Premiera Vipavskih nočnih 7

VIPAVA

09 11
 2019

ŠD Vipava je tik pred martinovim pripravil premiero nočnega teka Vipavskih nočnih 7. Teklo je 25 tekačev, zmagala sta Anej Likar in Maruša Cijan Brkič. To je bil butični tek, z malo udeleženci, za katere pa so izvrstno poskrbeli, in celo z mednarodnim obeležjem, saj je bila med tekačicami tudi Rusinja Elena Safonova.

Vipavski tekaški organizatorji so menili, da sicer bogati tekaški ponudbi Vipavskega manjka krajši nočni tek, potem pa so se prešteli in ugotovili, da ga lahko izpeljejo sami. Po enkratnem prestavljanju termina (napoved slabega vremena v oktobru) so 9. novembra povabili na Vipavskih nočnih 7, sedemkilometrski tek z 260 višinskimi metri. Načelno so prijave zaključili že nekaj dni pred tem datumom, a so na dan tekme sprejemali še nove tekače. Udeležba, 25 tekačev (bila je prisotna tudi Ljubljana, pogrešali pa smo še kakšnega tekača iz domačih logov), ni bila ravno številna, a to se dogaja večini prvih izvedb tekov. Na isti dan se je teklo tudi na Krasu, tamkajšnji Tekaški pozdrav jeseni je bilo lepo pripravljen in množično obiskan, je povedal Ervin Furlan, ki je prišel pozdravit udeležence nočnega teka.

Zmagala sta Ajdovec Anej Likar s poltretjo minuto prednosti in Maruša Cijan Brkič iz Ljubljane, od koder na Primorsko prihajajo Maruše zmagovalke, kot recimo Maruša Mišmaš, zmagovalka 8-kilometrskega teka na premieri Istrskega maraton. Maruša je bila prva z udobno prednostjo 44 sekund. Za tek je izvedela ob pregledovanju tekaških napovednikov in se ji je zazdelo, da bi utegnil biti tek zanimiv. Prišla, videla, zmagala, domov pa odnesla pokal, dve steklenici vina, spominsko majico – in zabojček kakijev, ki jih je pridelal vodja organizatorjev Darko Hrovatin. Ni bila nezadovoljna.

Organizatorji so imeli nekaj sreče z vremenom, so pa morali dopoldne, takoj ko je končalo deževati, na progi odpraviti posledice moče – in jo seveda označiti. Kljub temi in le minimalnem številu usmerjevalcev ni bilo težav z orientacijo, niti spolzek teren in strmina navzdol nista povzročala večjih težav, le kakšno prasko smo zabeležili. Tekači so za 15 evrov prejeli tradicionalno vipavsko steklenico belega s posebno nalepko, spominsko majico z dolgimi rokavi, po prihodu na cilj pa so jim ponudili še vipavski narezek in številne pijače (vsega je bilo na pretek). Vtisi udeležencev so bili krepko pozitivni, prva izkušnja organizatorjev tudi, zato je Hrovatin že lahko povabil na drugi tek 18. oktobra 2020. Premiera je samo enkrat, ta je zdaj mimo, morda pa bodo ponovitve podobno prijetne.

Ni nepomembno: tek se je začel ob 17.30, tekači so se domov odpravili že ob 19.05.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Anej Likar (ŠD Nanos) 30:28
  2. Matej Kolenc (ŠD Vrhpolje) 33:09
  3. Dejan Žibert (Amfibija) 33:44

Ženske:

  1. Maruša Cijan Brkič (AD Kronos) 37:12
  2. Kristina Vanceta (Vipava) 37:56
  3. Elena Safonova (Ljudstvo tekačev) 43:29

Vsi izidi so v fotogaleriji, ki jo najdete na:
https://photos.google.com/share/AF1QipOCpeTcdzNLrnFcyOWRJmwC0vkgPDN4A0KIJv1z-E0KAKBha9IMyU_WtngtUiTTow?hl=sl&key=bldlOXZyelV1RHJES1oxV0l4MkpqYkkwbXZKTzhR

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=F1GZdxNkZmc&feature=youtu.be


VJ