11. Tek čez Veliko Gradišče

VRHPOLJE

27 06
 2021

    

 

 

 

 

 

 

 

 

V Vrhpolju pri Kozini, tej verjetno najbolj športni vasi v državi, ki šteje manj kot sto prebivalcev, že dolgo pripravljajo festival športa, imenovan Vrhpoljada. V tem okviru so po enem letu korona pavze spet izpeljali svoj gorski Tek čez Veliko Gradišče. Zmagala sta Urban Lavrenčič in Gaja Leban Jež, 15-letnica je tako vpisala svojo prvo absolutno zmago v pokalu Primorskih gorskih tekov.

Tekačev ni bilo veliko, ob 25 moških je na osem kilometrov dolgi progi z 240 metrov vzponov teklo 10 žensk, na 600-metrski progi pa se je merilo šest otrok.

V odsotnosti letos najmočnejše Varineje Drašler je slavila še ne mladinka Gaja Leban Jež, sicer rekorderka reXovega teka. Druga je bila Rebeka Petrovčič, ki se letos bolj posveča gorskim tekom, na tretje mesto pa se je zavihtela Angležinja Madeleine Whybrow, odlična veslačica, po izobrazbi pa pri  svojih 29 letih že dolgo doktorica matematičnih znanosti. Mady živi v Kopru in raziskuje lepote Slovenije. Tik pod stopničkami sta se znašli veteranki Mihaela Tušar in Urša Trobec.

Netipična gorskotekaška proga, bolj ravninska kot gorska, je v ospredje potisnila Urbana Lavrenčiča, predvsem ravninskega tekača, tako kot Gaja je tudi Urban član ŠD Nanos, drugi je bil nogometaš z Gorenjske Primož Piškur, tretji pa aktualni prvak PGT Elis Filipič.
V otroški konkurenci sta bila najhitrejša brat in sestra Svit in Vita Leban Jež. Najbolj tekaška družina na Primorskem je domov odnesla en pokal in pet medalj, otrokom se je kot osvajalec odličja pridružil oče Dominik (zdaj vemo, od kod mladim tekačem, ki serijsko pobirajo medalje na državnih prvenstvih in drugih tekih, genetska podlaga).

Naslednji tek PGT bo v nedeljo, 4. julija, vertikal Rezija (prijave bodo sprejemali na dan tekmovanja na startnem mestu), štel bo za udeležbo, 11. julija pa bo na vrsti Tek na Špičasti vrh (Zadlog).

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Urban Lavrenčič (ŠD Nanos) 31:59
  2. Primož Piškur (NK Bohinj) 32:08
  3. Elis Filipič (Endorfin)33:00

Ženske:

  1. Gaja Leban Jež (ŠD Nanos) 39:48
  2. Rebeka Petrovčič (AK Postojna) 39:54
  3. Madeleine Whybrow 42:50

Zmagovalci kategorij PGT:

ml. člani: Jaka Grže (AK Postojna)
člani: Primož Piškur
st. člani: Urban Lavrenčič
ml. veterani: Elis Filipič
veterani: Ivan Sokol (TD Burja)
st. veterani: Marko Leban (Hiplex)
super veterani: Igor Reščič (Joga soba)
ml. članice: Gaja Leban Jež
članice: Rebeka Petrovčič
st. članice: -
ml. veteranke: -
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Tea Bajc (Atletik Ajdovščina)
ml. dečki: Svit Leban Jež (AD Posočje)
st. deklice: Vita Leban Jež (AD Posočje)

Najhitrejša dekleta, Rebeka, Gaja in Madeleine, z vodjo teka Zdenkom Benčičem.

 

Najhitrejši fantje: Primož, Urban in Elis.

 

Fotogalerija je na:

https://bit.ly/3hr6feb

Video je na:

Čez Veliko Gradišče 2021 - YouTube

 

VJ