reXov tek 15052021

IZOLA, KOPER

15 05
 2021

Skupina organizatorjev tekov Ljudstva tekačev je 15. maja 2021, natanko sto let po marežganskem uporu (prvi upor proti fašizmu v Evropi) pripravila reXov tek (poimenovan po ladji, ponosu fašistične Italije, ki je svojo pot končala tam, kjer zdaj tečejo tekmovalci na reXovem teku). Zmagala sta Denis Štenkler in Gaja Leban Jež, ki je postavila ženski rekord 4.200-metrske proge.

Teklo je 28 tekačev na progi za odrasle, na koncu pa se je na krajši progi pomerilo še 9 otrok. Denis Štenkler, ki mu bolj ležijo daljši trejli, je zmagal, čeprav tačas ni kdovekako dobro pripravljen. Prav tako ni bila na tek najbolj pripravljena mlada tolminska šampionka Gaja Leban Jež, imela je premalo časa, da bi se pravilno ogrela. A je to ni motilo, da ne bi postavila rekorda. Izboljšala je (svojo) dosedanjo najboljšo znamko, in to kar za 15 sekund. V otroški konkurenci sta bila najhitrejša Gajin bratec Svit Leban Jež in Ana Božeglav, slednja je tekla tako na članski kot otroški progi, ob tem pa še pomagala pri izvedbi teka. Zgledno!

Družina Leban Jež je prispevala kar šest tekačev, tokrat smo prvič videli teči očeta Dominika, ki je potrdil domnevo, da so geni, ki poganjajo sinove in hčerke, njegovi, saj je bil njegov čas vsega spoštovanja vreden. Družina Praprotnik-Kozina je prispevala pet tekačev, družina Petronio-Puvar pa tri.

Videli smo veliko novih obrazov, vsi so dobili stalne številke LT in jih bomo verjetno še srečevali na teh tekih. Mlada znanstvenica (dela v enem od v svetovnem merilu vrhunskih laboratorijev, v švicarski Lozani, kjer pripravlja doktorat) Veronika Cencen, je pritegnila pozornost sotekačev, ko je pokazala špago z več kot 180 stopinjami, in tudi tekla je zelo hitro, za tretje mesto v resni konkurenci. Za posladek, ki zdaj že tradicionalno popestri reXov tek, sta tokrat poskrbeli Tina in novinka Kristina.

V preračunavanju na virtualno starost 30 let je prvo mesto zadržal Denis, ob njem pa je Jasmina Kozina Praprotnik. Na drugem mestu sta Franco Petronio in Sara Del Giusto, tretja pa sta Andrej Javornik, absolutno drugi, in Gaja.

Za naslednji tek se še ne ve, kdaj bo, a ob takšnem veselju, ki so ga kazali udeleženci, nanj ne bo treba dolgo čakati. Morda bo že spet s skupinskim startom, saj se covid okoliščine spreminjajo na bolje.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Denis Štenkler 13:51
  2. Andrej Javornik 15:05
  3. Rok Puvar, Mitja Farkaš 17:10

Ženske:

  1. Gaja Leban Jež 16:35
  2. Isabel Petronio 17:12
  3. Veronika Cencen 17:22

Preračun na virtualnih 30 let, moški:

  1. Denis Štenkler 13:51
  2. Franco Petronio 18:13
  3. Andrej Javornik 15:05

Ženske:

  1. Jasmina Kozina Praprotnik 16:06
  2. Sara Del Giusto 16:24
  3. Gaja Leban Jež 16:35

Dečki:

  1. Svit Leban Jež
  2. Kras Leban Jež
  3. Oskar Praprotnik
  4. Brin Leban Jež
  5. Julij Praprotnik

Deklice:

  1. Ana Božeglav
  2. Sofija Praprotnik
  3. Vita Leban Jež
  4. Zala Puvar

 

Najhitrejši moški

 

Najhitrejše ženske

 

Otroci, vsi zmagovalci, a ker medalj ni bilo dovolj za vse, sta si medalji obesila samo prvi in prva v cilju

 

Veronika še vedno z lahkoto zmore špago

 

Fotogalerija (z vsemi izidi) je na:

https://bit.ly/2QlFspU

Video je na:

https://youtu.be/NbRSuQE1WzI

 

VJ (avtor je eden od organizatorjev teka)