28. Gorski tek na Črno prst

PODBRDO

04 09
 2021

 

 

 

 

 Na 28. Gorskem teku Ivana Anderleta na Črno prst sta med 91 tekači slavila Luka Mihelič in Barbara Jolič.

Tudi tokrat je kraljevski gorski tek, prvi, ki so ga (pred 50 leti) izpeljali v Sloveniji, pritegnil lepo število tekačev, kljub temu, da je bilo tokrat manj udeležencev posebne kategorije, članov Gorske reševalne službe. Vreme je bilo idealno, proga pa suha in zato tokrat korak ni zdrsaval.

Med moškimi je v svojem drugem nastopu v Podbrdu slavil Luka Mihelič, ki je bil še sam nekoliko presenečen nad svojo zmago. Primož Porenta, prvič na tej progi, se je veselil drugega mesta, Simon Alič pa je bil tokrat tretji. Vzrok za »samo« tretje mesto je bilo pomanjkanje goriva za mišice: »Zjutraj sem premalo jedel.«

Prvaku PGT Elisu Filipiču tako dolga strma proga ni najbolj ustrezala, zasedel je osmo mesto. Tik pred njim je bil Maj Pritržnik letnik 2004, eden najperspektivnejših mladih tekačev pri nas, ki se ukvarja tudi s turnim smučanjem, loteva pa se vseh vrst teka. Omenimo dva še mlajša tekača, 14-letnega odličnjaka Urha Melana Mozetiča iz Komna in 12-letnega domačina Marka Obida, oba sta brez večjih težav opravila z zelo zahtevno progo in njenimi 1300 višinskimi metri.

V ženski konkurenci je slavila Barbara Jolič, nekdanja Ilirskobistričanka, zdaj pa Ljubljančanka, mama dveh otrok, atletska in kondicijska trenerka, ljubiteljica gibanja v naravi, zlasti ultra trejlov in tekaških avantur. Mihaela Tušar je z drugim mestom dokončno obračunala s poškodbo, ki jo je staknila pred dvema letoma, z veseljem je vrh Črne prsti zagotovila, da je spet v dobri stari formi. Na tretjo stopničko je stopila koprska Angležinja Madeleine Whybrow.

Prvič se je na Črno prst kot uradno prijavljeni tekač povzpel Dušan Valentinčič, v letih pred odhodom pod okrilje ZPIZ visoki državni uradnik, sicer pa graparski domačin. Kot mladenič je pred desetletji pomagal graditi planinski dom na Črni prsti (drugo nadstropje), prenašanje nahrbtnika z materialom je takrat predstavljalo dobrodošel zaslužek. Glede na to, da še ni tekmoval v gorskem teku, je bil doseženi čas za 64-letnika, katerega prvi (rekreativni) šport je tenis, vsega spoštovanja vreden. Razveselil se je srečanja z vrstniki iz Grape, tudi s trojico (Marko in Ivan Dakskobler, Peter Čufer), ki je pred pol stoletja odtekla prvi slovenski gorski tek. Znak za start je takrat dal Dušanov oče Janko, podbrški postajenačelnik.

Dušan nam je ob tej priložnosti orisal delček manj znane, a zanimive zgodovine Baške grape. Grapo so v 13. stoletju poselili kmetje iz Južne Tirolske, Nemci iz okolice Innichena, katerim je oglejski patriarh ponudil avtonomijo in dodatne svoboščine. Nemška poimenovanja, ledinska in priimki, so – nekatera v spremenjeni obliki – ohranjena še dandanes, nemščina je izginila šele pred dobrimi sto leti, nekatere posebnosti v izgovorjavi (redukcija sklonov ter uporabe sičnikov in šumnikov …) pa so se ohranile do dandanes. Zdi se, da so priseljenci iz srednjega veka s seboj prinesli tudi dobre športne gene, saj Graparji veljajo za odlične športnike.

Naslednji tek iz serije PGT je Bubin spominski tek na Colu, tokrat združen s Colskim izzivom (12. septembra). Medtem ko za Bubin tek veljajo običajna pravila PGT, tudi prijavljanje na dan teka, se morajo udeleženci Colskega izziva prijaviti do 8. septembra. Prijave lahko oddajo na elektronska naslova Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. in Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled., pa tudi z SMS sporočili na tel. št. 031/618-952. Obvezna je navedba imena in priimka, spola, letnice rojstva, kluba oziroma kraja ter dolžine proge (članska ali mladinska). Starostnih kategorij pri Colskem izzivu ni, veljale bodo samo absolutne uvrstitve. To bosta dva ločeni tekmi (ločeni startnini in ločena seznama izidov), čeprav z istim startom in ciljem. Naj spomnimo, Colski izziv je tekma, s katero organizatorji, društvo Trillek, Združenje za gorski tek pri AZS in Ljudstvo tekačev, od podpori sponzorjev, za najboljše tekače v državi nadomeščajo nastopa na lanskem in letošnjem svetovnem prvenstvu. Razpisanih je po deset moških in ženskih ter dvakrat po pet mladinskih denarnih nagrad. Za udeležence bo veljal pogoj PCT.

 

Barbara Jolič.

 

Trije najhitrejši vrh Črne prsti.

 

Peterica najhitrejših pri bazenu v Podbrdu (zmagovalka je odsotna).

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Luka Mihelič (KGT Papež) 52:57
  2. Primož Porenta (AK Olimpik) 54:00
  3. Simon Alič (ŠD Nanos) 55:27

Ženske:

  1. Barbara Jolič (TK Šmarnogorska naveza) 1:09:14
  2. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 1:11:55
  3. Madeleine Whybrow 1:15:00

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Luka Mihelič
člani: Primož Porenta
st. člani: Gašper Rak (GRS Ljubljana)
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Boris Drole
ml. članice: Sara Stopar
članice: Barbara Jolič
st. članice: Tina Šorli (PD Podbrdo)
ml. veteranke: Iris Stubelj (ŠD Obala)  
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Marija Moser (PGT)

Fotogalerija (z vsemi izidi) je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipP6x5wWPGdHe5pb2oSs_DcQTbrlA5JzFeZM_QWjYstkbhrPl8TbDE_IOZSUf5I0Fw?hl=sl&key=S2h6VVVVS3JVQzdZaHJHRm9Zcm1ZRkNuVXJBeXdn

Video je na:

https://www.youtube.com/watch?v=8xBbVlLkVtM


VJ