19. Vzpon na Široko

MOST NA SOČI

15 08
 2020

Športno kulturno turistično društvo Lom je kljub koroni uspelo izpeljati 19. Vzpon na Široko. Med 111 tekači, kolikor smo jih našteli na cilju, sta bila najhitrejša Jošt Lapajne in Varineja Drašler.

V seriji odpovedi tekaških prireditev zaradi grožnje virusa covid 19 je bila tradicionalna tekma na Široko izjema. Morda gre dejstvo, da so organizatorji dobili soglasje NIJZ, pripisati datumu, saj so svojo vlogo oddali že zgodaj, vsekakor pa so z inštitutom dobro sodelovali in zasnovo prireditve priredili njegovim kriterijem. Poskrbeli so za omejitev števila tekmovalcev, predvsem v škodo kolesarjev, priznanja so delili samo absolutno najhitrejšim, pa še ti so si na stopničkah sami postregli, uporabljali so zaščitne maske in se držali drugih zapovedanih procedur. Kljub temu, da je bilo najobčutljivejše vprašanje na Širokem streženje hrane, po tem je ta kmečki turizem specifičen in zelo znan, ni bilo videti, da bi imeli težave. Udeleženci, že tako razredčeni, so se posedli za mize z nekaj večjimi medprostori, jedi in pijačo pa so prinašale natakarice. Štruklji in druge specialitete so tudi tokrat šle v slast. Tekmo, štela je za točke PGT in preverjanje pripravljenosti kandidatov za gorskotekaško reprezentanco, so tudi devetnajstič izpeljali brez vidnejših težav in vodja ekipe organizatorjev Matjaž Žbogar je napovedal, da bo dvajseta izvedba spet takšna, kot so vajeni, dodali pa bodo še kaj novega, zanimivega.

Postavljena je bila omejitev pri prijavljanju (150 predhodnih prijav), pri kateri pa so bili organizatorji prestrogi. Niso upoštevali dejstva, da takšen način prijavljanja vedno prinese določen delež neudeležbe prijavljenih, tako da se je na progi znašlo manj tekačev, kot bi jih lahko sprejeli, kar je škoda tako za tiste tekače, ki so ostali brez nastopa, kot za organizatorje, katerih trud bi lahko cenilo več tekmovalcev. Izkušnja za drugič - in za druge organizatorje.

Status pregledne tekme kandidatov za sestavo reprezentance (za svetovno prvenstvo v gorskem teku 13. novembra 2020 na španskem otoku Lanzarote) je startno listo rednih udeležencev PGT razširil s kakovostnimi tekači in med najviše uvrščene porinil tiste, ki jih v primorskem pokalu vidimo le poredko. Med moškimi je z zmago svojo kandidaturo za nastop na SP podčrtal Idrc Jošt Lapajne, za dobre pol minute je bil hitrejši od najboljšega slovenskega mladinca, Štajerca Klemna Španringa, tretji pa je bil Luka Tavčar, po športni profesiji kolesar, serijski zmagovalec kolesarjenj na Široko v zadnjih letih. Vprašanje: bo kandidiral za reprezentanco ali je bil to zgolj enkraten nastop med gorskimi tekači? Glede na to, koga je pustil za sabo (stalni reprezentant Bregar, Janžekovič, Mihelič, Porenta, Rakovec, Alič …), to ne bi bilo nemogoče. Manjkalo je sicer nekaj »zanesljivih« reprezentantov, a nikoli ne veš … Omenili smo Simona Aliča, lanskega zmagovalca in legendo primorskih gorskih tekov zadnjega poldrugega desetletja, za katerega bi bilo deveto mesto sicer skromen dosežek, zato dodajmo, da Simon letos še niti enkrat ni tekel, ne na tekmi ne za svojo dušo, pač pa se naokrog prevaža s kolesom, svojo prvo ljubeznijo. Tako, na svežino, je zmogel le za malenkost slabši čas kot lani, ko je stopil na najvišjo stopničko.

Proga je bila za 150 metrov krajša od lanske, kar bi prek palca lahko pomenilo kakšnih 45 sekund prihranka, čas zmagovalca bi tako znal na običajni progi prinesti rekord, in tudi nekaj naslednjih v cilju ni bilo daleč od njega. Jošt je za LT povedal, da se je na progi dobro počutil, in dodal, da pri svojih 26 letih verjetno še nikoli ni bil tako hiter navkreber. Kaj bi njegova forma, ki jo lahko do novembra še dodela, pomenila v svetovni konkurenci, je zelo zanimivo vprašanje.

Med dekleti Varineja Drašler ni dopustila presenečenja. Želi si na SP in utegne postati redna reprezentantka, glede na to, kako dosledna in vztrajna je, pa ne bi smeli biti presenečeni, če bi se tudi visoko uvrščala. Drugouvrščena Nuša Mali, Gorenjka, ki zapušča mladinske vrste, v katerih je na SP zasedla šesto mesto, kaže dobro formo in bo močna okrepitev članic, podobno pa velja tudi za četrtouvrščeno Špelo Gonza, še vedno mladinko. Na tretjem mestu je bila Klementina Lemut, ki se posveča materinstvu, pri teku pa zadnje čase meri ravnine, tako da nekaj slabši dosežek v klanec ni razočaranje. Lanska zmagovalka, profesorica matematike Sergeja Lipušček (letnik 1966!), je bila peta.

Edvin Kosovelj, predstavnik trenerske stroke združenja za gorski tek, je takoj po razglasitvi izidov za LT podal prvo oceno pripravljenosti kandidatov za reprezentanco (njegovo izjavo najdete na koncu našega videa). Kandidati se naslednji konec tedna kot gostje odpravljajo na italijansko državno prvenstvo v Suso, je še povedal Edvin, pred SP v Španiji pa so predvidene tudi priprave v Sloveniji. Vsi si želijo, da bi SP dejansko izpeljali, zaradi korone, ki Španiji tačas povzroča velike težave, pa je njegova usoda negotova.

Tek na Angelsko goro (Otlica) iz pokala PGT je napovedan za 23. avgust, njegova usoda pa tačas še ni dorečena, možne so spremembe. Tako kaže, da bo prvi naslednji tek v seriji PGT Tek na Špičasti vrh 29. avgusta, žal se ta termin prekriva s terminom Postojnskega teka, že 22. avgusta pa se napoveduje HG Trail na Idrijskem. Ker se razmere glede izvedb tekov stalno spreminjajo, priporočamo, da sledite objavam, tudi na LT (pripadniki Ljudstva tekačev o spremembah datumov in drugih aktualnih zadevah prejemajo obvestila prek e-pošte; kdor si želi priti v ta krog, naj pošlje sporočilo na Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.).

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Jošt Lapajne (TSK Idrija) 24:23
  2. Klemen Španring (AD Slovenska Bistrica) 24:59
  3. Luka Tavčar (Calcit Bike Team) 25:45

Ženske:

  1. Varineja Drašler (ŠD Nanos) 29:32
  2. Nuša Mali (AK Olimpija) 29:44
  3. Klementina Lemut (ŠD Nanos) 31:10

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Jošt Lapajne
člani: Gašper Bregar (KGT Papež)
st. člani: Tomaž Kenda
ml. veterani: Stanko Janžekovič (AD Železniki)
veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Franc Rupar (Pungert)
ml. članice: Varineja Drašler
članice: Ana Odlazek
st. članice: Klementina Lemut
ml. veteranke: Marjeta Jerala (Let's dance)
veteranke: Sergeja Lipušček (DLT Filipides)
st. veteranke: Nada Merlak (ŠRK Kras, ŠD Hotedršica)


Fotogalerija (vključno z vsemi izidi) je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipN2BPfyRlWSaEU0EBioqEe7w_6az-IUV2mOtZTDBUkxWkvRvO4H8ynqXqz4Rx4-xg?hl=sl&key=RVZaanh3ZEc3TWtTQl9mazA2Z016bUo5UGZzTlVR

 

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=SB-UlGhpgDs&feature=youtu.be

 

VJ