22. Gorski tek na Nanos

PODNANOS

13 10
 2019

PD Podnanos je 13. oktobra 2019 pripravil 22. izvedbo Gorskega teka na Nanos v spomin na Fabjana Furlana. Na cilju smo našteli 90 tekačev vseh starosti, najhitrejša sta bila Stanko Janžekovič in Klementina Lemut, ki je popravila (svoj) rekord za ženske. Na Nanosu se je iztekla sezona Primorskih gorskih tekov 2019, v kateri sta končna zmagovalca Simon Alič in Varineja Drašler (neuradno).

Na zadnjem teku v sezoni PGT smo doživeli rekord proge za ženske in presenetljiv poraz Simona Aliča – na njegovo 60. zmago po letu 2010 bomo tako še malo počakali. Simon po sobotnem nastopu na Šmarni gori v nogah ni imel dovolj dinamita, da bi ugnal odličnega Stanka Janžekoviča, ki se je ob koncu sezone posvetil nekaterim tekom PGT, a doslej dalj kot do drugega mesta ni prišel. Poleg tega Simon še ni pozdravil ahilove tetive in nog ne obremenjuje na polno. Na tretjem mestu smo videli Nejca Lokarja, sicer močnejšega na ravnini, a bi lahko tudi na gorskih tekih prišel do lepih dosežkov.

Med ženskami je bila najhitrejša Klementina Lemut. Svoj najboljši izid na Nanosu je izboljšala za skoraj minuto, in ker je bil tisti čas rekord, je logično, da je lastnica tudi novega najboljšega časa proge. Očitno je po rojstvu spet v odlični formi in morda lahko pričakujemo, da se bo njena gorskotekaška kariera zdaj nadaljevala na še višji ravni. Druga je bila Varineja Drašler, dan prej druga najhitrejša Slovenka na Šmarni gori (za Barbaro Trunkelj, tačas najboljšo v državi). Kljub težkim nogam je Varineja za Klementino zaostala le za dobro minuto in se zelo približala staremu rekordu. Tretja je bila Veronika Krečič. Komaj 13-letna Gaja Leban Jež je za konec sezone zasedla šesto mesto, in to po Šmarni gori, na kateri si je zagotovila zmago v slovenskem pokalu. Po neuradnem izračunu je Gaja v PGT skupno peta (v kategoriji druga), v naslednjem letu pa si želi priti na stopničke. Tokrat je Klementinini zmagi na vrhu stopničk za kategorijo mlajših veterank pridružila njena sestra Melita.

Sodeloval je tudi Jošt Lapajne, a ne kot tekač, temveč kot trener. Na tekmo je pripeljal šest otrok, še trije člani TSK Idrija pa so tekmovali na rolkah.

Zadnja tekma je določila še nekaj zmagovalcev kategorij za sezono, večina pa jih je bila znanih že prej. Naštejmo zmagovalce PGT 2019, seveda neuradno – uradni izidi bodo razglašeni na zaključni prireditvi v Gaberjah 1. decembra 2019: Varineja Drašler, Tina Šorli, Nataša Drašler, Mihaela Tušar, Marta Šorli, Anej Likar, Simon Razpotnik, Elis Filipipč, Borut Mlakar, Simon Strnad, Slavko Prezelj, Zvonko Šulin. Med članicami ni nobena tekmovalka izpolnila pogoja šestih nastopov. Za otroška kategorije nimamo podatkov.

V absolutni razvrstitvi so na stopničkah ob zmagovalcih Simonu Aliču in Varineji Drašler še Elis Filipič in Mihaela Tušar ter Simon Strnad in Urša Trobec.

Na Nanosu ni bilo Urše Trobec, ki je bila na vseh predhodnih tekih, je pa tudi 20. tek opravil Mitja  Farkaš. Urša je, tudi to so neuradni podatki, edina z 19 teki.

Na isti dan in v istem času je TSK Nanos pripravil tudi rolkarski vzpon na Nanos, 2. Tinetov memorial. Z veliko prednostjo je zmagal Marko Tratnik, med ženskami pa je bila najhitrejša Jasmina Munih. Tekmovalo je 19 športnikov.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Stanko Janžekovič (AD Železniki) 31:35
  2. Simon Alič (ŠD Nanos) 32:25
  3. Nejc Lokar (ŠD Nanos) 32:49

Ženske:

  1. Klementina Lemut (ŠD Nanos) 35:22
  2. Varineja Drašler (TK Šmarnogorska naveza) 36:45
  3. Veronika Krečič (ŠD Nanos) 38:26

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Anej Likar
člani: Nejc Lokar
st. člani: Stanko Janžekovič
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Marko Leban (Hiplex Team)
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Danilo Pudgar (TD Burja)
ml. članice: Varineja Drašler
članice: Ana Rosa
st. članice: Klementina Lemut
ml. veteranke: Melita Lemut Bajec (Col)
veteranke: Ivi Žlogar (Pulse Performance)
st. veteranke: Janja Torkar Božič (ŠD Nanos)
ml. dečki: Jan Vidrih
ml. deklice: Anuška Gruden (AD Posočje)
st. deklice: Maruša Velikajne (TSK Idrija)

Vsi izidi so v naši fotogaleriji 1, objavljeni pa bodo tudi na:
http://www.primorskigorskiteki.si/index.php/rezultati-2019

Fotogalerija 1 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipPnD8BR_XcBlfFBpNWcUWrbooJTBobo3GDpNLuHElTdUzoj1jVgGV3asFy02pzLiQ?hl=sl&key=OVFfVVc3UHBLM1gzWkFoWktIVlpSYVVlNmdLUlpB

Fotogalerija 2 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipOmVLfNHWk1zjRV5snFwc6RI1PP_PF4hJnkERqTekWLpChHrQPITy14CeD3Bd6cHw?hl=sl&key=RG9zeTBNYjhQVVZuODdwandvbTBzR2F1Z29XNjJ3

Fotogalerija 3 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipOHgCJYM8xyv1Son03URRO0AuMNaRBZZBY2P9ZZEGuV1tD2imYkW3l3BgSM_TW0CQ?hl=sl&key=STBBOElIdUNac0YwYkpzeG1BS25QVjVWd0kxWFhn

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=2VmLm0qIVJ8&feature=youtu.be

VJ