Bevkov vrh Trail

JAZNE

18 07
 2021

Društvo za oživitev podeželja Jazne je 18. julija 2021 drugič pripravilo trejl izvedbo svojega gorskega teka, ki so jo poimenovali Bevkov vrh Trail. Na 9.650-metrski progi s 428 metri vzponov in spustov je tekmovalo 64 gorskih tekačev, ki so se borili za točke PGT. Najhitrejša sta bila Elis Filipič in Rebeka Petrovčič.

Dan je bil vroč, malo pred startom je tekače osvežilo rahlo pršenje, ki pa ni bilo dobro sprejeto, saj se je spremenilo v nadležno soparo. Teklo je kar nekaj novih obrazov, na stopničkah smo videli novinca Žana Čeplaka iz ljubljanskega AK Olimpija.
Organizatorji so pripravili tri istočasne starte, z istega mesta so šli na različne proge člani, starejše deklice in dečki ter mlajše deklice in dečki. Snemalci so bili zato postavljeni pred dilemo, kateri start snemati, večina se jih je odločila za start odraslih. Pri prihajanju na cilj ni bilo težav, ta je bil enak za vse in časovno so se tekmovalci lepo razporedili.

Najprej so s progo opravili najmlajši, najhitrejša sta bila Manuel Bitenc in Neža Pirih. Sledili so jim nekaj let starejši otroci, med njimi sta bila najhitrejša Svit Leban Jež, pričakovano, in Klara Močnik, ki je presenetljivo premagala Svitovo sestrico Vito, že državno prvakinjo. Je pa tudi res, da je Klara dve leti starejša od Vite. Udeležba otrok, našteli smo jih 28, je bila ena izdatnejših na letošnjih PGT.

Elis Filipič je zmagal s polminutno prednostjo in uspešno brani lanski naslov prvaka. Drugi je bil dvakrat mlajši Žan Čeplak, za katerega je bil to krstni nastop na katerem od tekov PGT. Tretji je bil član bohinjskega nogometnega kluba Primož Piškur, zdaj že s stalno startno številko, kar pomeni, da ga bomo na teh tekih videvali pogosto. Če se ne motimo, so vsi trije najhitrejši po osnovni športni izobrazbi nogometaši, kar potrjuje trditev, da se nogomet in tek dopolnjujeta, koristi treningov se prenašajo z enega športa v drugega. Tik pod stopničkami se je znašel serijski zmagovalec PGT minulih let Simon Strnad. Njegov tek so ustavile zdravstvene težave (živec na nogi), za nastop v Jaznah se je Simon odločil kljub temu, da zanj še ni pripravljen, a je želja po srečanju s tekaškimi prijatelji pretehtala.

Med ženskami je slavila letošnja novinka med gorskimi tekačicami Rebeka Petrovčič, sicer najuspešnejša tekmovalka v primorskih ravninskih pokalnih tekih zadnjih let. Gaja Leban Jež, najstarejša med številnimi mladimi tekači te družine, ki kot za stavo zbira medalje tudi na državnih prvenstvih, je bila druga, prvič po letu dni pa se je na stopničke, na tretje mesto, prebila veteranka Mihaela Tušar. Tudi ona je imela v minulih mesecih zdravstvene težave, a so te zdaj za njo, in čeprav ne uspeva prav veliko trenirati, spet začenja spominjati na čase, ko je z lahkoto zmagovala v primorskem pokalu, do forme, ki ji je prinašala tudi nastope v reprezentanci, pa ji še nekaj manjka. Na progi smo po daljšem času spet videli Marijo Moser. Tudi ona je imela težave z zdravjem, nazadnje jo je pred tremi meseci doletel padec s kolesom, katerega posledica je bilo kar devet zlomljenih reber. Uspešen nastop in medalja v kategoriji v Jaznah sta jekleni Škofjeločanki razumljivo prinesla obilo zadovoljstva.

Naslednji tek iz serije PGT bo že to nedeljo, 25. julija, vidimo se na Ponikvah, kjer bodo tekli odrasli in mladina. Start je napovedan za 10. uro.


Izidi:


Absolutno, moški:

 

  1. Elis Filipič (Endorfin) 43:56
  2. Žan Čeplak (AK Olimpija) 44:30
  3. Primož Piškur (NK Bohinj) 45:03


Ženske:

 

  1. Rebeka Petrovčič (AK Pivka) 52:30
  2. Gaja Leban Jež (ŠD Nanos) 53:18
  3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 54:17


Zmagovalci kategorij:


ml. člani: Žan Čeplak
člani: Primož Piškur
st. člani: Sašo Pagon (DOP Jazne)
ml. veterani: Elis Filipič
veterani: Simon Strnad (ŠDS Nanos)
st. veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
super veterani: Edi Kutin (TK Bovec)
ml. članice: Gaja Leban Jež
članice: Rebeka Petrovčič
st. članice: Kristina Vanceta (ŠD Nanos)
ml. veteranke: Sara Del Giusto (Obala Trail)
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Marija Moser (Škofja Loka)
ml. dečki: Manuel Bitenc
ml. deklice: Neža Pirih (DOP Jazne)
st. dečki: Svit Leban Jež (AD Posočje)
st. deklice: Klara Močnik

Fotogalerija je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipOtiq6SmFD8A_t5T5k8gIsjDoqH4xAeELAEdoSvp7Elf4QEO5tdC3oOJayJdUEw4w?hl=sl&key=c21Ub0NzVlpadjQ3Y1EyajZFcko2WkpaaENqdzZn
Video je na:
Trejl Jazne 2021 - YouTube

VJ