Primorski gorski teki z novim zaletom

PODRAGA

18 05
 2021

V Podragi se je 17. maja sestala velika večina predstavnikov tekov, ki predstavljajo pokalno tekmovanje Primorski gorski teki (PGT). Preverjali so možnosti za izpeljavo gorskih tekov PGT sezone 2021, ko je pričakovati izboljšanje epidemioloških razmer v državi, in določili urnik. Na seznamu je 19 tekov.

Razmere se izboljšujejo in ob upoštevanju priporočil NIJZ je teke tačas že mogoče izpeljati. Minulo leto in še nekaj mesecev so pokazali, da se da tudi v težjih razmerah z ustreznimi prilagoditvami teke organizirati v zadovoljstvo tako tekačev kot organizatorjev. Primorska v tem pogledu prednjači. PGT so v času korone izpeljali šest tekov (v celotni lanski sezoni osem), Ljudstvo tekačev pa kar devet. Tudi seznam primorskih tekov, kot prispevek k seriji tekov v okrilju združenja za gorski tek Slovenije, je izdaten, trenutno je na njem – ob sedmih drugih slovenskih tekih – kar pet primorskih. Ker se razmere, z njimi pa navodila in priporočila pristojnih institucij spreminjajo, priporočamo skrbno branje razpisov, v katerih bo tekačem pojasnjeno, kako bodo teki potekali.

Teki pod okriljem združenja in tisti, ki jih združujejo PGT, se razlikujejo predvsem po tem, da so primorski odprti za vse, torej vrhunske in registrirane tekače kot tudi rekreativce. To bo vodilo primorskega pokala tudi v prihodnje, kar sicer načelno otežuje izvedbo tekov v času pandemije (nekaj časa so bila lahko organizirana samo državna prvenstva z udeležbo pri Atletski zvezi Slovenije registriranih tekačev), je pa bolj demokratično in navsezadnje klube v AZS in gorskotekaški svet sploh oskrbuje s prihajajočimi talenti. Redno se namreč dogaja, da PGT pritegnejo še neuveljavljene tekače in so kadrovska baza za nadaljnje selekcije, tudi državno reprezentanco. To funkcijo PGT opravljajo z veseljem, to potrjuje njihovo vrednost, tekačem pa je všeč svoboda, ki jo PGT nudijo vsem udeležencem.

Težki časi niso vzeli veselja organizatorjem tekov PGT, dokaz za to je bila številnost njihovih predstavnikov na sestanku, kot je še ni bilo. Na papir so spravili praktično vse dosedanje teke in dodali še dva, idrijski Hg Trail (eno od njegovih tekem, vertikal) in Mini vertikal na Sabotin, ki ga bodo pripravili italijanski tekaški kolegi pod vodstvo Giorgia Turela. Na natančno določitev terminov bo sicer ponekod še treba počakati, za večino pa so datumi že znani, za nekatere tudi že ure startov. Poglejmo, kaj je bilo znano 17. maja v Podragi.

Začnimo s KBK trejlom, ta je virtualen, štel bo za udeležbo. Na njem je mogoče sodelovati še do nedelje, 23. maja.

Skrajšana sezona »realnih« tekov 2021 se bo začela v nedeljo, 30. maja, ob 10. uri, ko bodo Vipavci pripravili Gradiški tek. Tek bo štel za točke pokala, obenem pa bo to tudi pokalna tekma PGT. Tekla bo tudi mladina. Po teku bodo koordinatorji PGT izpeljali še zaključno prireditev PGT 2020, napovedano za konec lanskega leta, a je doslej ni bilo mogoče izpeljati. Pričakovati je torej veliko udeležencev, kljub temu, da napoved teka prihaja razmeroma pozno in temeljitejša priprava na tek ne bo mogoča. Toda to velja za vse tekače, nihče ne bo privilegiran, razen tistih, ki so trenirali že doslej – a navsezadnje je prav, da marljivejši pridejo na svoj račun.

Tek na Ratitovec  (Železniki) bo na sporedu 6. junija, tek bo mednarodnega značaja in tudi državno prvenstvo za člane in mladince. Kot rečeno, vsebino razpisa velja natančno prebrati.

Tek na Malo goro (Kamnje) bo 13. junija.

Podbrdo Trail Running Festival bo tokrat enodneven, izpeljali ga bodo 19. junija.

Tek čez Veliko Gradišče (Vrhpolje) bo 27. junija.

Nočni tek na Slavnik (Podgorje) bo 3. julija.

Tek na Špičasti vrh (Zadlog) bo 11. julija.

Trejl na Bevkov vrh (Jazne) bo 18. julija.

Tek po Šentviški planoti (Ponikve) bo 25. julija.

Tekaški vzpon na Široko (Most na Soči) bo 15. avgusta.

Hg Trail (Idrija) bo 20. avgusta.

Tek na Črno prst (Podbrdo) bo 4. septembra.

Tek na Angelsko goro (Otlica) bo 19. septembra.

Tek na Hleviše (Idrija) bo 25. septembra.

Bubin tek (Col) bo 12. septembra.

Tek na Nanos (Podnanos) bo 10. oktobra.

Mini vertikal na Sabotin (Podsabotin bo 15. oktobra ob 19.30. Proga bo dolga tri kilometre, z višinsko razliko 530 metrov. Ta tek bo veljal za udeležbo, verjetno ga bodo izpeljali kot kronometer.

Čaven vertikal (Lokavec) bodo pripravili v oktobru, datum še ni določen.

Zaključna prireditev PGT 2021 bo v Gaberjah 28. novembra, na isti dan bo izpeljan prvi tek sezone 2022, tek na Tabor.

 

Začetek sestanka v Podragi.

 

U(deležba je bila množična.

 

Končalo se je s polno mizo vipavskih dobrot.

 

 

Besedilo in foto: VENČESLAV JAPELJ