25. Gradiški tek in zaključek PGT 2020

GRADIŠČE PRI VIPAVI

30 05
 2021

TD Burja je na zadnjo nedeljo v maju izpeljalo prvi tek pokala PGT v letu 2021, 25. Gradiški tek. Našteli smo 89 udeležencev, tekačev in pohodnikov, od tega 69 odraslih tekmovalcev in 11 otrok. Najhitrejša na članski progi sta bila Miran Cvet in Varineja Drašler. Po razglasitvi najboljših tega teka so nagradili še najboljše v sezoni 2020. Skupna zmagovalca PGT 2020 sta Elis Filipič in Varineja Drašler.

Brez prave konkurence najboljši na  progi Gradiškega teka v minulem desetletju Simon Alič je bil tokrat drugi, pred njim je bil tri leta starejši Miran Cvet, ki je dan prej na državnem prvenstvu ekip v gorskem teku na sv. Primožu skupaj s Timotejem Bečanom, sicer zmagovalcem v posamični razvrstitvi, osvojil državni naslov; sam je bil drugi. Zdi se, da konkurenca na Gradiškem teku še nikoli ni bila tako huda. Cvet, Alič,  Marko Tratnik, Uroš Rozman, lanski skupni zmagovalec PGT Elis Filipič, Urban Lavrenčič, to je bilo prvih šest na cilju, prvega od šestega sta ločevali le dve minuti in 46 sekund.

V ženski konkurenci je Varineja Drašler, zmagovalka PGT 2020, pred prvo zasledovalko Lucijo Krkoč pridelala poldrugo minuto prednosti, pred Rebeko Petrovčič pa že skoraj štiri minute. Lucija, kot še nismo pozabili že tudi zmagovalka svetovnega pokala, se vrača v gorski tek in hkrati skrbi za dva otročiča, oboje naenkrat pa je zahtevna naloga. Rebeka je bila že prvakinja primorskih ravninskih tekov, zdaj pa ugotavlja(mo), da je hitra tudi v gorskem teku. Varineja z zmago potrjuje svojo moč v boju za državni dres, zdaj bi ji prav prišla kakšna močnejša mednarodna tekma, na kateri bi dobila tehtnejši vpogled v svoje zmogljivosti. Na sedmem mestu najdemo še eno primorsko ravninsko prvakinjo, Pavlino Margon (letnik 1976). Pavlina je, če sive celice ne lažejo, kar štirikrat osvojila skupni ravninski naslov, potem pa se je posvetila otrokom in družini.

V otroških kategorijah so slavili Enej Kete Praček (ml. dečki), Luka Rodman (st. dečki), Ema Vodopivec (ml. deklice) in Vita Leban Jež (st. deklice).

Ne samo Miran Cvet, še nekaj mladih tekačev je nastopilo tako na sobotni tekmi k sv. Primožu kot v Gradišču, izpostaviti pa velja družino Leban Jež, za katero letos teče tudi Dominik, oče četice nadarjenih mladih tekačev.

Gorski tekači  so v Gradišču dočakali razglasitev lani najboljših. Prireditev je bila manj razkošna od običajnih, iz razumljivih vzrokov, pa tudi denarja je bilo tokrat manj na razpolago. Koordinator PGT Klavdij Čendak se je spomnil dveh zvestih udeležencev pokala, Alberta Lazarja in Boruta Jerale, ki ju ni več med nami, Ivo Kete pa je predstavil letošnjo, skrajšano sezono, v kateri pa je predvideno običajno število tekov, 20. Naslednji tek bo že v nedeljo, 6. junija, na Ratitovec.

Dodajmo še izjavo sekretarja svetovne gorskotekaške zveze Tomota Šarfa (v celoti jo najdete v videu, posnetem na sv. Primožu) glede svetovnega prvenstva, ki naj bi ga konec leta izpeljali na Tajskem. »Tačas sta dve tretjini možnosti, da prvenstvo bo, ena tretjina pa napoveduje, da ga ne bo. Prizadevamo si, da organizatorjem pomagamo prvenstvo izpeljati, tekačem, kandidatom za ta nastop, pa svetujem, da pridno trenirajo.« Slovenska reprezentanca kljub veliki oddaljenosti in logističnim težavam namerava odleteti na Tajsko, čeprav v nekoliko skrčeni zasedbi v primerjavi z dosedanjimi prvenstvi.

Še informacija o Colskem izzivu. Tek bodo organizatorji s Cola, skupaj z Združenjem za gorski tek in Ljudstvom tekačev, pripravili 12. septembra, tek bo veljal tudi za točke PGT (Bubin tek). Podrobnosti bomo objavili v naslednjih dneh.

 

Izidi 25. Gradiškega teka:

Absolutno, moški:

  1. Miran Cvet (KGT Papež) 24:26
  2. Simon Alič (ŠD Nanos) 25:13
  3. Marko Tratnik (ŠD Nanos) 26:07

Ženske:

  1. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 30:06
  2. Lucija Krkoč (ŠD Nanos) 31:32
  3. Rebeka Petrovčič (AK Pivka) 33:56

Fotogalerija (z izidi) je na povezavi:

https://bit.ly/3pk4TW8

Fotogalerija s sv. Primoža je na povezavi:

https://bit.ly/3yV4FZX

Video je na povezavi:

(1) 20. Gradiški tek - YouTube

Video z ekipnega DP v gorskih tekih (sv. Primož) je na povezavi:

https://youtu.be/Zox8LygdRc0

 

Najhitrejša trojica na Škavnici, cilju Gradiškega teka: Simon Alič, Miran Cvet, Marko Tratnik.

 

Najhitrejša dekleta: Lucija Krkoč, Varineja Drašler, Rebeka Petrovčič.

 

Skupinski posnetek najboljših v PGT 2020 in organizatorjev.

 

VENČESLAV JAPELJ