Prva tekma za Modri trak: Škocjan

SAN CANZIAN D'ISONZO (ŠKOCJAN OB SOČI)

26 01
 2020

V Škocjanu ob Soči (San Canzian d'Isonzo), prijaznem mestecu v bližini Ronk in tamkajšnjega letališča, prav blizu izliva Soče, je društvo Gruppo marciatori Gorizia (GMG) na zadnjo nedeljo v januarju izpeljalo prvo preizkušnjo izziva Modri trak/Nastro azzurro. Več točk so zbrali italijanski tekači, odločila je odsotnost slovenskih tekačic, saj je svoje točke namesto treh prispevala samo ena Slovenka, četrtouvrščena Jana Kotar Ilijaš. Med moškimi je bil najhitrejši od Slovencev Martin Ocepek, tretji.

Dan je bil bolj kisel, rahlo je rosilo, zato na ulicah Škocjana in ob ravninski 21-kilometrski progi ni bilo veliko ljudi. A na številu tekačev se slabo vreme ni kazalo. Ravno obratno, vodja organizacijske ekipe, predsednik GMG Emiliano Feleppa, je bil dobre volje, saj se je dolžina startne liste v primerjavi z lanskim letom podvojila (lani 148, letos 314 finišerjev iz petih držav).

Slovenski delež je z lanskih 22 narasel na 27 tekačev, med katerimi je bila ena sama tekačica, predsednica DLT Filipides Jana Kotar Ilijaš, na čelu skupine klubskih kolegov, med katerimi je bil tudi Miro Vogrič, že zdaj, v ne tako poznih letih, legenda Filipidesa (povezovalec prireditve Cesare Ballaben se je spomnil njegovega osebnega rekorda z berlinskega maratona krepko pod dvema urama in pol). Nekaj Slovenk je bilo sicer prijavljenih, a se na startu niso pojavile. Škoda, saj bi bil izid merjenje z Italijo lahko precej drugačen …

Med moškimi so Slovenijo odlično zastopali Gorenjci in Domžalčani. Barve ŠD Nanos so branili trije tekači. Lani, na drugi izvedbi Soškega polmaratona (ali malega maratona, kot ga imenujejo Italijani, maratonina), so tekli tudi Afričani, letos pa jih ni bilo. Takrat je bil Janez Mulej iz Radovljice tretji, za dvema Kenijcema, zato je letos sodil med favorite. Res mu je šlo dobro, do 18. kilometra je vodil, tudi s poldrugo minuto prednosti, potem pa je zašel. Na cilju smo ga zaman čakali, bil je šele 199. Povedal je, da je sledil usmerjanju dveh članov osebja, in ko je ugotovil, da pot ni prava, je bil za njim že poldrugi kilometer,  je snel jermen. Najverjetneje je sledil usmeritvam rediteljev, ki so skrbeli za avtomobilski promet. Ampak on, klub temu, da je zelo hiter, ni avtomobil … Pa drugič.
V primeru, da bi zmagal, bi si bili moški ekipi veliko bliže, vprašanje je, kdo bi zmagal, tako pa je bila prednost Italije 19 točk (naj pojasnimo način določanja točk: na cilj je prispelo 314 tekačev, zmagovalec je zato dobil 313 točk, drugi 312 itd.).

Zmagal je Alessio Milani, najhitrejši Slovenec je bil na tretjem mestu Martin Ocepek (lani je bil osmi), med dekleti je z osebnim rekordom zmagala Fabiola Giudici, Jana Kotar Ilijaš je bila četrta. Italija je zmagala tako v moški kot ženski konkurenci, za razliko 606 točk sta najbolj »zaslužni« dve Slovenki, ki ju ni bilo na startu/cilju.

Ob Jani, edini branilki slovenskih barv, so (moški del ekipe) sestavili Martin, Žiga, Andrej, Mirko in Kristjan. Ekipo sestavlja najhitrejših pet tekačev in tri tekačice.

Našteti so v Škocjanu vpisali prve točke na račun posamičnih uvrstitev znotraj Modrega traka, zdaj potrebujejo le še dva (čim boljša) nastopa v boju za modre lente in praktične nagrade – te bodo razdelili prav v Škocjanu, na teku z letnico 2021. Enako velja za najboljše Italijane.

27 Slovencev je uspešno oddelalo prvo polovico tistega, kar se zahteva za osvojitev posebnih majic Ljudstva tekačev, namenjenih prvim trem (samo!) Slovencem znotraj starostnih kategorij, najviše uvrščeni Slovenci pa bodo ob tem prejeli še pokale. V Gorici jih 18. oktobra čaka še drugi nastop, nagrada za sodelovanje na teku v Škocjanu pa bo za 10 evrov nižja startnina v Gorici. V končni uvrstitvi za modre majice bo tako največ 27 slovenskih tekačev. Tisti, ki so zamudili Škocjan, bodo morali počakati na novo priložnost v sezoni 2021.

Druga preizkušnja  izziva Modri trak/Nastro azzurro bo 5. aprila polmaraton v okviru Luka Koper 7. Istrskega maratona. Ta tek se bo začel v Kopru, tekači se bodo najprej usmerili proti Izoli, cilj pa bo – kot tudi za druga dva teka – v Ankaranu. POZOR: prijave sprejemajo do 15. marca! Italija si je nabrala nekaj prednosti, med ženskami je ta zelo velika, a vprašanje je, kako resno bodo italijanski tekači vzeli Ankaran. Po Ankaranu se bo 19. septembra teklo v Bovcu, na 22-kilometrski progi Bovec maratona, zadnja preizkušnja pa bo spet v Italiji, 18. oktobra bo na vrsti še Polmaraton (maratonina) mesta Gorice. Za ekipno uvrstitev štejejo vsi štirje teki, za posamično pa trije najboljši. Tekači z manj kot tremi odtečenimi polmaratoni bodo ostali praznih rok.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Alessio Milani (Fincantieri atletica Monfalcone) 1:13:03
  2. Paolo Massarenti (G.S. San Giacomo Trieste) 1:13:12
  3. Martin Ocepek (AK Domžale) 1:14:41

Ženske:

  1. Fabiola Giudici (Atletica 2000) 1:25:02
  2. Margherita Spadaro (G.S. Val Rosandra) 1:27:38
  3. Astrid Faganel (Jalmicco corse) 1:27:53

Modri trak, moški:

  1. Italija 1541 točk
  2. Slovenija 1522

Ženske:

  1. Italija 814
  2. Slovenija 227

Skupno:

  1. Italija 2355
  2. Slovenija 1749

Za Italijo so tekli: Milani (1. mesto, 313 točk), Massarenti (2., 312), Mattia Rizzo (Atletica Leone San Marco, 6., 308), Paolo Sacilotto (Atletica Leone San Marco, 8., 306), Filippo De Conto (Hrobert Running Team, 12., 302); Giudici (1., 283), Spadaro (2. 268), Faganel (3. 263)

Za Slovenijo so tekli: Ocepek (3., 311), Žiga Koprivnik (Slovenija, 7., 307), Andrej Mikelj (Poljski tekači, 10., 304), Mirko Janjatovič (Aldo Moro Paluzza, 11., 303), Kristjan Ipavec (ŠD Nanos, 17., 297); Jana Kotar Ilijaš (DLT Filipides, 4., 227)

Vsi izidi so v fotogaleriji.

Fotogalerija 1 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipNzRCR17qAYyMitYtnPmkat11lVEigq-ixRabv4cwwTM4aHLynxhpsNJtYhnvggHA?hl=sl&key=Vm1YMW1NSllZQUJCSXFfRnUycWVqRlB6NXdyazNB

Fotogalerija 2 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipO6_fJ6bfBl8agoH0K9uT1jSgtB__fvaGSJZLmfntAIFsK3JkaYXnFnhpv_aPhyRA?hl=sl&key=Um44MFRfSjB6ejk2aVlCWjlGWndRcURUYkVaOHBB

Fotogalerija 3 (avtor Sergio Marini) je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipMpC4Wq5aDvxOrnk_d_nT3JsASJLDTP-BNnBM1ouAGUqEpMfK1hpazz_oNy7emWSA?key=cWhPeUwtZ3hYTE1zYkRqN1kxX3BhSzNaa1BGVTNR

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=iKv3rm-lFfA&feature=youtu.be

 


VJ (avtor je med pobudniki za Modri trak)