13. Tek po Šentviški planoti

PONIKVE

25 07
 2021

Smučarsko skakalni klub Ponikve je svoj 13. Tek po Šentviški planoti pripravil v nedeljo, 25. julija 2021. Teklo je 39 odraslih in 16 otrok, najhitrejša pa sta bila Urban Lavrenčič in Madeleine Whybrow.

Čeprav je termometer na Ponikvah kazal kar nekaj manj stopinj kot v dolini, je tekače vročina ovirala. Tekli so na običajni progi, le da so jo tokrat organizatorji zaključili kakšnih 20 metrov prej, z nenavadno postavitvijo merilnih naprav pravokotno na progo. Med drugim to pomeni, da se rekordi štejejo na novo, zmagovalca Urban in Madeleine sta postavila novi rekordni znamki.

Trije najhitrejši moški so si po letnicah rojstva (1983-1985) zelo blizu, med prvo deseterico le večkratni zmagovalec PGT Simon Strnad, za katerega so Ponikve kraj njegove prve zmage v PGT, izstopa z letnico 1967. Razlike med njimi na cilju niso bile velike. Podobno je bilo med ženskami, kjer na vrhu razvrstitve najdemo 29-letno angleško doktorico matematike Madeleine, sledi ji Gaja, rojena leta 2006, Mihaela Tušar, po Jaznah drugič zapored tretja, pa je leto starejša od Simona. Omenimo še Klaro Močnik, na Jaznah zmagovalko med starejšimi deklicami, letnik 2005, ki je tokrat odtekla svoj prvi članski tek in z minimalnim zaostankom za prvimi štirimi zasedla peto mesto. Do zadnjega, strmega vzpona na Kuk je bila še v igri za eno od prvih treh mest, v finišu pa ji je zmanjkalo moči.

Tokrat so se z množičnostjo izkazale kar štiri družine, Leban Jež, Močnik, Čeplak in Eržen, s po štirimi do šestimi tekači. Na srečo so bili njihovi avtomobili dovolj veliki za vse medalje, ki so jih odpeljali domov …

Organizatorji so se »izkazali« z nekaj posebnostmi, ki jih srečujemo samo na njihovem teku – in za katere ni nujno, da prispevajo h kakovosti teka in boljšemu počutju tekačev. Ob nelogično postavljeni ciljni črti omenimo način začenjanja tekov (znak za začetek je prenehanje igranja na harmoniko), zmagovalne stopničke, ki nevarno visijo (in so se enkrat tudi prevrnile), nepotrebno raztegovanje trajanja tekme (mladina bi lahko svoj tek odtekla med čakanjem na najhitrejše odrasle), na seznamih izidov ni navedb klubske ali krajevne pripadnosti, najresnejši pa je očitek glede dolžine proge za otroke. Njim je namenjena proga, daljša od dveh kilometrov, speljana tudi prek zanje zelo zahtevnega Kuka. Če bi bila za starejše dečke in deklice morda še primerna, pa za najmlajše, stare štiri in pet let, to ne more biti dobra izbira. Namesto da bi se drobižek zabaval, se muči in joka, in vprašanje je, ali takšen tek prispeva k temu, da vzljubijo gorski tek.

Naslednji tek iz serije PGT bo 15. avgusta vzpon na Široko, kjer tokrat ob običajnem gorskem teku ponujajo še trejl. Toda pozor: zaradi uvedbe novih  protikoronskih ukrepov naj bodo tekači pozorni na podrobnosti v razpisu in na sporočila, ki si utegnejo do 15. avgusta še slediti.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Urban Lavrenčič 35:17
  2. Tomaž Kenda 35:28
  3. Uroš Rozman 36:18

Ženske:

  1. Madeleine Whybrow 45:43
  2. Gaja Leban Jež 46:00
  3. Mihaela Tušar 46:21

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Žan Čeplak
člani: -
st. člani: Urban Lavrenčič
ml. veterani: Lojze Mohar
veterani: Simon Strnad
st. veterani: Marko Leban
super veterani: Milan Kogoj
ml. članice: Gaja Leban Jež
članice: Madeleine Whybrow
st. članice: -
ml. veteranke: -  
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: -
ml. dečki: Luka Močnik
ml. deklice:  Neja Močnik
st. dečki: -
st. deklice: Vita Leban Jež

 

Najhitrejše ženske: Mihaela, Madeleine, Gaja

 

Najhitrejši moški: Tomaž, Urban, Uroš

 

Fotogalerija je na povezavi:
https://photos.google.com/share/AF1QipO2jicqMt3NyJSPv2pHVqNwOP9uT-EUctbdOxaJqT3C4mzievPeEa2a_jjL9X1txQ?hl=sl&key=WS01eTNNSFV5OUYzRlBnYnhtN0NUeEZyWXNmY1V3

Video je na povezavi:
Tek po Šentviški planoti 2021 - YouTube

 

VJ