100 ob Mrzli reki tretjič

AJDOVŠČINA

14 12
 2019

Tretja izvedba ultra tekaške preizkušnje 100 ob Mrzli reki je pritegnila 251 tekačev iz šestih držav, največ doslej (in samo en tekač ni prišel do cilja!). Izvedba je preskočila na višjo raven, na 100-kilometrski progi sta slavila Mirko B. Miklič in Nataša Robnik.

Večer pred tekmovanjem, ki je štelo tudi za slovenski Ultratekaški izziv (ob 12-urni kranjski in 6-urni sladkogorski preizkušnji) je slabo kazalo, vreme je grozilo, da bo dodobra skazilo teke. Toda sneg je ostal v višinah – in še tam hitro skopnel -, burja pa se je umirila. Sobota se je naredila s čudovitim soncem in postregla z idealnimi razmerami za ultra tekače, najboljšimi od treh dosedanjih ajdovskih stotic. Stotnija članov ŠD Tekači Vipavske doline je pod taktirko pobudnika tega tekaškega dogodka Andreja Zamana svoje delo opravila odlično in si prislužila pohvale udeležencev.

Tokratna ponudba je bila popolna, ob moški in ženski konkurenci so na vseh treh razdaljah tekle tudi štafete. Na tem področju si ŠD Nanos ne pusti blizu, njegovi tekači so bili tudi najbolj množični, sledili pa so jim Urbani tekači; dokazali so, da niso samo prijetna rekreativna tekaška skupina, so lahko tudi še kako tekmovalni.

Rekorder stotice izpred dveh let Uroš Sojer je tokrat zmagal na polovički, to kraljevsko razdaljo je s svojim značilnim robotskim slogom najhitreje obvladal Mirko B. Miklič. Urošev rekord je obstal, Nataša Robnik, najboljša slovenska ultrašica, pa je bila prva, ki je v Ajdovščini pritekla na cilj stotice  in seveda postavila ženski rekord. Na cilju sta zmagovalca premogla še dovolj svežine za komentiranje, ni jima bilo videti, da sta za njima stotica - in naporna sezona. Nataša je po nekaj letošnjih stoticah in septembrskem Spartatlonu, na katerem je osvojila bron, praktično že končala sezono in se je za stotico v Ajdovščini odločila tako rekoč zadnji hip, kar je za ultraše, ki načrtujejo na dolgi rok, zelo nenavadno. Oba sta bila med tekmovalci, ki so izpeljali vse tri tekme Ultratekaškega izziva in na koncu za ta dosežek v Ajdovščini ponosno prejemali posebna priznanja. Je pa Mirko letos najbrž Slovenec z največ ekstremno dolgimi teki. Spartatlon se mu je tokrat sicer spridil, zato pa je vpisal šest (ali nemara še kakšnega več) uspešnih nastopov reda velikosti 100 kilometrov.

Posebej moramo omeniti družino Jerala. Mama Marjeta je na prejšnjih dveh prireditvah na 50 kilometrov enkrat zmagala in enkrat osvojila srebrno medaljo, oče Borut pa je na tej razdalji dvakrat zmagal. Na tretji izvedbi se je petčlanska družina odločila za štafetni nastop, to je bila premiera. Starša sta si s hčerko Ano ter sinovoma Jakobom in Filipom razdelila 50-kilometrsko progo in med 24 tekmeci je ekipa Let's dance  zasedla odlično sedmo mesto.

Vipavska dolina je ponovno potrdila svoj primat v prirejanju tekov.  Če Primorska velja (ali bi morala veljati) za pravi tekaški raj, to še podčrtano velja za tamkajšnjo dolino in pobočja, ki jo obdajajo.  Tako lahko naštejemo slab ducat tekov, ki jih izpeljejo na sezono, od tega tudi dve festivalski prireditvi z več teki in bogato mednarodno zasedbo, štiri gorske teke in en nočni tek. Ponudba za vse okuse, pri čemer se organizatorji ravnajo po aktualnih svetovnih tekaških trendih: na progah je komaj kaj asfalta, narava je vseskozi v ospredju.

Žal opažamo, da se med posameznimi organizatorji  v dolini pojavljajo sence nerazumevanja. V vipavskem tekaškem društvu so pred meseci opazili (in zamerili) neudeležbo sosedov na njihovem nočnem teku, v Ajdovščini pa je bilo obratno, tam ni bilo videti Vipavcev. Tekmovalnost v tem, kdo bo bolje izpeljal tek, je zdrava in dviguje kakovost, sicer pa je za uspešno delovanje in sodelovanje vseh skupaj veliko bolj koristna tekaška solidarnost, po kateri najbolj slovijo gorski tekači in ultratekači. Naj se organizatorji zgledujejo po svojih odjemalcih …

 

Izidi, absolutno:

100 km, moški:

  1. Mirko B. Miklič 8:29:33
  2. Luka Videtič 8:35:41
  3. Tomaž Kastelec 9:09:54

Ženske:

  1. Nataša Robnik 8:43:05
  2. Anja Komic Golar 11:27:55

Štafete:

  1. Nanos 1 (Nejc Lokar, Petra Tratnik, Aleš Žontar, Andreja Godec, Marko Tratnik) 6:40:16
  2. Urbani tekači 1 (Jasna Platovšek, Matjaž Golob, Jasmina Kozina Praprotnik, Urban Praprotnik, Matjaž Bohinc) 8:09:13
  3. Bagus (Urška Hribar, Boris Velušček, Gašper Hribar, Simona Kuder, Aleš Kuder) 8:35:07

75 km, moški:

  1. Bogdan Robnik 6:20:25
  2. Klemen Boštar 6:34:35
  3. Andrej Fister 6:41:07

Ženske:

  1. Simona Cokan 7:07:07
  2. Elisa Pivetti 7:21:20
  3. Aleksandra Miklavčič 8:45:53

Štafete:

  1. Nanos 2 (Jurij Vidrih, Klementina Lemut, Jerica Kravos, Jernej Krkoč, Klavdij Torkar) 5:09:57
  2. Robijeve ovčice (Jernej Žnidaršič, Varineja Drašler, Blaž Sajovic, Rebeka Petrovčič, Robert Petrovčič) 5:17:11
  3. TKA Power (Karmen Kompara, Erik Karbič, Nežka Taljat  Šulin, Jerca Poznič, Patrik Mikuž) 6:19:10

50 km, moški:

  1. Uroš Sojer 3:48:56
  2. Luka Skočaj 4:06:49
  3. Ciril Totter 4:08:08

Ženske:

  1. Maja Rigač 4:42:59
  2. Alma Rihtaršič 4:54:09
  3. Darja Dugon 5:34:24

Štafete:

  1. TVD 1 Brzina (Valerija Mrak, Saša Pisk, Edi Benko, Žan Žgavc, Jaka Grže) 3:24:34
  2. Nanos 4 (Jana Kotar Ilijaš, Anej Likar, Simon Tratnik, Jasmina Munih, Kristjan Ipavec) 3:24:58
  3. Štafeta vseh vetrov (Ana Rosa, Rok Godler, Jernej Rosa, Monika Bajc Tomšič, Marko Curk) 3:31:36

Vsi izidi so na:
http://www.timingljubljana.si/rezultati.aspx?IDtekme=3790&tip=B

Fotogalerija (LT in Jože Opeka) je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipOcP2I8o3X19wsSDRqP-WZ1-_O1QuKBddJXfWyJ0iELkCASsZ_oVv638HLaDWFMVw?hl=sl&key=ZklhNUtLUk4zWHlnRHNhRHhSaUw2UE1BRjE5NzBB

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=F7EbiRc46vo

VJ