Gorski tek na Tabor in zaključek sezone PGT 2019

GABERJE

01 12
 2019

 

 

 

 

V Gaberju na Ajdovskem sta TD Burja iz Vipave in ajdovsko ŠD PGT na prvi decembrski dan pripravila 11. Gorski tek na Tabor in zaključno prireditev PGT 2019. Zmagovalca sta bila Simon Alič in Klementina Lemut, največji pokal za 20. sezono PGT je ob Aliču dvignila Varineja Drašler, spomnili so se začetkov tega gorskotekaškega pokala, slišali pa smo tudi napoved, da bo ekipa, ki je doslej tako uspešno vodila PGT, svoje delo nadaljevala.

Razmere za tek so bile kar ugodne, za razliko od večine prejšnjih tekov, ko so bile temperature nižje in dež ni prizanašal tekačem, je bila tokratna tekma prijetnejša. Na daljši progi se je merilo 66 odraslih, na krajši otroški pa še osem naraščajnikov, toliko kot lani. Konkurenca je bila med moškimi in ženskami močna, napoveduje, da bo tudi sezona 2020, za katero šteje 11. tek v Gaberju, potekala v znamenju zagrizenih spopadov.

Po porodu (malčici je ime Mihaela, to ime pa v PGT nekaj pomeni) je Klementina Lemut hitro spet na progah, spopadla se je s sezonsko zmagovalko Varinejo Drašler in njeno klubsko kolegico Dominiko Zupančič Valant, predstavnicama novega vala, in zmagala. Mihaela Tušar, najuspešnejša tekmovalka v 20-letni zgodovini PGT, je na poti okrevanja o težji poškodbi in bo kmalu spet grizla v strmine. Leto dni bo starejša Gaja Leban Jež, ki je letos v skupni članski konkurenci zasedla odlično četrto mesto, v najmlajši kategoriji je bila druga, v svoji »domači« otroški kategoriji pa je zmagala – logično. Zanjo trenersko skrbi šampionka Lucija Krkoč, ki se z vzgojo tekačev ukvarja kljub temu, da pričakuje drugega otroka, tako da v letu 2020 lahko pričakujemo nadaljnjo rast talentirane tekačice iz Posočja. Ko smo že pri najboljši v otroških kategorijah, še zaključimo z ugotovitvijo na to temo: otroški teki so na Primorskem še vedno v krizi, če ne bi bilo družin Leban Jež, Močnik in Gruden, vse so s Tolminskega (AD Posočje), bi to poglavje lahko zelo hitro zaprli.

Med moškimi je Simon Alič ponovno zmagal, to je bila njegova jubilejna 60. zmaga v PGT po letu 2010. Za obdobje 2004-2010 ni podatkov o njegovi uspešnosti, teoretično pa bi se dalo temu narediti konec s pregledovanjem poročil o teh tekih, objavljenih v Primorskih novicah, ki so takrat še kazale interes za teke in jih tudi sistematično podpirale (zanimivo, dokler je bilo treba orati ledino, so bile zraven, ko so teki dobili pospešek in se je njihova tržna vrednost dvignila, pa so se jim odpovedale). Še en Gorenjec, Uroš Rozman, je stal na stopničkah in kaže, da so se mu primorski teki prikupili, tako da si lahko obetamo njegovih novih prispevkov h konkurenci tekačev. Tretji je bil Elis Filipič, drugi v skupni razvrstitvi, četrti Simon Strnad pa je bil skupno uspešnejši, tretji; z Elisom sta v primerjavi s sezono 2018 zamenjala mesti.

Tudi tokrat so bili zraven italijanski tekači, zvesti prijatelji PGT, nekaj si jih je priborilo tudi medalje in pokale. Za zanimivost povejmo, da sta na Tabor (ne prvič na tekih PGT) tekla tudi dva Romuna, ki živita in delata v Vidmu.

Slavnostni del nedeljskega srečanja v Gaberju je bil tokrat – zaradi 20. obletnice začetka pokala - še posebej skrbno pripravljen, načrtoval in vodil ga je koordinator PGT Klavdij Čendak. Njegov slog vodenja je tudi tokrat navdušil prisotne tekaške kolege in kolegice, številni pa so se veselili še zlasti njegove izjave, izrečene bolj mimogrede, da ostajata on njegova ekipa zvesti pokalu, ki torej ni v nevarnosti. Pred letom dni so namreč napovedali, da se umikajo iz pokala in mesto prepuščajo drugim, novim ljudem in idejam. Izkazalo se je, da so tovrstni prostovoljci izumrli. Glede vodenja pokala je bil nekoliko natančnejši predsednik ŠD PGT Ivo Kete, proti koncu srečanja je za LT izjavil, da bo sedanja ekipa svoje delo verjetno nadaljevala, odločitev o tem pa naj bi bila sprejeta na začetku januarja, ko se bodo na tradicionalnem letnem sestanku zbrali koordinatorji pokala in organizatorji tekov.

Spomnili so se začetkov pokala pred 20 leti, o tem sta govorila Tone Golob, ki se je domislil pokala, in Dušan Pavlica, ki je prvi dve leti obdeloval izide in se s Primorskimi novicami dogovoril o prevzemu medijskega sponzorstva, po katerem je pokal, tako kot pokal ravninskih tekov, dobil močan pospešek. Prvo leto je bilo v pokalu pet tekov, zadnja leta jih je 20 ali še kakšen več, pred dvema desetletjema so tekači nastopali še v gojzerjih in pumparcah, se je spomnil Tone, Dušan pa je bil navdušen nad tem, kako se je pokal razrasel v dveh desetletjih.

Posebne pozornosti sta bila deležna Simon Alič in Mihaela Tušar, najuspešnejša tekača v zgodovini PGT s sedmimi oziroma devetimi naslovi. Ta zgodovina pa premore še precej drugih zanimivosti, saj so na tekih PGT nastopali (in še nastopajo) številni osvajalci medalj z velikih tekmovanj, tudi svetovni prvaki.

Seznam tekov sezone 2020 še ni izdelan, večjih sprememb v primerjavi z minulo pa naj ne bi bilo. No ja, nekaj jih seveda bo, denimo pri gorskem teku na Sabotin, ki naj bi ga izpeljali kot kronometer …

 

Izidi 11. Gorskega teka na Tabor:

Absolutno, moški:

  1. Simon Alič (ŠD Nanos) 23:14
  2. Uroš Rozman (AD Olimpik) 23:28
  3. Elis Filipič (Endorfin) 23:40

Ženske:

  1. Klementina Lemut (ŠD Nanos) 25:02
  2. Varineja Drašler (TK Šmarnogorska naveza) 26:35
  3. Dominika Zupančič Valant (TK Šmarnogorska naveza) 29:43

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Denis Štenkler (TK Šmarnogorska naveza)
člani: Uroš Rozman
st. člani: Elis Filipič
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Danilo Pudgar (TD Burja)
ml. članice: Varineja Drašler
članice: Mojca Rebec Fučka (Atletik Ajdovščina)
st. članice: Klementina Lemut
ml. veteranke: Melita Lemut Bajec (Col)
veteranke: Urša Trobec
st. veteranke: Tea Bajc (Atletik Ajdovščina)
ml. dečki: Luka Močnik (AD Posočje)
ml. deklice: Vita Leban Jež (AD Posočje)
st. dečki: Tai Bajec
st. deklice: -


Izidi PGT, sezona 2018:

Absolutno, moški:

  1. Simon Alič 1095 točk
  2. Elis Filipič 1030
  3. Simon Strnad 1015

Ženske:

  1. Varineja Drašler 1090
  2. Mihaela Tušar 1055
  3. Urša Trobec 1020

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Anej Likar (ŠD Nanos)
člani: Simon Razpotnik (KGT Papež)
st. člani: Elis Filipič
ml. veterani: Borut Mlakar (ŠD Šentviška gora)
veterani: Simon Strnad
st. veterani: Stane Homec (ŠD Poljane)
super veterani: Zvonko Šulin (TKK Srpenica)
ml. članice: Varineja Drašler
članice: -
st. članice: Tina Šorli (PD Podbrdo)
ml. veteranke: Nataša Drašler
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Marta Šorli (PGT)
ml. dečki: Luka Močnik
ml. deklice: Anuška Gruden (AD Posočje)
st. dečki: -
st. deklice: Gaja Leban Jež

Vsi izidi so na
http://www.primorskigorskiteki.si/

Fotogalerija 1 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipPPkHDLlfctgzsuezifJf-bNWhEYdLhyZiHuvE-oW31SFikqGRmwuH58pc5NTIilg?hl=sl&key=UGlsWE40NWhvTmN4M0ZYa2EzZ1FqZDdPMjQ2MkhB

Fotogalerija 2 je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipN2Tuk2_uEBuKnSaGK8TebEHi3tFH96dqfBX00RV8aS6oe6fc-NwbcKGUJiypq8gA?hl=sl&key=d2tIdHhnYnRlY1ZGd2hhY0pkbnJYdkNTVlUyVVBR

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=tMCeXOK8afE&feature=youtu.be

 

VJ