Dve desetletji primorskih gorskih tekov

PRIMORSKA

27 11
 2019

V nedeljo, 1. decembra 2019, se bo izteklo dvajseto tekmovalno leto v primorskem gorskotekaškem pokalu. V Gaberjah na Ajdovskem nas bodo organizatorji pokala Primorski gorski teki, kot se pokal imenuje zadnjih devet let, spomnili na prehojeno pot v tem (prvem slovenskem) gorskotekaškem pokalu, v katerem sta največ skupnih zmag zbrala Mihaela Tušar (9) in Simon Alič (7). Ob 10. uri bo na sporedu tek na Tabor, prvi v sezoni PGT 2020, po njem pa se bo začela zaključna slovesnost PGT 2019. Vabljeni vsi, ki so vam gorski teki pri srcu in ki ste v minulih dveh desetletjih prispevali svoj znoj in dobro voljo v ta primorski pokal.

Ko se je pokal primorskih ravninskih tekov približeval koncu svojega prvega desetletja, se je Tonetu Golobu, doma s Cerkljanskega, porodila ideja o oblikovanju še enega primorskega tekaškega pokala, tokrat specializiranega za gorske teke. Skupaj z organizatorji še drugih takratnih gorskih tekov so jo izpeljali v letu 2000. Primorski pokal gorskih tekov, to je bilo njegovo prvo ime, je v prvem leltu obstoja ponudil pet tekov: kobariško Prdelo, podbrško Črno prst (najstarejši gorski tek na Slovenskem), cerkljansko Kojco, podnanoški Nanos in še en kobariški tek, pod Krn (v Drežnico). Skupna zmagovalca sta bila Marko Šubic in Olga Grm, ki so jima sledili Marjan Gabršček in Matej Krebs ter Urša Trobec in Metka Čufer. 16-letni Mitja Kosovelj je bil četrti, njegova 12-letna sestra Mateja pa je odtekla samo tek na Nanos in se ni uvrstila na končno točkovno razpredelnico. Njun oče Edvin je tekel na Nanos in Prdelo, za uvrstitev konec leta mu je zmanjkal en tek.

Sežančan Dušan Pavlica, član vodstvene ekipe pokala, je ob izteku prve sezone pokala v besedilu, s katerim je uredništvu Primorskih novic predstavil gorske teke in pobudo, da PN prevzamejo medijsko pokroviteljstvo, zapisal: »Mlad človek si z gorskim tekom pridobiva delovne navade, vztrajnost; nauči se premagovati ovire, ki bi se mu sicer morda zdele nepremagljive, se spoprijemati s problemi ter jih reševati, živeti zdravo in organizirano … Premagovati te napore zmorejo samo najbolj vztrajni in odločni, nagrajeni pa so z lepoto doživetij premaganih strmin in doseženih ciljev … Resda so tekme tekmovanje s sotekmovalci, pomeriš se z državnimi reprezentanti ali celo z mednarodno uveljavljenimi tekmovalci, s sposobnejšimi od sebe, vendar je gorski tek prej tekma samega s sabo, ostali tekmovalci so samo orientacija in spodbuda.« Primorske novice so prek svoje sobotne izdaje Sobote sprejele pobudo in prevzele medijsko sponzorstvo.

Drugo leto pokala, z dodatkom v imenu »za pokale Sobote«, je medijska podpora s temeljitim napovedovanjem in poročanjem s tekov krepko podaljšala seznam udeležencev. Primorske novice so pokal podpirale v obdobju 2001-2008. Izide je prvi dve leti urejal Dušan, tehnične organizacijske zadeve pa so bile v rokah Toneta in Mitje Trohe, oba sta bila člana Mladinskega društva Vidaunk iz Orehka pri Cerknem, organizatorja teka na Kojco. Vidaunk je leta 2002 prevzel tudi urejanje izidov. Pokal je vodil do leta 2007, ko je vajeti prevzel Klavdij Čendak s svojo ekipo, njegova desna roka pa je bil – in je še sedaj – Ivo Kete. Naslednjih 12 let je bilo obdobje razcveta pokala, ki je svojo ponudbo s petih razširil na 20 tekov in še kakšnega več ter si zagotovil čvrsto sponzorsko podporo, vključno s pomočjo koprske športne zveze in Fundacije za šport. Leta 2011 je bilo ustanovljeno Športno društvo Primorski gorski teki, pokal pa je prevzel poimenovanje PGT. Ob koncu lanske sezone je Klavdij razglasil, da se njegova ekipa umika in da bo mesto prepustila drugim, organizatorjem, ki bodo pokalu dali novo energijo in ga posodobili. V nedeljo torej lahko pričakujemo novico o tem, kakšen je bil odziv na Klavdijev poziv in kaj PGT čaka v nadaljevanju njegove poti. Pristavimo še, da Tone pokal od leta 2012 podpira še v sponzorski obleki, kot družba BLT Idrija.

Ob zaokroženih dveh desetletjih PGT je zanimiv pogled na sezname tekačev, ki so v teh letih sodelovali in krojili zgodovino prvega slovenskega gorskotekaškega pokala. Na seznamu z letnico 2000 so ob že navedenih najboljših še tekače (naštejmo le nekatere, z opravičilom, da smo zagotovo pozabili nekatere, ki jih ne bi smeli), ki tudi po dvajsetih letih še dokaj redno nastopajo v pokalu:  Benedikt Ličen, Marko Tratnik, Danilo Pudgar, Slavko Prezelj, Peter Macuh, Martin Štendler, Leon Kos, Darko Hrovatin, Ivan Valentinčič, Sergeja Lipušček, Marta Šorli (prej Kofol) … Na seznamu starejših veteranov (govorimo o letu 2000!) najdemo tudi – če omenimo le najstarejše - Eda Teraža (letnik 1937), Jako Reša (1935), Alberta Lazarja (1937), Claudia Favo (1935), Maria Šinkovca (1937), Virgilia Zecchinija (1939), najstarejšega Vinka Bizjaka (1931) in Severina Godino (1939), med dekleti pa ob Olgi Grm (1949) še Mimi Klinkon (1943), Silvo Trontelj (1943), Hedviko Kotar (1948), Liviano Times (1949) ter najstarejši Marijo Žmavc in Marino Geic (obe 1942).

Na seznamu zmagovalcev sezon se največkrat pojavljata Mihaela Tušar, devetkrat, in Simon Alič, sedemkrat. Najbliže Aliču je Simon Strnad s štirimi naslovi, za Mihaelo pa je z dvema najbolj cenjenima pokaloma samo Urša Trobec. Najmlajša zmagovalka je bila Mateja Kosovelj, pokal je osvojila pri trinajstih letih, ko se je začenjala njena pot na mednarodno sceno, ki jo je tlakovala s številnimi medaljami in pokali, v družbi (v primorskem pokalu manj prisotne) še ene velike šampionke Lucije Krkoč in najuspešnejšega slovenskega gorskega tekača vseh časov Mitje Kosovelja.

Zmagovalci PGT:

2000 Olga Grm, Marko Šubic
2001 Mateja Kosovelj, Matej Krebs
2002 Urša Trobec, Mitja Kosovelj
2003 Simona Žabjek, Ivan Urh
2004 Urša Trobec, Igor Carl
2005 Mihaela Tušar, Marjan Zupančič
2006 Marta Šorli, Stanko Čufer
2007 Mihaela Tušar, Simon Alič
2008 Vanja Krapež, Simon Alič
2009 Katja Rakušček, Klemen Triler
2010 Mihaela Tušar, Simon Alič
2011 Mihaela Tušar, Simon Alič
2012 Mihaela Tušar, Borut Malavašič
2013 Jana Bratina, Simon Alič
2014 Ana Čufer, Simon Strnad
2015 Mihaela Tušar, Simon Strnad
2016 Mihaela Tušar, Simon Strnad
2017 Mihaela Tušar, Simon Strnad
2018 Mihaela Tušar, Simon Alič
2019 Varineja Drašler, Simon Alič

 

VJ