8. Gorski tek na Angelsko goro

OTLICA

25 08
 2019

ŠKTD Sinji vrh je zadnjo nedeljo v avgustu osmič pripravilo gorski tek na Angelsko goro. Na dobre štiri kilometre dolgi progi mimo Otliškega okna s 600 metri vzpona se  je merilo 71 odraslih, na krajši progi pa še 18 otrok. Najhitrejša med prvimi sta bila Simon Alič in Varineja Drašler.

Po izredno slabem vremenu in ne preveč spodbudnem številu odraslih tekačev na lanskem teku (otroški tek so takrat odpovedali) je narava tokrat udeležence nagradila z ugodnimi razmerami, edino burja ni mirovala – ampak preveč izbirčni pa tudi ne smemo biti. Na progo se je podalo 13 tekačev več kot lani, zmagovalec pa je bil isti, Simon Alič, ki ima tudi na Otlici status gorskotekaške legende. Na startu se je napovedoval dvoboj za sladokusce, Simon proti stalnemu članskemu reprezentantu Gašperju Bregarju, med ženskami pa naj bi se bitka vodila med predstavnicami mladega novega vala, z Varinejo Drašler na čelu, in proslavljenimi veterankami Mihaelo Tušar, Uršo Trobec, Marto Šorli ...

Uvodna ravnina je bolj ustrezala Gašperju, vendar se je njegova prednost stopila v strmini, kjer ima Simon zelo malo enakopravnih nasprotnikov, ne samo v Sloveniji. Na cilju je ura pokazala, kljub temu, da Gašper ni varčeval z močmi, Simon pa je čutil posledice kolesarjenja na Krvavec dan prej, minuto prednosti za starejšega tekmeca. Gašper z nastopom razumljivo ni bil tako zadovoljen kot Simon, njegov komentar je bil jedrnat: »V redu. Trening.« Na tretje mesto se je uvrstil Anej Likar, iz tekme v tekmo je v boljši formi, ob prvih dveh je bil tokrat samo še on s časom pod 30 minutami. Anej ne obvlada samo teka in kolesarjenja (pred dnevi se je dobro odrezal na tridnevni etapni dirki po Furlaniji), temveč tudi statistiko. Njegovi zapiski pričajo, da je Simon na Otlici zabeležil že 57. zmago v PGT po letu 2010.

Med dekleti je Varineja Drašler slavila prepričljivo, z dvema minutama prednosti, pred Mihaelo Tušar in Uršo Trobec. Lani je bila druga, za Nicol Guidolin, tokrat pa se je Tržačanka odločila za nastop na idrijskem sobotnem Hg trejlu. Vse tri najhitrejše na Otlici so v tem času tekmovalno polno zasedene. Mihaela se je prav tako dokazovala na (skoraj) domačem idrijskem trejl prizorišču, Urša je dan prej na državnem prvenstvu v trejlu na Pohorju osvojila naslov prvakinje med veterankami, Varineja pa se je kot članica ene od slovenskih štafet v družbi še drugih kandidatk za državno reprezentanco udeležila močne mednarodne tekme v Collini (tam so tekli še nekateri udeleženci teka na Angelsko goro).  Na otliških stopničkah je bila – logično - najbolj utrujena Urša, med tremi tekmicami tista z najdaljšim tekmovalnim stažem v PGT. Statistika pravi, da ima Varineja zdaj pet zmag v PGT.

Nastopilo (in osvajalo medalje) je tudi nekaj italijanskih tekačev, med katerimi je Otlica priljubljena tekaška destinacija.

V otroški konkurenci je bil najhitrejši Luka Močnik, ki že dolgo ne pozna poraza, ob spodbujanju očeta Gregorja, tudi osvajalca medalje, pa si je močan aplavz za svoj nastop prislužil Lukov mlajši bratec, še ne triletni Bine.

Ob sicer korektni izvedbi teka je treba povedati, da so nekateri tekači imeli pripombe na varovanje proge. Na enem od križišč ni bilo dovolj jasno označeno, v katero smer se teče, pa tudi vrata med pašniki v zadnjem delu proge so se zapirala in ustavljala tekače.

Naslednji tek iz serije PGT bo gorski tek na Črno prst (7. septembra).

 

Izidi:

Absolutno, moški:

  1. Simon Alič (ŠD Nanos) 26:48
  2. Gašper Bregar (KGT Papež) 27:52
  3. Anej Likar (ŠD Nanos) 29:47

Ženske:

  1. Varineja Drašler (TK Šmarnogorska naveza) 34:03
  2. Mihaela Tušar (ŠD Nanos) 36:12
  3. Urša Trobec (KGT Papež) 39:33

Zmagovalci kategorij:

ml. člani: Gašper Bregar
člani: Simon Razpotnik (KGT Papež)
st. člani: Elis Filipič (Endorfin)
ml. veterani: Simon Alič
veterani: Simon Strnad
st. veterani: Stanko Čufer (PGT)
super veterani: Danilo Pudgar (TD Burja)
ml. članice: Varineja Drašler
članice: -
st. članice: -
ml. veteranke: Helena Simčič (Renče)
veteranke: Mihaela Tušar
st. veteranke: Marta Šorli (PGT)
ml. dečki: Luka Močnik (AD Posočje)
ml. deklice: Anuška Gruden (AD Posočje)
st. dečki: Žan Vidmar
st. deklice: -

Vsi izidi so na:
http://www.primorskigorskiteki.si/index.php/rezultati-2019

Fotogalerija 1 je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipNMX8qmT9Zz7fY508YgAjzWElo8T-tbNxmpDSp0ELNM9arvv83hbUIsHsna9ADo1Q?hl=sl&key=cFp2NkJ6MGpiMmtqakp2VFhRUGNjcEpMSWR3eTZR

Fotogalerija 2 je na:

https://photos.google.com/share/AF1QipOjtb_tX6t5N7SUPV18U6h8KbQOJF_r7s9AdKUM9iE7eFIBbcbZJdYAzEU11DTPcQ?hl=sl&key=amxYMlphblljVzQydTgyR3UzcDIwUVB1a240dzZB

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=YmmLx2I2nMo&feature=youtu.be

 

VJ