reXov korona kronometer

IZOLA, KOPER

23 05
 2020

Ljudstvo tekačev (LT) je takoj, ko so omejitve zaradi koronavirusa to dovolile, izpeljalo reXov tek. Namesto skupinskega starta so pripravili kronometrske starte med 9. in 11. uro. Zmagala sta Kraševec Primož Cergolj in Tolminka Gaja Leban Jež, ki je izenačila ženski rekord tekov s skupinskim startom. Njuna časa veljata za rekorda kronometrskega načina (dolžina proge je nespremenjena, 4200 metrov).

Tokratni tek je dobil ime reXov korona kronometer in je upošteval navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Tekači se na kraju dogajanja niso zadrževali, potem ko so odtekli, so odšli, sicer pa so pazili na medsebojno razdaljo. Temu je bil prilagojen startno-ciljni prostor, poskrbljeno je bilo za dezinfekcijska sredstva. Tekmovalci so dobili plastenke z vodo, ni pa bilo priznanj, kajti razglasitev je bila opravljen naknadno, prek profilov Ljudstva tekačev in reXovega teka na Facebooku. Kot kaže, je zamišljeni format prestal preizkušnjo in ga lahko LT še kdaj ponovi.

Primož Cergolj je že s turbo startom pokazal, da misli zelo resno, čas na cilju pa je potrdil njegovo zelo dobro trenutno pripravljenost. Primož trdo trenira in reXov kronometer je bila dobra priložnost za testiranje njegove trenutne forme. Rekord proge Uroša Rozmana 13:35 je sicer ostal nedotaknjen, je pa Primož svoj dosežek komentiral s smelo napovedjo, da bo prihodnjič rekord padel.

Med dekleti je bila najhitrejša najmlajša, Tolminka Gaja Leban Jež, ki je izenačila rekord Eve Čanadi 16:50. Gaja je trenirala ves čas epidemije, tako da je tačas dobro pripravljena, v primerjavi z lansko sezono je pridobila na moči in v nadaljevanju sezone, če se bodo tekme spet začele vrstiti, smemo pričakovati njen nadaljnji napredek.

Oba zmagovalca sta bila najboljša tudi po preračunavanju izidov na virtualno starost 30 let, v tej matematiki je Jasmina Kozina Praprotnik s četrtega skočila na drugo mesto. Četrtino nastopajočih je prispevala družina Kozina Praprotnik, od najmlajšega, triletnega Julija, do none in nonota (ki je tekel kljub temu, da se je v tistem času postil – ne posnemajte ga!).

Tekli so Istrani, Kraševci, iz Posočja, Ljubljančani, sestava je bila spet mednarodna, Rusinji Eleni Safonovi se je pridružila Srbkinja Nevena Arsić Gracin (obe delata v Kopru). Nevena, diplomirana farmacevtka, po tekaški usmeritvi pa ultramaratonka, je bila zraven prvič, a je takoj zadela duha reXovega teka: sotekačem in organizatorjem je pripravila posladek.

Ob kronometru odraslih so izpeljali tudi krajši otroški tek, na katerem sta bila zmagovalca sestrica in bratec Sofija in Julij Praprotnik.

Dodajmo še podatek, da je za tek skrbelo pet organizatorjev, kar pomeni, da bi bil tek izvedljiv in skladen s pravili že tudi pred sprostitvijo števila udeležencev na 50.

Nekateri so izrazili željo, da LT reXov tek pripravi kmalu spet, kar ni nemogoče, organizatorji pa razmišljajo tudi o kakšnem krajšem trejlu. Vse kaže namreč, da tekov v bližnjem nadaljevanju sezone ne bo prav veliko, zato bodo tekaška srečanja LT v Istri toliko bolj dobrodošla.

TEKI DO KONCA JUNIJA

Trenutno so dovoljeni teki z do 50 udeleženci (tu razumemo skupno število tekačev in organizatorjev), kot je reXov tek, s takšnim pristopom, kot ga je tokrat demonstriralo in preizkusilo LT, pa bi lahko teklo še veliko več tekačev, saj bi se ti razporedili v daljšem obdobju in ne bi bili zbrani vsi istočasno na istem mestu. Slišati je namige, da bi se v naslednjih tednih omejitev 50 znala spremeniti v 500, kar bi pomenilo, da bi lahko izpeljali večino na začetku leta načrtovanih tekov, denimo v pokalu Primorskih gorskih tekov, usoda velikih prireditev, kot so GM4O, Bovec maraton (september), Istrski maraton, Ljubljanski maraton (oba v oktobru), Mali kraški maraton (prva in zadnja sta že odpovedani), pa je tačas povsem negotova. A logika gibanja koronavirusa in odločanja o ukrepih je takšna, da je čas od napovedi sprememb ukrepov do njihove uvedbe praviloma precej krajši od časa, potrebnega za pripravo prireditve. Čeprav trenutne ničle pri postavki novo okuženih vlivajo optimizem, delnice velikih maratonov kotirajo nizko. A bodimo še naprej optimisti, pripravljajmo se na te teke tako, kot da bodo res izvedeni.

Poglejmo, kako kaže z nekaterimi teki na zahodnem koncu Slovenije do konca junija. PGT bo namesto 29. marca ponudil 27. junija tek prek Velikega Gradišča (Vrhpolje pri Kozini), tek na Špičasti vrh (Zadlog) pa se napoveduje za 30. avgust namesto za 31. maj. Vse drugo je odpovedano, negotov pa je še tek po Šentviški planoti (Ponikve), tega še vedno napovedujejo za 21. junij. Odpovedani so tudi trije teki nad Ilirsko Bistrico, Bistrški tek in Milanja trejla.

V juniju bodo Urbani tekači pripravili 61-kilometrski tek Ljubljana-Bled (7. junija), med 25. In 28. junijem pa bodo izpeljali pohod (ne tek) Ljubljana-Koper.

O tekih LT bodo pripadniki LT obveščeni osebno, prav tako bodo napovedi objavljene na Facebooku.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Primož Cergolj 14:04
  2. Boris Peček 16:17
  3. Urban Praprotnik 16:29

Ženske:

  1. Gaja Leban Jež 16:50
  2. Elena Safonova 18:31
  3. Nevena Arsić Gracin 19:07

Preračunano na virtualno starost 30 let, moški:

  1. Primož Cergolj 13:35
  2. Boris Peček 14:39
  3. Urban Praprotnik 15:02

Ženske:

  1. Gaja Leban Jež 16:50
  2. Jasmina Kozina Praprotnik 17:31
  3. Nevena Arsić Gracin 18:02

 

Fotogalerija (vključno z vsemi izidi) je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipMFz5_12cTeormmqQ5VGoI5lsTw75FEk5GnMjoLl7cWNvk5mR4oPNLSCdgy53Vz3w?hl=sl&key=UU43MnY4UVBVT0NBY2pUd1p4Sndnb0RVU2JlbGZR

Video je na:

https://www.youtube.com/watch?v=wZWcm7YbpsE&feature=youtu.be

 

VJ (avtor je eden od organizatorjev teka)