Koronavirus kroji tudi podobo Primorskih gorskih tekov

PRIMORSKA

10 04
 2020

Letošnja sezona Primorskih gorskih tekov (PGT) je predvidevala 21 tekov, izpeljali pa jih bodo nekaj manj. Koliko, to pa je odvisno od koronavirusa in ukrepov za njegovo zajezitev. V aprilu je že odpadel Tek čez Veliko Gradišče (Vrhpolje pri Kozini), načrtovan za 29. marec, v ponedeljek, 13. aprila, pa bo odpadel tudi Gradiški gorski tek (Gradišče pri Vipavi). Organizatorji PGT bodo pravila in nagrajevanje prilagodili številu dejansko izpeljanih tekov.

Sezona se je začela spodbudno, z 11. Tekom na Tabor (Gaberje na Ajdovskem) 1. decembra, in s 7. Tekom na Sabotin (Solkan) 16. februarja. Slednji je postal kronometer in popestril ponudbo PGT, na progi smo videli kar nekaj novih obrazov, dobre volje in optimizma ni primanjkovalo. Brkinci so svoj tek prestavili na zgodnejši datum, a jim je epidemija prekrižala račune, tako kot zdaj Vipavcem. V Vrhpolju nameravajo jubilejni 10. tek izpeljati kasneje, ko se razmere umirijo in najdejo primeren termin, v Gradišču pa svojega, tudi okroglojubilejnega, dvajsetega, ne bodo delali letos, jubilej bo dobil letnico 2021.

April je ponujal še en tek, za 19. april je bil napovedan 16. Bubin tek (Col), tudi kot pokalna tekma PGT. Za ajdovsko občino velja, da so vse prireditve do konca junija odpovedane brez nadomestnih terminov, organizatorji Bubinega teka pa so si izborili izjemo in nameravajo svoj tek, hkrati z lokalnim praznikom, izpeljati na jesen, predvidoma v septembru, tako kot lani, ko jih je v to prisililo slabo vreme.

Maj naj bi prinesel tri teke, 6. Čaven vertikal (Lokavec) 3. maja, tekma naj bi veljala tudi za slovenski pokal, 11. Tek Kopačnica-Blegoš-Kopačnica (Hotavlje) 16. maja in 16. Tek na Špičasti vrh (Zadlog) 31. maja. Njihova usoda je odvisna od poteka epidemije, KBK pa so že odpovedali in naslednji tek napovedali za 15. maj 2021.

Junijski seznam vsebuje štiri tekme. 7. junija naj bi 25-ič tekli na Ratitovcu (Železniki), 14. junija na Mali gori (Kamnje), tudi tokrat naj bi to bilo državno prvenstvo v gorskih tekih za veterane, 19. naj bi v Podbrdu in v soseščini pripravili GM4O, tudi za državno prvenstvo v gorskem maratonu, 21. pa Tek po Šentviški planoti (Ponikve). Julij ponuja izlet v Italijo, na Rezija Vertikal, predvidoma 6. julija, tek bo veljal za udeležbo, a je zaradi zelo težavnih razmer pri naših sosedih še dodatno ogrožen. 19. julija bodo namesto običajnega vzpona na Bevkov vrh na Jaznah prvič pripravili krožno trejl izvedbo (približno 10 km dolžine in 600 m vzponov), povezava https://www.bvtrail.si/prva-stran.

Verjetnost, da se vidimo na poletnih tekih, bo z vsakim tednom večja, dejstvi, da naši teki ne presegajo ene od zakonskih omejitev velikosti (pod 500 udeležencev) in da gre za druženje na prostem, dolivata optimizma. Ta ima verjetno še nekaj več podlage v avgustu, za katerega so predvidena kar tri gorskotekaška srečanja: 1. Nočni tek na Slavnik (Podgorje) 1. avgusta ali na kakšen drug avgustovski dan, 19. Tekaški vzpon na Široko (Most na Soči) 15. avgusta in 9. Tek na Angelsko goro (Ajdovščina-Otlica) 23. avgusta. Teka v Šmarju pri Sežani letos ne bo, zato pa kot tekaška destinacija ponovno oživlja Slavnik, istrski Triglav. V načrtu sta tako tekaška kot kolesarska večerna tekma z lučkami.

September in oktober napovedujeta še štiri tekme, zna pa se zgoditi, da se bodo v jesenskih terminih znašli še nekateri drugi teki, ki jih bo koronavirus s pomladi pregnal na jesen, tako da bomo takrat imeli sicer nadvse pestro izbiro, a tudi nekaj slabe volje, ker fizika pravi, da telo ne more biti hkrati na dveh ali več mestih. Za zdaj so na seznamu 27. Gorski tek na Črno prst (Podbrdo) 5. septembra, 20. Tek na Hleviše (Idrija) 26. septembra, 23. Gorski tek na Nanos (Podnanos) 11. oktobra in 1. Sabotin mini vertikal (start na italijanski strani ob vznožju Sabotina) 16. oktobra. Mini vertikal bo nočni tek, veljal bo za udeležbo. Znano je, da bo start ob 19.30, proga bo dolga 3000 m, vzpona bo za 530 m, organizatorji pa bodo domačini, Italijani in Slovenci, vodi jih najuspešnejši italijanski gorski tekač zadnjih let PGT Giorgio Turel.

Sezona naj bi se iztekla 29. novembra z 12. Tekom na Tabor, veljavnim za točke sezone 2021, in z zaključno prireditvijo v Gaberju.
Koordinatorji PGT spremljajo aktualne razmere in se z organizatorji tekov dogovarjajo o terminih. Vsekakor bodo pravila, zapisana na uradni spletni strani PGT  (http://www.primorskigorskiteki.si/), doživela spremembe, prilagodili jih bodo številu organiziranih tekem.


VJ