20. Vzpon na Široko

TOLMINSKI LOM (MOST NA SOČI)

15 08
 2021

 

 

 

 

 

 

 

ŠKTD Lom je na praznični dan pripravilo jubilejni, 20. Vzpon na Široko. Za razliko od lanske izvedbe, ko so tekmovali samo tekači, so se tokrat spet pomerili tudi kolesarji, prvič pa so dodali še 12-kilometrski trejl s 610-metri vzponov.  Zmagovalca na glavni tekaški preizkušnji, gorskem teku za točke Primorskih gorskih tekov, sta bila Simon Alič in Varineja Drašler, ki je postavila ženski rekord.

Vzpon na Široko je primorska tekaško-kolesarska prireditev z najbogatejšo ponudbo, kar petimi tekmovanji. Tekmovalci se merijo na cestnih in gorskih kolesih, v gorskem teku in trejlu, na krajši gorskotekaški progi pa tečejo še otroci. Pet tekmovalnih priložnosti je pritegnilo približno 250 tekmovalcev, od tega 91 gorskih tekačev (med njimi 23 otrok) in 46 tekačev trejla. Tekmovanja so se med seboj prepletala, vendar je bilo dogajanje na cilju dokaj pregledno; razglasitev najboljših se je nekoliko vlekla, kar pa je bilo spričo številnih kategorij, torej tudi nemajhnega števila prejemnikov priznanj, razumljivo. Obiskovalci kmečkega turizma na Širokem, tekmovalci, pohodniki in naključno prisotni, so ta čas lahko izkoristili za seznanjanje z bogato kulinarično ponudbo, po kateri Široko slovi že dolgo: juhe, jedi na žaru, druga standardna restavracijska ponudba in štruklji, nekakšen zaščitni znak tamkajšnje kuhinje. Domov so odhajali zadovoljni nad potekom dneva in ponudbo, katere del so tudi čudoviti razgledi.

Vsi starti so se odvijali v dolini ali nekaj više, z izjemo nove panoge, trejla, s katerim ŠKTD Lom sledi sodobnim tekaškim trendom. Ta se je začel in končal na Širokem, potekal pa je po pohodniški poti Lom je moj dom. Zmagovalca gorskega teka (4,5 km, 580 v/m) sta bila pričakovana, Simon Alič in Varineja Drašler. Varineja je za dve sekundi izboljšala svoj rekord. Drugi Urban Lavrenčič je na cilju povedal, da se Simonu, »prvoligašu«, »drugoligaši« ne morejo zoperstaviti z realnim upanjem na zmago. Varineja je v dobri formi in Tina Klinar, ljubiteljica strmejših prog, ji ni bila kos (toda njena Črna prst je že blizu, zanimivo bo videti, ali ji bo katera o tekmic uspela slediti). Tretja Anja Mikuž zdaj že ni več presenečenje na stopničkah, je pa po svoje presenečenje to, da teče še vedno samostojno, brez klubske pripadnosti in trenerja.

Med najmlajšimi, tekli so na skrajšani progi, primerni njihovi starosti, sta bila najhitrejša domačin Luka Manfreda in Vita Leban Jež, ki tudi ne domuje daleč stran od Širokega. Prvič se je na progo podala, in jo tudi obvladala,  dveletna Tolminka Mija Močnik. Vaš poročevalec ne pomni, da bi se na uradni tekmi pojavil še kakšen drug dveletnik.

S trejl progo sta najhitreje opravila domačin Tomaž Kenda (njegove zadnje uvrstitve v gorskih tekih med najhitrejše tri so napovedovale možnost bližnje zmage) in Tea Oberdank. Tekačem je bila proga všeč, trejl ima dobre možnosti, da se uveljavi kot privlačna preizkušnja. Ob  premierni izvedbi je štel za udeležbo v PGT. Zanimivo je, da so vse tri najhitrejše svojim minutam dodale po 44 sekund.

Med cestnimi kolesarji je bil najhitrejši Tevž Gorjanc, Jasmina Pitamic Vojska je postavila ženski rekord proge. Najhitrejši gorski kolesar je bil Robert Blaznik, v ženski konkurenci je slavila Tadeja Žakelj.

Prireditev je potekala skladno z zaukazanimi pravili za varovanje pred epidemijo, organizatorji so zahtevali PCT pogoj in omogočili testiranje.

Naslednji tek v seriji PGT bo 20. avgusta idrijski HG Trail, tekma v vertikalu.

 

Izidi gorskega teka:

Absolutno, moški:

  1. Simon Alič (ŠD Nanos) 26:46
  2. Urban Lavrenčič (ŠD Nanos) 27:29
  3. Mark Rakovec (Grašca Team) 27:35

Ženske:

  1. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 29:30
  2. Tina Klinar (KGT Papež) 30:57
  3. Anja Mikuž 35:15

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Mark Rakovec
člani: Primož Piškur (ŠD Dvorska vas)
st. člani: Urban Lavrenčič
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Ivan Sokol
st. veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
super veterani: Miro Petrovec
ml. članice: Anja Mikuž
članice: Varineja Drašler
st. članice: Mojca Jermol
ml. veteranke: Sara Del Giusto (ŠD Obala Trail)  
veteranke: Mihaela Tušar (ŠD Nanos)
st. veteranke: Vera Poljšak
ml. dečki: Luka Manfreda (ŠKTD Lom)
ml. deklice: Neja Močnik
st. dečki: -
st. deklice: Vita Leban Jež (AD Posočje)

 

Izidi trejla:

Absolutno, moški:

  1. Tomaž Kenda (ŠKTD Lom) 57:30
  2. Jure Lapajne 58:53
  3. Žan Čeplak (AK Olimpija) 1:00:04

Ženske:

  1. Tea Oberdank 1:16:44
  2. Liljana Berginc (TŠD Livek) 1:19:44
  3. Katja Pirjevec 1:21:44

Zmagovalci kategorij:

člani 2003 in kasneje: Andrej Kozjek
člani 1991-2002: Jure Lapajne
člani 1981-1990:Tomaž Kenda
člani 1971-1980: Mitja Volčanšek
člani 1961-1970:  Fabio Pavessi
člani 1960 in prej: Bojan Galin (KGT Papež)
članice 1991-2002: Katja Pirjevec
članice 1981-1990:Tea Oberdank
članice 1971-1980: Liljana Berginc
članice 1961-1970: Ivica Žbogar (KGT Papež)
članice 1960 in prej: Rosvita Pavlin

 

Najhitrejše ženske na gorskem teku: Tina Klinar, Varineja Drašler, Anja Mikuž.

 

Najhitrejši moški na gorskem teku: Urban Lavrenčič, Simon Alič, Mark Rakovec.

 

Najhitrejše na trejlu: Liljana Berginc, Tea Oberdank, Katja Pirjevec.

 

Najhitrejši na trejlu: Jure Lapajne, Tomaž Kenda, Žan Čeplak.

 

Fotogalerija (vključno z izidi) je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipOJv_1BGpBl-9BvcHJNNmsa05O1yBX8gWqkT6tGcGQruX4eXqbrm3f6gEokUPfk_g?hl=sl&key=djVVR1lWVlp1dTQ0UE5IYXl6Z19xVlBjZjJLM2l3


Video je na:

Vzpon na Široko 2021 - YouTube

 

VJ