26. Gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst

PODBRDO

07 09
 2019

PD Podbrdo, ki praznuje svojo 60-letnico, je na prvo soboto v septembru pripravilo 26. gorski tek na Črno prst, veljaven za točke PGT in Pušeljc štirih primorsko-gorenjskih gorskih tekov. Zmagala sta Simon Alič in Varineja Drašler, ki si je že zagotovila skupno zmago v PGT za letošnje leto.

Teklo je 109 tekačev, med njimi tudi tokrat s startno številko, ki je enaka zaporedni oznaki teka, Peter Čufer, eden od treh tekačev, ki so se v zgodovino vpisali kot udeleženci prvega slovenskega gorskega teka, edini, ki je odtekel vseh 25 tekov doslej (lani je tek preprečilo neurje). Spomnimo, zgodba o slovenskih gorskih tekih se je začela 9. avgusta 1970 s prvim tekom na Črno prst.

Zmagovalca 6,3 kilometra dolgega teka s 1.320 metri vzpona sta Simon Alič in Tina Klinar. Oba sta na tej tekmi že slavila, Tina pred dvema letoma, Simon pa je bil takrat tretji in je tokrat tekel dve minuti hitreje (Tina je bila za dobre tri minute počasnejša). Za Simona je bila to 58. zmaga v PGT, za Tino pa četrta, beleženo od leta 2010 naprej.

Vreme ni bilo neprijazno, lahko bi lahko bilo (lanske izkušnje) precej slabše. Na vrhu razgleda ni bilo, vrh Črne prsti je bil v megli. A Simona to ni kaj dosti motilo, kmalu po startu je ubral svoj ritem in prvi prečkal ciljno črto. Za Tino je na drugo mesto pritekla Varineja Drašler in postala skupna zmagovalka PGT 2019, saj je nobena od tekmic ne more več ujeti. Tretja je bila neverjetna Mihaela Tušar, ki je odlično opravila s to kraljevsko progo. Med moškimi je drugi v cilj pritekel Stanko Janžekovič (drugi je bil tudi na Širokem), tretji pa je bil Dušan Globočnik Soudi.

Letošnja zmagovalka PGT Varineja se je teka udeležila nenačrtovano ter z nekaj treme zaradi težavnosti in ugleda teka. Pohvalila je trud organizatorjev in se zahvalila navijačem, skupno zmago pa komentirala z besedami: "Sicer sem si v letošnji sezoni tekov PGT priborila že kar nekaj lepih mest na stopničkah, vendar skupnega točkovanja nisem podrobno spremljala, zato me novica o skupni zmagi v absolutni konkurenci med ženskami preseneča. Glede na to, da moja tekaška pot traja šele slabi dve leti, je takšen dosežek krepko nad mojimi pričakovanji. K temu so, poleg treninga, definitivno pripomogli spodbujanje staršev, sotekačev in navijačev ter vsa nova prijateljstva, ki so se spletla na tekih. To je tudi tisto, kar v PGT šteje največ."

Nekaj skrbi med tekači je vzbudila informacija, da tokrat ne bo mogoče na cilj dostaviti prtljage tekačev. Izteklo se je brez večjih težav, saj ni bilo hujšega mraza ali padavin. Pa tudi na vrhu so organizatorji poskrbeli, da tekačev ni preveč zeblo, kot vsako leto jih je dočakala sadna kupa s smetano, ob njej pa topel čaj.

Razglasitev z okrepčilom so pripravili pri gasilskem domu v Podbrdu. Razdelili so tudi priznanja tekačem, ki so odtekli vse štiri teke Pušeljca. Letos jih je bilo 45, od tega 35 moških in 10 žensk.

Naslednji tek iz serije PGT bo prestavljeni tek na Colu, izpeljali ga bodo v nedeljo, 22. septembra, start pa bo kasneje kot običajno, od 13.30.

 

Izidi:

Moški absolutno:

  1. Simon Alič (ŠD Nanos) 53:27
  2. Stanko Janžekovič (AD Železniki) 56:42
  3. Dušan Globočnik (KGT Papež) 59:19

Ženske absolutno:

  1. Tina Klinar (KGT Papež) 1:06:48
  2. Varineja Drašler (TK Šmarnogorska naveza) 1:08:27
  3. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 1:10:09

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Marko Abram
člani: Bojan Ambrožič
st. člani: Stanko Janžekovič
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Simon Strnad (ŠD Nanos)
st. veterani: Tone Karničar (GRS Jezersko)
superveterani: Boris Drole
ml. članice: Tina Klinar
članice: -
st. članice: Tina Šorli (PD Podbrdo)
ml. veteranke: Vida Drole (PD Podbrdo)
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Marta Šorli (PGT)
člani GRS do 40 let: Martin Štendler (GRS Tolmin)
člani GRS nad 40 let: Jure Vajs (GRS Mojstrana)
domačini (območje PD Podbrdo): Marko Abram
domačinke (območje PD Podbrdo): Vida Drole


Vsi izidi bodo objavljeni na:
http://www.primorskigorskiteki.si/index.php/rezultati-2019

Fotogalerija je na:

Povezava

 

AL, VJ