25. Tek na Ratitovec

ŽELEZNIKI

06 06
 2021

 

 

 

 

 

 

Atletsko društvo Železniki je prvo nedeljo v juniju pripravilo 25. Tek na Ratitovec, mednarodni tek, ki je bil hkrati državno prvenstvo v gorskem teku, disciplina gor. Med člani sta naslova osvojila Timotej Bečan in Nuša Mali. Tek je štel tudi za točke PGT (Ratitovec Klasik), krajša proga Panoramskega teka pa je veljala za udeležbo.

Udeležba ni bila najbolj množična, saj so tekmovalci morali izpolnjevati stroge zahteve spopadanja s covidom-19. Tako se je zgodilo, da na startu ni bilo nobene mladinke, pa tudi Panoramski tek, namenjen rekreativcem, je bil slabo obiskan. A so se organizatorji trudili in tek uspešno izpeljali, pri tem pa imeli tudi srečo z vremenom – nočni dež ni pustil posledic, nova pošiljka moče pa se je nad Železnike spravila šele v času podelitve priznanj, pa še takrat ne pretirano vneto.

Med člani smo pogrešali predvsem Mirana Cveta (njegov epski dvoboj s Timotejem Bečanom pred dvema letoma je še vedno pred očmi marsikaterega udeleženca takratnega teka). Timotej je popravil svoj rekord na tej 10,8-kilometrski progi s 1184 višinskimi metri, Luka Kovačič je bil na cilju dobro minuto kasneje, Primož Porenta pa je zaostal še dobre tri minute več. Kakšne posebne zgodbe med moškimi torej ni bilo, je pa razplet ženske tekme na enaki progi poskrbel za presenečenje. Mojca Koligar, ki se zadnje čase mora ubadati s poškodbami, je prvo mesto prepustila Kamničanki Nuši Mali, prvo leto v članski konkurenci. Že kar zmaga za debi med članicami napoveduje lepo prihodnost mlade tekačice, možnosti za uvrščanje v svetovni vrh gorskega teka – seveda ob predpostavki, da si bo sama dovolj močno želela napredovati in da ji bo okolje dovolj prijazno. Tretja Klementina Lemut, reševala je čast nekaterih vrhunskih odsotnih primorskih tekačic, je bila presenečena nad to uvrstitvijo, uspel ji je odličen tek.

Podobno kot Nuša je na odlični poti letos še zadnje leto mladinec Klemen Španring. Že lani je bil blizu najboljšim slovenskim članom, na Ratitovcu se je želel z njimi znova meriti, a mu pravila tega niso dovolila. Tako se je moral Maj Pritržnik, letnik 2004, zadovoljiti s srebrno medaljo. Maj je talent podobne sorte kot Klemen, ki je od njega dve leti starejši, in dokaj zanesljivo bo še nekaj let osvajal mladinske naslove.

Izjave najboljših na Ratitovcu najdete v videu.

Zmagovalca Panoramskega teka, dolgega 3,9 kilometra, s 630 metri vzpona, sta bila veteran, nekdanji reprezentant Franci Teraž in Roberta Kereki, Madžarka, ki živi v Bovcu (in ki je reševala poimenovanje »mednarodni tek«).

Najmlajši so tekli na krajših progah, zmagovalci pa so bili Eva Robida (AMK Kočevje), ml. deklice; Svit Leban Jež (AD Posočje), ml. dečki; Maša Robič (AK Radovljica), deklice; Maj Repovž (AK Sevnica), dečki; Sara Bilban (TK Šmarnogorska naveza), st. deklice; Žan Šubic (ŠD Tabor Žiri), st. dečki.

 

Izidi teka Ratitovec Klasik:

Absolutno, moški:

  1. Timotej Bečan (KGT Papež) 1:00:16
  2. Luka Kovačič (KGT Papež) 1:01:21
  3. Primož Porenta (AD Olimpik Kropa) 1:04:40

Ženske:

  1. Nuša Mali (AK Olimpija) 1:12:41
  2. Mojca Koligar (KGT Papež) 1:14:15
  3. Klementina Lemut (ŠD Nanos) 1:19:09

Mladinci (krajša proga):

  1. Klemen Španring (AD Slovenska Bistrica) 27:37
  2. Maj Pritržnik (AD Kladivar) 29:49
  3. Aljaž Luznar (ŠD Tabor Žiri) 30:40

 

Prvaka Bečana sta na stopničkah spremljala Kovačič in Porenta.

 

Prvakinji Nuši sta družbo delali Mojca in Klementina. Priznanja je delil vodja prireditve Brane Čenčič.

 

Španring je letos zadnje leto mad mladinci, merjenja s člani pa si želi že zdaj. Ob njem sta bila v Železnikih na stopničkah še Pritržnik in Luznar.


Fotogalerija (s članskimi izidi) je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipObrbVOwz4bvgarpY5coKQnAWOAaM5n5v1AqBcUeQAsAhz-Uvfd_GQmkG-bHujlQQ?hl=sl&key=NWdQNnVxZWpLMDhJTWI0MExpOUdDMVVnODIzVVRR

Video je na:

https://youtu.be/yUpM19AEjbc

 

 

VENČESLAV JAPELJ