni tek (Fun Run), 8 km, absolutno, moški:

  1. Enej Kovač (Bovec) 26:12
  2. Aljaž Makovec (Kejžar Team) 26:41
  3. Mathias Mlakuž (TD Bovec) 31:42

Ženske:

  1. Neja Kršinar (KGT Papež) 29:42
  2. Amber Bongertman (Nizozemska) 32:57
  3. Gaja Leban jež (ŠD Nanos) 34:01


Fotogalerija (z izidi maratona in polmaratona; vse izide objavlja Timing Ljubljana) je na:
https://bit.ly/3Aslqfe

Video je na:
Blitz Bovec maraton 2021 - YouTube

 


VJ