reX proti koroni

IZOLA, KOPER

27 03
 2021

Prostovoljci  Ljudstva tekačev (LT) so 27. marca 2021 izpeljali tretji reXov tek v času epidemije covida-19 (lani še tudi tri nove trejle). Kronometrska izvedba teka, prilagojena epidemiološkim razmeram, je pritegnila 23 tekačev,  19 odraslih in štiri otroke. Najhitrejši so bili Jasmina Kozina Praprotnik ter Jan Poropat in Urban Praprotnik (isti čas).

Tek na 4.200-metrski obmorski progi, ki jo je – tako kot vsem drugim rekreativcem – omogočila poteza izolske in koprske občine, ustavitev  prometa in ureditev prostora za namene rekreacije, je bil v času objave vabila na Facebooku in po internih informacijskih kanalih LT namenjen vsem teka željnim. Kakšen dan pozneje je spet začela  veljati prepoved prehajanja regijskih meja, tako da so si sodelovanje lahko privoščili samo ljubitelji teka iz obalno-kraške regije. Organizatorji so tek, ta je povsem zasebne narave in na osebno odgovornost vsakega sodelujočega, za pripadnike LT (kamor je dostop povsem prost in brez obveznosti), pripravili skladno z veljavnimi pravili in priporočili NIJZ, pravzaprav v nekaterih niansah še nekoliko dosledneje, kajti radi bi ohranili sloves covid-19 prostega teka.

Odzvalo se je 19 odraslih tekačev, s katerimi so prišli teč še štirje otroci. Za slednje so improvizirali krajšo progo, vsi nadebudneži pa so iz starih zalog LT  prejeli medalje; po srečnem naključju so te, na predhodnih tekih nepodeljena priznanja imela ujemajoče se oznake uvrstitev. Sedemletna Ana (zaradi sistema ugotavljanja starosti, ki upošteva letnice rojstva je zapisana starost osmih let, čeprav letos Ana še ni praznovala rojstnega dne) je tekla tako na članski kot otroški 300-metrski progi.

LT je doslej izpeljalo že več kot dvajset reXovih tekov in pri tem doživelo tudi nekaj obiskov policistov, občinskih redarjev in inšpektorjev, ki so se zadovoljili z ogledom dogajanja in njegovo nespornostjo, tokrat pa je organizatorje pod drobnogled vzel izolski komunalni redar, katerega natančnost in vztrajnost je bila občudovanja vredna. Dobil je odgovore na vprašanja in niti ni pretirano motil poteka dogajanja. V vsakem primeru so prostovoljci LT lahko veseli pozornosti še nekoga, ne le tekačev, ter se še naprej veselijo sodelovanja, gostoljubnosti in dobronamernosti predstavnikov obeh občin.

Med tekači je bilo tudi tokrat kar nekaj novih obrazov. Vsi so prejeli v last stalne startne številke, s katerimi jim bo na naslednjih tekih LT zelo olajšano sodelovanje – morali si bodo zgolj pripeti startno številko in se pojaviti na startnem mestu. Startnih številk, neuporabljenih na predhodnih tekih, že počasi zmanjkuje, ob pomoči tekaškega zanesenjaka Era in s sofinanciranjem iz fonda prostovoljnih prispevkov pa je že pripravljena nova serija oznak z logotipom LT, serija 400-600. Prispevki so doslej skoraj dohajali minimalne stroške izvedb, tako da z ekonomiko tekov ni težav, razliko poravnavajo pripadniki LT iz svojih žepov.

Prvič se je zgodilo, da sta si dva tekača delila prvo mesto. Jan Poropat in tekaški trener Urban Praprotnik, s katerim je bila skoraj celotna družina Kozina-Praprotnik, ki je prispevala tudi sladki prigrizek, Nada Kozina pa je pomagala vpisovati tekače, sta se hitro dogovorila, kako si razdelita medalji, namenjeni prvemu in drugemu, ter šampanjec. Sladke dobrote je prispevala tudi Syu Poropat, iz njih je dišalo pet zvezdic Kempinskega.


Urban očitno ne uči samo tehnike teka, temveč tudi ferplej. Povedal je, da šampanjca ne potrebuje, ker se z alkoholom ne druži, pa tudi številka dva mu povsem ustreza. A družina ni ostala brez penine, osvojila jo je Jasmina, še drugič zmagovalka reXovega teka. Svoj osebni rekord iz februarja je popravila za 13 sekund, naš preračun na virtualno starost 30 let pa je pokazal, da je čas 17:47 vreden 16:04, kar je natanko toliko, kot sta tekla Urban in Jan ter hitreje od veljavnega rekorda proge mlajših tekačic Gaje Leban Jež in Eve Čanadi 16:15.  Družina Poropat je sicer ob Janovem zlatu pobrala še srebro Tee, a je družina Kozina-Praprotnik ob dveh zlatih medaljah domov odnesla še po eno zlato in srebrno Oskarja in Sofije, v starostnem preračunavanju pa je premočno zmagal Bogdan. S tretjima mestoma sta si stopničke zaslužila Tina Mavrič in Luka Mezek, medalji pa bosta prejela ob prvi priložnosti, saj sta tokrat prizorišče zapustila predčasno.

Tega, kdaj bo naslednji reXov tek, iz razumljivih razlogov še ni mogoče napovedati, lahko pa opozorimo na virtualni Istrski maraton, ki se mu tekači lahko pridružijo v aprilu, in to na več razdaljah (če kdo želi, lahko odteče tudi vse ponujene proge, to utegne biti res zabavno). Informacije so na voljo na Facebook profilu Istrski maraton in na spletni strani Razpis | Istrski Maraton (istrski-maraton.si).

 

Izidi:

Absolutno, moški:

1. Jan Poropat, Urban Praprotnik 16:04
3. Luka Mezek 16:49

Ženske:

1. Jasmina kozina Praprotnik 17:47
2. Tea Poropat 19:49
3. Tina Mavrič 20:37

Starostni preračun na 30 let, moški:

1. Bogdan Kozina 14:15
2. Urban Praprotnik 14:33
3. Jan Poropat 15:09

Ženske:

1. Jasmina Kozina Praprotnik 16:04
2. Tina Mavrič 17:44
3. Nena Šerbinek 18:55

Otroci, deklice:

1. Ana Božeglav
2. Erja Žunec, Sofija Praprotnik

Dečki:

1. Oskar Praprotnik

Fotogalerija (z izidi) je na:
https://bit.ly/3cvq16O

Video je na:
https://youtu.be/wnkFMF906IY

 

VJ (avtor je član skupine organizatorjev teka)