K24 ultra-trail

ČRNA NA KOROŠKEM

09 08
 2019

Na premierni izvedbi vikenda ultra trejlov v Črni smo na cilju 100- in 50-kilometrske preizkušnje našteli 379 tekmovalcev iz 22 držav (odstopov niti ni bilo veliko, nekaj deset), po dve zmagi so si pripisali Slovaki in Slovenci. Pohval je bilo veliko, saj so se koroški organizatorji res potrudili, nekaj malega pa je bilo tudi kritike.

Koroška ultra tekaška prireditev je nastala iz preizkušnje K24, katere vsebino razkriva ime: koroški vzponi (na pet gora) v manj kot 24 urah. Komur to uspe, se vpiše v ekskluzivni klub gorskih tekačev. Tradicionalno progo na velikih višinah, ki zaobjame Peco, Olševo, Raduho, Smrekovec in Uršljo goro (dva dvatisočaka in trije vrhovi nad 1600 m), so podaljšali za 15 kilometrov in prišli do stotice. Uršlji gori, napornemu vzponu in dolgemu spustu, za konec sledi še en vzpon, pomenil naj bi dodatnih 200 višincev, v resnici pa je višincev precej več, in tudi mikro izpeljava trase je zaguljena, zato je bil ta del proge deležen največ kritike tekačev. Verjetno se da tistih 15 kilometrov izpeljati kako drugače, do tekačev prijazneje.

Črna, s svojo smučarsko kraljico Tino na čelu, je tekače sprejela nadvse gostoljubno, izkazala se je tudi s svojo gostinsko (ugodne cene, kakovostna hrana) in prenočitveno ponudbo, županja Romana Lesjak pa je bila v organizacijo tudi povsem delovno vpeta. V Sloveniji, kjer trejli rastejo kot gobe po dežju, se zdi, da so Korošci s svojo srčnostjo in pozitivno energijo na dobri poti, tako da zanje konec poletja ne bo težav, kar zadeva udeležbo.

Na daljši progi se je začelo v moški konkurenci zelo hitro. Povedel je Marjan Zupančič, nato pa se je s Slovakom Priadko začelo izmenjavanje v vodstvu. Dvojec Marjanov je razpadel na dobri polovici proge, ko je našega Marjana zvil želodec, težava, ki ga muči že nekaj tekem zapored. Zupančič je odstopil, kljub temu, da so bile noge še močne; nekaj časa namerava zdaj teči samo krajše teke, vključno z državnim prvenstvom na Pohorju. Slovaškemu Marjanu, ki je pred tekmo menda bil na Koroškem na pripravah, se je nasmihal za tamkajšnje  višince fenomenalen čas pod 12 urami, a tudi štiriminutna zamuda ni pokvarila podobe odličnega tekača. Drugo in tretje mesto sta zasedla Jan Božič iz Idrije in Tilen Potočnik iz Mozirja.

Med ženskami je bila favoritinja Katja Kegl Vencelj, a je prvo četrtino proge presenetljivo vodila Viktorija Modrijan. Viktorija teče šele pet let, na trejle (in kakšen gorski tek) se je s cestnih tekov preusmerila še pozneje. Tekla jih je pretežno na Hrvaškem, je pa letos v Vipavi na petdesetici osvojila četrto mesto, in to kljub grdemu padcu. V cestnem teku ima že tudi naslov državne prvakinje v polmaratonu, na tretjem Istrskem maratonu pa je bila tretja. Katja je  Velenjčanko po četrtini proge dohitela in kljub težavam z želodcem na cilju arhivirala kar prepričljivo prednost, je pa drugo mesto v zahtevni mednarodni konkurenci doslej največji uspeh Viktorije na trejlih, dragocen tudi zato, ker je bil to njen prvi nastop na tako dolgi progi. Kakovostni vrh slovenskih  ultra trejl tekačic se še naprej širi.

Na 50 kilometrov so bile razlike med najhitrejšimi (razumljivo) manjše. Aljoša Smolnikar je v finišu ugnal Avstrijca Sebastiana Steindla, Korošec Tadej Grilc pa si je z 20-minutno zamudo za Sebastianom priboril bron.

Pri dekletih je Silvia Petrjanošova Slovaški priskrbela drugo zmago, pol ure zaostanka pa za Primorko Meto Trampuž vsekakor ni bil problem, veselila se je drugega mesta. Tretja je bila še ena Primorka, Tina Medved.

Organizatorji so v absolutnih kategorijah razglašali samo zmagovalce, ne pa tudi drugo- in tretjeuvrščenih.

Med številnimi tekači, ki so koroške vršace izbrali za svojo prvo stotico, je bila tudi ultrakolesarka Bernarda Jurič. Kmalu se bo odpravila na novo avstralsko avanturo, po lanskih 12.000 kilometrih avstralskega križa (je edina, vključno z moškimi, ki ji je to uspelo v enem koledarskem letu). Stotico je zmogla kljub napaki pri izbiri obutve in padcu, ta nastop je bil odličen trening za septembrski Race to The Rock – takrat bo divjino premagovala tudi peš, s kolesom na ramenih …

Pri podeljevanju priznanj je pomagala Tina Maze, Andrea Massi pa je dolgo vztrajal v ciljnem prostoru in s čestitkami sprejemal tekače na koncu njihove poti. Zabavala se je tudi njuna hčerka, zvedava Anouk.

 

Izidi:

100 km (5420 v/m), absolutno, moški:

  1. Marian Priadka (Slovaška) 12:04:01
  2. Jan Božič (UTVV Race Team) 12:40:13
  3. Tilen Potočnik (Salomon Team) 13:18:32

Ženske:

  1. Katja Kegl Vencelj (Tektonik) 15:37:21
  2. Viktorija Modrijan (On-running Slovenija) 17:01:46
  3. Marie Zelena (Češka) 17:23:17

50 km (2550 v/m), absolutno, moški:

  1. Aljoša Smolnikar  (Hoka One One Slovenija) 4:56:00
  2. Sebastian Steindl (Avstrija) 4:58:19
  3. Tadej Grilc (K24 Ultra Trail Team) 5:20:30

Ženske:

  1. Silvia Petrjanošova (Slovaška) 6:38:07
  2. Meta Trampuž 7:05:10
  3. Tina Medved (ŠD SENG) 7:07:35

Vsi izidi so na:
https://www.sportotime.com/slv

Fotogalerija je na:
https://photos.google.com/share/AF1QipO-H5yio-wRQwxWKyc5Hrbp2p18ogKhqPeVrJzpwQYKNTCBHmEAYOrr_4g2OA3zbQ?hl=sl&key=ZWdDNXdpeHAxaGpPMlh4b0cycEF5ODE5MWwxTU9B

Video je na:
https://www.youtube.com/watch?v=Yj1ZS3Prgus&feature=youtu.be

 

VJ