Priprava nove sezone Primorskih gorskih tekov

PODRAGA

06 02
 2020

Organizatorji primorskih gorskih tekov, zastopanih jih je bilo sedem tekov, povezanih v PGT, so se 6. februarja 2020 zbrali v Podragi v Vipavski dolini. Analizirali so sezono 2019 in sestavili sezono 2020. Na seznamu je predvidenih 21 tekov, od tega 18 za točke, za koordinacijo pokala bosta še naprej skrbela Klavdij Čendak in Ivo Kete. Predvidenih je nekaj novosti.

V svojem pregledu lanske, dvajsete sezone je Ivo Kete ugotavljal, da so na 19 tekih (ni vštet tek Rezija Vertical) našteli 2400 nastopov, od tega petino predstavljajo ženske. Številke so nekoliko nižje kot v predhodnem letu, nič kritičnega, toda o tem je bilo vredno začeti pogovor. Lani se je dvignilo število tekmovalk, ki so izpolnile pogoj udeležbe, med moškimi pa je takih nekaj manj. Razveseljiv je prihod mladih tekačev z idrijskega konca, posledica novosti v delu TSK Idrija, morda bo ta zgled za sabo potegnil še katero tekaško okolje na Primorskem – ali širše po Sloveniji.

Rast (predvsem) trejlov in drugih tekaških prireditev vsako leto odpelje nekaj gorskih tekačev, kar organizatorjem tekov v pokalu PGT, osredotočenim predvsem v klasične gorske teke, seveda ni všeč. V Podragi so izmenjali poglede, kako se zadeve lotiti, za nekaj potez so se že dogovorili, očitno pa se bodo s tem vprašanjem morali še ukvarjati.

Več bo treba narediti za skupno promocijo, bolje velja izkoriščati obstoječe poti pridobivanja tekačev prek družabnih omrežij, in ker so za delovanje PGT najpomembnejši stalni tekači, so se v nastopajoči sezoni odločili za nekaj olajšav imetnikom stalnih startnih številk. Prijavnine zanje ostajajo 12 evrov, medtem ko naj bi ostali udeleženci tekov praviloma plačevali 15 evrov. Stalni tekači se bodo prijavili samo enkrat (tistim, ki že imajo stalno številko in so vpisani v podatkovno bazo Iva Keteja, še niti tega ne bo treba), pred tekom se bodo samo oglasili sprejemni službi in poravnali startnino 12 evrov. Vse ostalo bodo naredili organizatorji, katerim bo na spletu na voljo navedena baza podatkov; prisotne stalne tekače bodo samo odklikali in na startno listo dopisali tiste, ki se bodo prijavili samo za ta tek. Kdor se bo na novo odločil za prevzem stalne številke, bo to povedal ob prihodu in ob običajni startnini poravnal še pet evrov »najemnine« za stalno startno številko. Organizatorji bodo letos še pogosteje ponujali možnost predhodnih prijav, praviloma brez plačevanja, saj so ti postopki pri nas še premalo uveljavljeni, za izvedbo tekov je namreč bolj kot ta oblika financiranja pomemben pravočasen dotok podatkov o tekmovalcih, pred tekmo, kar ima za posledico manj čakanja ob prijavljanju.

Novih kandidatov za vodenje pokala ni bilo, na srečo pa se Kete in Čendak nista poslovila. Teke bosta koordinirala kot doslej, podobna bo tudi ponudba za tekače, v kateri pa se napoveduje nekaj novosti. Sezono naj bi sestavljalo 21 tekov, od tega 18 za točke, trije pa naj bi bili za udeležbo. Že znanemu vertikalu v Reziji naj bi se v oktobru pridružil še en italijanski tek, od Podsabotina na vrh Sabotina, na začetku avgusta pa dobimo še nočni gorski tek na Slavnik, na isti dan (noč) kot kolesarjenje po istrskem Triglavu. Šmarskega teka verjetno ne bo več, tek na Bevkov vrh (Jazne) bo postal 10-kilometrski trejl (460 m vzponov) s startom in ciljem na istem mestu. Pokalna tekma bo letos na Colu.

Za pridobitev priznanja za udeležbo (pospremljenega s praktično nagrado) bo treba zbrati deset nastopov, toliko jih bo štelo tudi za absolutno uvrstitev, za uvrstitev znotraj starostnih kategorij pa bo štelo 12 (najboljših) tekov. Družinski popusti ostajajo v veljavi tudi letos.

V naslednjih dneh bodo organizatorji preverili datume tekov in dodelali seznam, ki bo objavljen tako na uradni spletni strani PGT kot na tem mestu, pa še na Facebook profilu Ljudstva tekačev.

Sezona 2020, ki se je začela že decembra lani s tekom na Tabor, se bo nadaljevala v nedeljo, 16. februarja, s Tekom na Sabotin, letos s kronometrskimi starti, začetek bo ob 11. uri, lokacija starta pa bo spremenjena.

Fotogalerija je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipMMF59EHcIxxCqtvLF25peI92sTGxhb4KzCPrpnS8LKKRSt0LkRFWO7YbBchF92xg?hl=sl&key=OGpyR0czWEgxR0FSMWQwZWZBUXhKUXk2cGRpSmtB

VJ