17. Gorski tek na Špičasti vrh

ZADLOG

29 08
 2020

Zadloško društvo Trma se ni ustrašilo korone in je svoj tek, že 17. po vrsti, izpeljalo oteženim razmeram navkljub. Zmagovalca sta Elis Filipič in Varineja Drašler.

Napovedani teki odpadajo drug za drugim, nekateri pa se uspejo prebiti mimo ovir, ki jih postavlja covid-19. V Zadlogu ne samo, da so izpeljali tisto, kar si zastavijo vsako leto, letos so bili še precej bolj zagnani. Uredili so športno igrišče in prostore ob njem, otvoritev pa so načrtovali dan po gorskem teku. A so potem nedeljsko slovesnost na igrišču, vrednem nekaj deset tisoč evrov, prestavili na naslednji vikend. Tako se je na koncu izkazalo, da bi tek lahko umestili na nedeljo in se termin ne bi pokrival s terminom Postojnskega teka - a bilo je prepozno za spremembe. V času, ko so tekaške prireditve redke kot poletni sneg, sta se tako dva teka nekaj deset kilometrov vsaksebi ujela v past istega urnika.

Udeležba, 55 odraslih in 18 (v veliki večini domačih) otrok, je bila – ob razumljivo nekoliko slabši zasedbi zaradi Postojne – skromnejša od tiste v prejšnjih letih, kar je svojevrsten paradoks, s katerim se soočajo tudi drugi organizatorji tekov: slišati je tarnanje tekačev, češ da jim je korona odvzela priljubljeno zabavo, na teke, ki kljubujejo koroni, pa vseeno ne hodijo.

Organizatorji so se potrudili, uskladili so se z NIJZ in prilagodili protokol. Posamičnih podelitev ni bilo, delili so samo absolutna priznanja (enako kot absolutna bi lahko razdelili tudi kategorijska, brez vsake dodatne nevarnosti), pele so zaščitne maske in rokavice, razkužila ni manjkalo. Čutiti pa je bilo, da razpoloženje ni čisto enako, kot je bilo na stari lokaciji pri Bizarju …

Startno mesto so letos preselili s ceste na igrišče, kar pomeni, da gredo stari rekordi v arhiv in da sta letošnja zmagovalca tudi lastnika novih. To sta Elis Filipič in Varineja Drašler, ki dirkata proti končni zmagi v PGT (uradna spletna stran tega točkovanja ne spremlja, tako da je zgornja vrstica zapisana bolj na osnovi občutkov avtorja kot številk). Varineja je bila najprijetnejše presenečenje strokovnega vodstva državne reprezentance v gorskih tekih, ko se je pred tednom dni na italijanskem državnem prvenstvu v Susi uvrstila na 12. mesto (odlična sta bila še Mojca Koligar na 6. in Miran Cvet na 7. mestu). V Zadlogu je imela še težke noge, vendar je bil njen dosežek najvišje vrednosti med 55 tekači.

Družina Habe tokrat ni bila najbolj množična, tekli sta samo dve dekleti, zato pa je bila družina Jerala polnoštevilna, pet jih je v članski konkurenci osvojilo tri medalje, medtem ko sta jih Habetovi dekleti v (precej lažji, to moramo priznati) otroški kategoriji osvojili štiri.

Slišati je, da Vzpona na Hleviše ne bo, še vedno pa niso puške v koruzo vrgli organizatorji Teka na Angelsko goro (Otlica) in na Javornik (Col). Ob odpovedi teka na Črno prst torej le še obstaja nekaj upanja za septembrska tekmovanja v PGT, medtem ko za oktobrski tek na Nanos še ni namigov na morebitno odpoved.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Elis Filipič (Endorfin) 23:07
  2. Denis Štenkler (TK Šmarnogorska naveza) 23:26
  3. Nick Bratina (Ajdovščina9 23:41

Ženske:

  1. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 25:21
  2. Dominika Zupančič (TK Šmarnogorska naveza) 29:19
  3. Marjeta Jerala (Let's dance) 29:38

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Denis Štenkler
člani: Urban Žitnik (KGT Papež)
st. člani: Elis Filipič
ml. veterani: Borut Jerala (Let's dance)
veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
st. veterani: Lučano Plahuta (Mahle)
super veterani: Zvonko Šulin (TKK Žaga)
ml. članice: Varineja Drašler
članice: -
st. članice: Martina Rupnik Kokošin
ml. veteranke: Marjeta Jerala
veteranke: Urša Trobec (KGT Papež)
st. veteranke: Tea Bajc (Atletik Ajdovščina)
ml. dečki: Urban Lampe (Zadlog)
ml. deklice: Jordana Habe (Zadlog)
st. dečki: Alen Marinič (Ljubljana)
st. deklice: Elizabeta Habe (Dream Team Habe)


Fotogalerija (z izidi) je na: https://photos.google.com/share/AF1QipMPfO64qKYBnWWkyQSZOG63-B_aQp-fCsEUYSXAbGN9u3UHop_RScPV4TXe-9kyfg?hl=sl&key=alM0Q2UxLWFiNXpocDhMc2hoS2czODVvNDhPdk9R

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=VJIbPUo4DzA&feature=youtu.be


VJ