Hg vertikal

IDRIJA

20 08
 2021

Hg zavod za šport iz Idrije je v okviru svojega trejl festivala ob trejlih prvič pripravil tudi mini vertikal (dolžina 2,45 km, višinska razlika 495 m). Hg vertikal je štel za točke PGT, trejli pa za udeležbo v tem pokalu – ki ga v razpisih organizatorji niti ne omenjajo, prav tako pa se ne menijo veliko za standarde tega pokalnega tekmovanja z več kot 20-letno tradicijo. Med 67 odraslimi tekači sta zmagala Jošt Lapajne in Mojca Koligar.

Običajno vertikali premagujejo 1000 metrov višine, idrijski pa je pol krajši. Pritegnil je pozornost nekaterih vrhunskih tekmovalcev, ki pogrešajo tovrstno ponudbo, tako da je bila udeležba za premierno izvedbo številna in zelo kakovostna, ta sprint vertikal med središčem Idrije in Kobalovimi planinami pa je ponudil tudi prijetno in zanimivo progo. Na njej je bilo mogoče na krajših ravninskih odsekih nekajkrat zadihati, seveda pa razmerje med dolžino in višino ni dopuščalo varčevanja z močmi. Proga je v prvem delu, speljana po uličicah in prek stopnic, spominjala na progo svetovnega prvenstva v italijanski Carrari, podlaga pa je bila raznovrstna in tehnično zahtevna. Če bi z žično kosilnico odkrili njene robove (zelenje je zožalo širino steze in otežilo varno polaganje stopal), bi progi težko pripisali kakšno slabost.

Zmagovalec, domačin Jošt Lapajne, je bil vseskozi deležen krepkega spodbujanja Idrcev, na svoji progi, kamor se odpravi tudi večkrat na teden, si tudi zato ni smel dovoliti, da mu kdo odvzame zmago. Pa čeprav se imenuje Miran Cvet, legenda slovenskega gorskega teka. Le za las je zgrešil mejo 17 minut, kar je hitreje, kot smo nekateri pričakovali od najhitrejšega. Miran, ki je tisti dan oddelal svoj šiht v steklarni pri 50 stopinjah Celzija, ni imel dovolj energije, da bi se zoperstavil (veliko mlajšemu) konkurentu, zaostal je bil kar za minuto. Če bi zmagi domačina težko rekli presenečenje, gotovo ni bilo presenečenje niti tretje mesto Simona Aliča.

Med dekleti je bila na cilju po pričakovanju prva Mojca Koligar, ki ji takšne strmine ustrezajo, pa tudi tretji Anji Mikuž so všeč. In kaj reči o drugi, skoraj domačinki Tanji Žakelj? Če bi premagala Mojco, bi se spraševali, ali je zgrešila športno panogo, tako pa se zadovoljimo z ugotovitvijo, da si je šampionka na kolesu v pavzi med dvema tekmovanjema privoščili razvedrilni nastop v gorskem teku – in ponovno dokazala svojo vsestranskost. Spomnimo, v precej mlajših letih se je zgodilo, da je v gorskem teku premagala kasnejši osvajalki številnih medalj na svetovnih prvenstvih, Mateji Kosovelj in Luciji Krkoč. In za nadaljevanje športne kariere izbrala gorsko kolo.

Mladina je tekla na krajši (860 m, 140 v/m) progi, najhitrejša sta bila Filip Boškin in Gaja Leban Jež, ki je za spremembo izbrala nastop v svoji starostni skupini, merjenje s članicami pa prepustila vrstnici Klari Močnik. Teklo je kar 47 otrok, največ na letošnjih tekih PGT, še en dokaz, da na Idrskem razumejo pomembnost športa in rekreacije ter ju začenjajo na pravem koncu.

Organizatorji so bili nespretni pri izvedbi zaključka teka z razglasitvijo. Ure razglasitve niso napovedali, najhitrejše absolutno so na stopničke povabili takrat, ki so bili tekači še na poti v dolino, kasnejša razglasitev po kategorijah je (brez prave osvetlitve) potekala v odsotnosti večine najboljših (nekateri so bili še na okrepčilu v nekaj sto metrov oddaljenem lokalu, drugi so v pomanjkanju informacij že zapustili prizorišče).

Če Idrci nameravajo ostati v PGT, bi bilo dobro, da razmislijo o upoštevanju standardov tega pokala in boljšem obveščanju udeležencev tekme.

Naslednja tekma PGT bo tek na Črno prst 4. septembra.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Jošt Lapajne (TSK Idrija) 16:59
  2. Miran Cvet (KGT Papež) 18:06
  3. Simon Alič (ŠD Nanos) 18:55

Ženske:

  1. Mojca Koligar (KGT Papež) 20:57
  2. Tanja Žakelj 22:40
  3. Anja Mikuž 24:32

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Jošt Lapajne
člani: Primož Piškur (ŠD Dvorska vas)
st. člani: Primož Cergolj (ŠD Nanos)
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Miran Cvet
st. veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
super veterani: Igor Reščič (ŠD 3šport)
ml. članice: Anja Mikuž
članice: Tanja Žakelj
st. članice: Mojca Koligar
ml. veteranke: Sara Del Giusto (ŠD Obala Trail)  
veteranke: Mihaela Tušar (ŠD Nanos)
st. veteranke: -
ml. dečki: Jakob Petrič
ml. deklice: Julija Brus
st. dečki: Filip Boškin (KD Sloga 1902)
st. deklice: Gaja Leban Jež (AD Posočje)

 

Najhitrejši moški: Alič, Cvet, Lapajne. V ozadju desno je četrti Luka Tavčar.

 

Najhitrejši ženski: Žakelj, Koligar (Mikuž je še na progi).

 

Fotogalerija (z izidi) je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipMN-9G4Va1bigOt1z_Iusd53SOanf5XpOrqS-IDyoy9zGBIeDzJiGZsbIH_XIsGnw?hl=sl&key=UVN0N1VkZXdXVXRKVkFhdGw3RVhKRlRncE9XaVBB
https://bit.ly/3ggA4hF

Video je na:
Hg vertikal 2021 - YouTube

VJ