X-tek Dimnice šestič

SLIVJE

15 09
 2019

Ljudstvo tekačev je skupaj s soorganizatorji 15. septembra, na prazni češp, v Slivju izpeljalo šesti X-tek Dimnice. Teklo je 78 tekačev, ob Slovencih še številni Italijani in ruska tekačica, najhitrejša pa sta bila Edi Benko in Nicol Guidolin.

Dan je bil lep, v Slivju se je tokrat zbralo zelo veliko obiskovalcev kraške jame, s svojo številnostjo so kar presenetili člane Jamarskega društva Dimnice, ki so ob varovanju tekačev opravili še štiri vodenja po Dimnicah. Člani Jamarske zveze Slovenije so v podzemlje ponesli tudi Blaža, ki zaradi invalidnosti sam nikoli ne bi mogel na ogled jame.

Za zmago sta se tokrat neposredno, z istočasnim startom, merila predvsem Edi Benko  in Žan Žgavc, oba letnika 1999, oba jamarja. Hitrejši je bil Edi, ki redno teče na gorskih tekih PGT, Žan pa je bil tretji, kajti med njiju se je vrinil nerjaveči zamejski tekaški veteran Paolo Glavina. Visoko je bil še en veteran, Izolan Asim Kaltak, letnik 1957, uvrstil se je na šesto mesto. Najstarejši tekač je bil Sergio Englandi, letnik 1939.

Med ženskami je slavila Nicol Guidolin. Na svoj račun je pripisala tretjo zmago, ob dveh drugih mestih. Bila je zelo hitra, zaostala je samo za tremi najhitrejšimi moškimi. Nicol v Slivje vedno pride z velikim veseljem, organizatorji pa se vselej razveselijo njenega optimizma in prijaznosti, ne samo tekaške hitrosti. Druga je bila Annalisa Muran, tretja pa Rusinja Elena Safonova, sicer tudi članica ekipe organizatorjev.

Priznanja najhitrejšim je podeljevala županja občine Hrpelje-Kozina, glavne pokroviteljice teka, Saša Likavec Svetelšek.
Izvedbo teka je tokrat prvič vodil Simon Rusjan. Pred razdelitvijo priznanj so izžrebali praktične nagrade, najbolj dragocene sta prispevala Track&Field z Bazovice in Petzl, katerega naglavne lučke ne bi mogle najti boljših uporabnikov, kot so obiskovalci kraškega podzemlja.

To je bila prva etapa mednarodne Jamske kombinacije, druga, tek skozi Briško jamo (Grotta Gigante) bo na sporedu 24. novembra 2019. Najboljših pet moških in pet žensk bo prejelo še posebna priznanja.  Organizatorji teka skozi Briško jamo Cronotraversata del Maestro so sporočili, da bodo vsi udeleženci X-teka pri njih deležni posebnega popusta, za prijavo bodo namesto 18 plačali 15 evrov.

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Edi Benko 16:11
  2. Paolo Glavina 16:21
  3. Žan Žgavc 16:37

Ženske:

  1. Nicol Guidolin 16:43
  2. Annalisa Muran 20:29
  3. Elena Safonova 21:04

Vsi izidi so v fotogaleriji:
https://photos.google.com/share/AF1QipNEF0ODQb-tDAhmfY--zk_kQYzbDjTfcAvlxvXMVtFQdnmGFPdNW7bsVY6AoCGq-Q?hl=sl&key=ZVhwNmFPYXdfbGtEOS1NN1lMancwcDFQbFZWdXJ3

Fotogalerija 2 je na:

ttps://photos.google.com/share/AF1QipOJY9lDLqUBT2RENTJNjXJv_qX-j8iW7nGOaMVPNu7CtpaqIVwjZ_1_84Z_vZ6J8Q?key=eXNYOG1YZUNFd1R3Vl9ET3drMnlaNThuRm5RNG5n

Fotogalerija 3 je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipPlUMaAgbFnfuqWFtOEp-iFoNC_-HLnc_CJbyHDMAJIPpATsnN2ZvGC1E5NE_wBRw?key=MEk0OFBfSXczWFZSd2MzQXdiZ0Jlcjh6UUIzc1Jn

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=ZiH48oBgJeY&feature=youtu.be

 

VJ