3. Tek treh vrhov

SOLKAN

02 11
 2019

Pod okriljem novogoriškega javnega zavoda za šport je tekaški kolektiv Počasni, a drzni prvo soboto v novembru ob pomoči organizatorjev še nekaterih trejl tekmovanj na Primorskem tretjič izpeljal Tek treh vrhov (Sabotin, Sveta gora, Škabrijel). Na cilju smo našteli 297 tekačev iz šestih držav, zmagovalca najdaljše od treh prog, 58-kilometrske, sta bila Ivan Hrastovec in Urša Trobec.
Vreme je bilo prireditvi srednje naklonjeno, petkov sončni dan je bil v soboto le še prijeten spomin, je pa bila sobota precej prijaznejša od nedelje, tako da so bili tekači z rosenjem in spolzko progo, ob ne prenizki temperaturi, pravzaprav zadovoljni. Organizatorji so se trudili, telovadnico na prostem, kot rad pove njihov karizmatični vodja Renato Lešnik, goriški tekaški guru, so z veliko truda in prizadevnosti dobro uredili, prav tako je tudi večina drugih funkcij delovala na višini.

Proge, speljane po čudovitem naravnem okolju in mimo pomnikov zgodovine, z vključevanjem veslaških prvin, so tudi tokrat očarale tekače.

Udeleženci so bili zadovoljni, vendar ne vsi. Nekateri, predvsem tisti hitrejši, so imeli pripombe na označevanje oziroma usmerjanje ob progah. V pogovorih s tekači, kolikor smo jih opravili na cilju, smo zaznali kar nekaj nezadovoljstva, ki je verjetno botrovalo tudi odsotnosti nekaterih osvajalcev medalj s podelitve. Matic Plaznik, prvi zmagovalec sobotnih tekov, se je dvakrat moral vračati in preverjati pravilnost smeri, vendar ga spričo njegove kakovosti to ni stalo zmage. Varineja Drašler (in še nekaj njenih sotekačev) je ocenila, da je zaradi pomanjkljivega usmerjanja izgubila precej, morda celo deset minut in verjetno zmago, Anžetu Česnu na najdaljši progi ni bilo jasno, kako se je nenadoma pred njim znašel tekmec, ki je prej tekel za njim … To so samo tekači, ki so se borili za stopničke, za njimi jih je bilo še nekaj s podobnimi vprašanji, med počasnejšimi pa tovrstnih pripomb nismo slišali.
Organizatorji opozarjajo na dejstvo, da morajo trejl tekači že v izhodišču orientaciji posvečati več pozornosti kot cestni tekači, ker to zahteva sam tek v naravnem okolju. To vsekakor drži, praktično na vsakem trejlu kdo zaide, res pa je, da – vsaj v zadnjem času – tako številnih težav na trejlih nismo bili vajeni.

Morda bomo slišali še kakšno mnenje, javna razprava (na Facebooku?) bi pomagala pri iskanju odgovorov na odprte dileme.

 

Izidi, absolutno:

58 km, moški:

  1. Ivan Hrastovec (UTVV Race Team) 6:01:09
  2. Andrej Lindič (ŠD Postojna teče) 6:55:49
  3. Ajet Mani (Italija) 6:56:32

Ženske:

  1. Urša Trobec (KGT Papež) 8:11:16
  2. Tina Medved (ŠD SENG) 8:40:45
  3. Leja Fostnerič 9:16:11

28 km, moški:

  1. Janez Žen 2:48:52
  2. Aleš Debeljak (ŠD Ljubljanske mlekarne) 2:52:24
  3. Alessandro Trampus (Italija) 3:03:46

Ženske:

  1. Kristina Kržišnik 3:44:10
  2. Asta Gregorič 3:48:37
  3. Tina Oberstar (ŠD Postojna teče) 3:52:46

12 km, moški:

  1. Matic Plaznik (Gledring-Withcar) 57:58
  2. Elis Filipič (Endorfin) 59:44
  3. Gašper Klanjšček (TK Šmarnogorska naveza) 59:54

Ženske:

  1. Nika Mazi 1:13:48
  2. Varineja Drašler (TK Šmarnogorska naveza) 1:16:15
  3. Kristina Vanceta 1:19:33

Vsi izidi so na:
https://www.sportotime.com/slv/koncane_dirke

Fotogalerija je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipPV5hvU9X_1xbyRkKbmkovMQpohB7KylKgJU9M8cwPZUHW-cGfBNbKcGW7P_rreJw?hl=sl&key=UzBueWpDenpQYUMtczlCbUtyc2QzMjBmSU02Zmln

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=el2-RPQLF3M&feature=youtu.be

 

VJ