5. dobrodelni Postojnski tek

POSTOJNA

31 08
 2019

ŠD Postojna teče je v sodelovanju s poletnim kulturnim festivalom Zmaj 'ma mlade zadnjo soboto v avgustu petič pripravilo dobrodelni Postojnski tek. Lansko udeležbo so podvojili, na cilju smo našteli približno 60 otrok in 170 odraslih tekačev, na 10-kilometrski progi sta zmagala Matej Jurančič in Klementina Lemut, na 5-kilometrski pa Fillipo Pagavino in Zdravka Penko.

Tokratna udeležba je organizatorje prijetno presenetila, teklo je dvakrat več tekačev kot lani. Proračun je podprlo precejšnje število sponzorjev, od postojnske občine naprej, tako da so tekači, ob predhodni prijavi so za startnino odšteli 10 evrov, za svoj denar dobili veliko: dobro izvedbo teka, vrečko, topli obrok (joto), sadje na cilju, majico, najboljši nagrade, koncu pa je žreb razdelil še nekaj praktičnih nagrad. Povejmo, da je njihova spletna stran (skupaj s FB profilom) zelo dobro urejena, pregledna in informativna, ena boljših  tekaških.

Progo so tekači hvalili. Organizatorji so uspeli progi za odrasle izpeljati v dobršni meri mimo prometnic, nekaj več vzponov pa tekmovalcev ni motilo. Nasprotno, trasi sta jim všeč, le z reditelji ju niso uspeli pravočasno dovolj temeljito pokriti, tako da je – na primer – zmagovalec krajšega teka zašel, kar pa mu ni odvzelo veliko časa in je ohranil prednost pred mlajšim tekmecem istega imena na drugem mestu. Filippo Pagavino sodi med boljše tekače v Furlaniji-Julijski krajini in z veseljem prihaja na teke v zahodni konec Slovenije, Filip Jerala pa pri 15 letih obeta še lep tekaški napredek (družina Jerala je v Postojni uspešno streljala z vsemi petimi topovi). Tretji je bil domačin Aljaž Plevnik.

Na desetkilometrski progi je bil najhitrejši vsestranski športnik Matej Jurančič (rad se zabava tudi z veslanjem), tek mu je bil všeč, sledila sta mu Simon Kočevar (nekdanji biatlonec, tudi član slovenske olimpijske reprezentance) in Rok Prelc (tudi nogometaš in balinar).

Medtem ko so si prva tri mesta na krajši progi razdelile »prave« rekreativke, je bila trojica najhitrejših deklet na daljši progi precej bolj tekmovalno usmerjena. Zmagovalka Klementina Lemut in druga Jana Bratina, obe iz Vipavske doline in obe še sveži mamici, sta že Slovenijo zastopali na pomembnih tekmah v gorskem teku, zdaj pa sta na poti vrnitve med najboljše. Trenutno gre bolje Klementini, ki je po porodu že zabeležila nekaj lepih uvrstitev. Tretja, Postojnčanka Rebeka Petrovčič, raje teče na ravninskih tekih in ima doma pokal skupne zmagovalke Primorskih pokalnih tekov.

V videu smo zbrali nekaj izjav najhitrejših. Vsi so pohvalili prireditev. Filippo je povedal, da  sicer ne govori slovensko, a mu je bil tek všeč, v Postojno je prinesel pozdrave iz Italije. Klementina je pričakovala ravninski tek, dobila pa (skoraj) gorskega, ki jo je navdušil.

Predstavnik organizatorjev je napovedal, da bo iztržek za dobrodelni namen verjetno blizu 2000 evrov, izročili ga bodo postojnskemu društvu prijateljev mladine, ta pa ga bo namenil dekletu, ki jo ostalo brez staršev.

 

Izidi:

10 km, absolutno, moški:

  1. Matej Jurančič (Fluidmaster d.o.o.) 40:37
  2. Simon Kočevar 41:21
  3. Rok Prelc 41:51

Ženske:

  1. Klementina Lemut (ŠD Nanos) 44:24
  2. Jana Bratina (ŠD Nanos) 45:58
  3. Rebeka Petrovčič (AK Pivka) 51:08

5 km, absolutno, moški:

  1. Filippo Pagavino (Italija) 20:14
  2. Filip Jerala (Let's dance) 20:32
  3. Aljaž Plevnik 23:18

Ženske:

  1. Zdravka Penko 29:39
  2. Špela Ferjančič 30:02
  3. Jožica Dujmovič 30:29


Vsi izidi so na:
https://www.sportotime.com/slv/dirka/2933/skupni_rang

Fotogalerija 1 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipOzBi-5ooKi0jAxCqE1kBsv2GJlGIljRpNW6aKnN85AvROZjX0-mgQ3uN4OWH-mwg?hl=sl&key=bjBEQUk2NThMWGlBTllQanpEVXBKeXQ4ZnZnZV9n

Fotogalerija 2 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipO61L1rdSBn-p8N_872WKrzBKqpYcimTxpNXKCLW-LUCmQQQaK20ew5A3urBMzmoQ?hl=sl&key=ZXAyV3FrNEtrdDFfc3hfYTZLZ3ptSHI5VGJxcVF3

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=W2jbaLvlOJQ&feature=youtu.be

 

VJ