10. Tek čez Veliko Gradišče

VRHPOLJE PRI KOZINI

27 06
 2020

Po korona pavzi so se Primorski gorski teki nadaljevali 27. junija 2020. V Vrhpolju so v okviru svoje športno-rekreativne Vrhpoljade izpeljali 10. Tek čez Veliko Gradišče. Med 34 tekači sta bila najhitrejša Elis Filipič in Varineja Drašler, pomerilo se je še pet otrok.

To je bil tretji tek PGT sezone 2020, pričakovanje, da se bo na vabilo Vrhpoljcev odzvalo več tekmovanja željnih gorskih tekačev, pa se ni izpolnilo. Morda bo o tem, kaj vse je v tem tekmovanju pokvaril virus, kaj več povedala udeležba na naslednjem teku, 19. julija v Jaznah, kjer bodo tek izpeljali na novi, krožni trejl progi.

Organizatorji Teka čez Veliko Gračišče so bili tokrat v okrepljeni postavi, kar 16 jih je pod taktirko Zdenka Benčiča skrbelo za nemoten potek prireditve. Spomnimo se, lani je bilo nekaj težav pri usmerjanju tekačev, letos pa je bilo drugače. Tega teka še nikoli niso pripravili tako pozno, v poletni vročini proti 30 stopinjam, ki pa le ni bila neznosna, kajti proga je speljana skozi gozd, večinoma po prijetni senci.

Zmagovalca sta potrdila pričakovanja na startu, prvakinja in podprvak sezone 2019, Varineja Drašler in Elis Filipič, si nista pustila blizu, proga jima je bila všeč. Varineja je tokrat tekla drugič in je popravila osebni rekord.

Ob odraslih je teklo pet otrok, večino medalj je pobrala družina Močnik iz Tolmina, tri (Luka, Bine, Neja), pokal za drugo mesto na članski progi pa je dodal Gregor. Če so bili Močniki carji otroškega teka, je bila na članskem najuspešnejša družina Jerala s Kranjskega, Marjeta, Ana, Borut in Jakob, s petimi odličji. In če bi tekel še Filip, za katerega ta tek ni bil pravšnji za izvedbo načrtovanega ciklusa treningov in tekmovanj, zadovoljil se je z vlogo navijača, bi bila bera še obilnejša. Ko govorimo o priznanjih, omenimo, da so organizatorji Jakobu in Ani namenili medalji kot zmagovalcema v kategorijah O in P, mi pa jima pripisujemo medalji v kategorijah najmlajših članov in članic, torej A in H (tekla sta na članski progi, Ana je bila druga, za Varinejo).

Urša Trobec je bila po naših podatkih udeleženka, ki je do Vrhpolja prevozila najdaljšo pot, tja in nazaj po nekaj več kot sto kilometrov. Še sreča, da je virus pocenil bencin …

Čas epidemije je podčrtal mejo med Slovenijo in Italijo, tako da naši zahodni sosedje niso smeli na nekatere teke, ki smo jih pri nas vendarle uspeli izpeljati že v maju in v juniju, zato so s toliko večjim veseljem tekli v Vrhpolju in pričakovati je, da se bo obmejno tekaško sodelovanje v Jaznah nadaljevalo, tako kot v časih pred epidemijo.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Elis Filipič (Endorfin) 32:42
  2. Gregor Močnik (AD Posočje) 33:06
  3. Giorgio Turel (GSA Pulfero) 34:31

Ženske:

  1. Varineja Drašler (Artstone) 36:12
  2. Marjeta Jerala (Let's dance) 40:57
  3. Rebeka Petrovčič (AK Pivka) 42:36

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Jakob Jerala (Let's dance)
člani: Blaž Sajovic (Proteus Lab/AK Pivka)
st. člani: Elis Filipič
ml. veterani: Giorgio Turel (GSA Pulfero)
veterani: Pierpaolo De Pazzi (Trst)
st. veterani: Robert Petrovčič (AK Pivka)
super veterani: Tine Valič (Tekači Vipavske doline)
ml. članice: Varineja Drašler
članice: Rebeka Drašler
st. članice: -
ml. veteranke: Marjeta Jerala
veteranke: Urša Trobec (KGT Papež)
st. veteranke: -
ml. dečki: Luka Močnik (AD Posočje)
ml. deklice: Neja Močnik (AD Posočje)

Fotogalerija je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipOrd3c0k8WEfNkznou8eLJeqn7ozK0RE60TVFoS1pg9Mm2jSOM6x-VHn3u6kPAjog?hl=sl&key=SkJIa3ZnY0gxU1c0aURCRFhWOEZrSmc2MWNfZXhn


Video (imeli smo tehnične težave, zato je video krajši od običajnih) je na:
https://www.youtube.com/watch?v=S708qNiPM3g&feature=youtu.be

 

VJ